21 жовт. 2013 16:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Україна
0

53

0

Скрипку, на якій грали на «Титаніку», продали за мійже мільйон євро

Скрипку, на якій грали на «Титаніку», продали за мійже мільйон євро

 Стартова ціна скрипки дорівнювала 50 фунтам...


Скрипку, на якій грали на «Титаніку», продали за мійже мільйон євро

У Великобританії пішла з молотка скрипка, на якій керівник суднового оркестру грав пасажирам потопаючого "Титаніка", повідомляє Lenta.ru із посиланням на AFP.

Інструмент було продано за 900 тисяч фунтів (близько мільйона євро).

Стартова ціна скрипки дорівнювала 50 фунтам, проте відразу після початку торгів вона стала різко зростати. Основна боротьба розгорнулася між чотирма анонімними учасниками аукціону, що брали участь в ньому телефоном. Ім'я переможця торгів не розкривається.

Скрипка, на якій під час катастрофи "Титаніка" грав керівник суднового оркестру Уоллес Хартлі, продавалася в комплекті з шкіряним футляром з його ініціалами. Музикант отримав її в подарунок від нареченої на честь їхніх заручин, що відбулася незадовго до його призначення на лайнер. На інструменті зберігся дарчий напис, нанесений нареченою скрипаля.

Через два тижні після катастрофи "Титаніка" рятувальники витягли скрипку Хартлі з води разом з його тілом. Її повернули нареченій музиканта, яка в свою чергу передала її армії порятунку. Після цього інструмент довгий час вважався загубленим, але в 2006 році його виявили на горищі будинку на північному сході Англії. При цьому справжність скрипки викликала серйозні сумніви, які експертам вдалося вирішити лише нещодавно.

За свідченнями очевидців, під час катастрофи "Титаніка" судновий оркестр на чолі з Хартлі безперервно грав у парадних сходів, щоб підбадьорити панікуючих пасажирів. Цей момент був відображений у більшості фільмів, присвячених загибелі "Титаніка", в тому числі в знаменитій картині Джеймса Кемерона, що вийшла на екрани в 1997 році.

В результаті корабельної аварії загинули всі вісім музикантів оркестру, включаючи його керівника. Останньою композицією в їх виконанні став християнський гімн "Ближче, Господь, до тебе". За деякими даними, коли музикантів стало змивати з палуби потоком води, Хартлі сказав: "Панове, я прощаюся з вами!"

Всього в результаті аварії "Титаніка" в квітні 1912 року загинули майже півтори тисячі осіб, у той час як врятувалися тільки близько 700. Корабельна аварія увійшло до числа найбільших в історії мореплавання. Офіційно причиною загибелі судна вважається зіткнення з айсбергом, проте різні дослідники та вчені досі висувають власні версії події.

ВИННИЦА.info


0
0