19 берез. 2021 11:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

149

0

Сміття у лісі не росте: Лісівники Вінниччини закликають людей прибрати відходи

Сміття у лісі не росте: Лісівники Вінниччини закликають людей прибрати відходи

Протягом минулого року лісівники прибрали у лісах 43 стихійні сміттєзвалища. Загальна їхня площа становить приблизно 2 га.


Сміття у лісі не росте: Лісівники Вінниччини закликають людей прибрати відходи

Навесні у лісах Вінниччини видніються не квіти, а строкате, різнобарвне сміття. Щороку лісівники змушені прибирати сотні кілограмів відходів, які залишають після себе люди.

Про це повідомляє Вінницьке обласне управління лісового і мисливського господарства.

За минулий рік державна лісова охорона лісгоспів Вінницького ОУЛМГ зловила за руку 61 лісопорушника, які намагались незаконно залишити сміття у лісі. На них було накладено 25,9 тисяч гривень штрафів. Крім того, порушник повинен прибрати сміття. Найактивніше працювали у цьому напрямку минулого року гайсинські лісівники (оштрафували за сміття на суму 7,2 тис. грн.) та тульчинські (на суму 6,8 тис. грн.). Протягом минулого року лісівники прибрали у лісах 43 стихійні сміттєзвалища. Загальна їхня площа становить приблизно 2 га.

«Несанкціоновані сміттєзвалища на території лісових масивів найчастіше утворюють у ярах, балках, кар’єрах. Таким чином, при відсутності системи захисту ґрунтових вод та інших очисних систем відбувається забруднення повітря і води. Також звалища часто підпалюють, у результаті чого у повітря виділяється багато шкідливих хімічних сполук, у тому числі токсичні речовини (солі заліза, свинцю, цинку, ртуть та пестициди, розчини та фарбники). Крім того, підпал стихійних сміттєзвалищ загрожує виникненню лісових пожеж. Сміття, яке не розкладається десятки і сотні років, є вбивчим для тварин, що потрапили у пастку пластикових пакетів, пляшок, сіток», - розповідає заступник начальника відділу лісового господарства Вінницького ОУЛМГ І.В.Попадюк.

Законодавство передбачає покарання за засмічення лісу. Згідно із ст. 73 "Засмічення лісів відходами" Кодексу України про адміністративні правопорушення. Воно тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п’яти (425 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Питання сортування сміття, вторинної переробки не має загальнодержавного вирішення. Проте існують місцеві ініціативи. До слова, у Вінниці волонтери постійно прибирають зони відпочинку за містом, набережну, діє проєкт «Екомобіль» чи сортують сміття окремі ОСББ.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото із вільних джерел Інтернету