13 листоп. 2019 10:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

109

0

Спецкомісія встановила, що стало причиною смертельного отруєння водія на птахофабриці у Вінницькій області

Спецкомісія встановила, що стало причиною смертельного отруєння водія на птахофабриці у Вінницькій області

Спецкомісія в ході розслідування встановила, що нещасний випадок стався з організаційних причин.


Спецкомісія встановила, що стало причиною смертельного отруєння водія на птахофабриці у Вінницькій області

10 червня о 12:00 стався нещасний випадок з водієм 1981 року народження, філії «Птахокомплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика» (с. Оляниця Тростянецького району). Сталось отруєння продуктами розпаду птиці (суміш газів) під час перебування водія на дільниці приймання утилізації у цеху технологічних фабрикатів. Спецкомісія в ході розслідування встановила, що нещасний випадок стався з організаційних причин.

Про це йдеться на сайті Управління Держпраці у Вінницькій області.

У ході спеціального розслідування встановлено, що водій автомобіля МАЗ 5337/02-240 (сміттєвоз) біля бункера приймання сировини почав за допомогою монтування (монтировки) відчиняти замки задньої кришки бункера автомобіля. Металеве монтування випало з рук і впало на шнеки бункера сировини. Підсобний робітник Б., не попередивши безпосереднього керівника про порушення технологічного процесу, приніс драбину і спустився в бункер, де знепритомнів. Водій повідомив оператору пульта керування про подію, а сам залишився на місці.

Коли за кілька хвилин прибігли майстер і начальник цеху, то побачили, що у бункері лежать вже два непритомних працівники. Із використанням засобів індивідуального захисту, страхувальних поясів і мотузок, потерпілих підійняли нагору, винесли на свіже повітря і надали першу медичну допомогу.

Бригада швидкої медичної допомоги доставила потерпілих у Ладижинську ЦРЛ, де підсобний робітник Б. відчув себе краще і відмовився від допомоги лікарів. Водія С. було доправлено для подальшого лікування у реанімаційне відділення ВОКЛ ім. М.І.Пирогова, де він помер 26 червня 2019 року.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, смерть настала внаслідок інгаляційного токсичного ураження легень та головного мозку, яке ускладнилось полі органною недостатністю та набряком головного мозку.

Згідно з протоколами ДУ «Вінницький обласний лабораторний Центр МОЗ України», шкідливі фактори та шкідливі умови на робочому місці водія та біля бункеру приймання сировини – у межах допустимих норм, тож причинами настання нещасного випадку комісією зі спеціального розслідування визнано організаційні:

  • недосконалість інструкції з охорони праці для водія автомобіля МАЗ (сміттєвоз), у якій не зазначені вимоги безпечного виконання робіт під час вивантаження біологічного матеріалу тваринного походження;
  • невиконання посадових обов’язків начальником цеху технологічних фабрикатів – не забезпечення належного контролю за дотриманням вимог безпеки на дільниці приймання утилізації у цеху технологічних фабрикатів, що призвело до самовільного виконання робіт підсобним робітником у завальному бункері органічної продукції, без повідомлення безпосереднього керівника та отримання від нього відповідних розпоряджень, а також без використання засобів індивідуального захисту;
  • невиконання інструкції з охорони праці – самостійне виконання робіт підсобним робітником у завальному бункері органічної продукції без повідомлення безпосереднього керівника цеху та отримання від нього розпорядження а також без використання засобів індивідуального захисту.

Нещасний випадок визнано таким, що пов’язаний з виробництвом, відповідно до пункту 15.1 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 року №1232. На нього складено акт за формою Н-1.

Матеріали розслідування даного нещасного випадку направлено в прокуратуру для прийняття рішення згідно з чинним законодавством.

Члени комісії зі спеціального розслідування мали зустріч із сестрою потерпілого, роз`яснили її права відповідно до діючого законодавства.

Вінниця.info, фото "Вінницька птахофабрика"