30 листоп. 2021 14:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

6306

0

Список аналізів, які допоможуть визначити чи справиться ваш організм з COVID-19 в домашніх умовах без госпіталізації до клініки

Список аналізів, які допоможуть визначити чи справиться ваш організм з COVID-19 в домашніх умовах без госпіталізації до клініки

Діагностичний центр «Меділабс» надає вінничанам та гостям міста послугу детального скринінгу при COVID-19


Список аналізів, які допоможуть визначити чи справиться ваш організм з COVID-19 в домашніх умовах без госпіталізації до клініки

Аналізи при COVID-19 у Вінниці: які треба здавати і навіщо? Та які лабораторні дослідження допоможуть перевірити стан організму після коронавірусної хвороби? Яка їх вартість?

Відповіді на ці та інші запитання надала головний лікар лабораторної діагностики лабораторії «Меділабс» Катерина Головцева.

Список аналізів, які допоможуть визначити чи справиться ваш організм з COVID-19 в домашніх умовах без госпіталізації до клініки

Оцінивши ризики, легше передбачити ускладнення

Діагностичний центр «Меділабс» надає вінничанам та гостям міста послугу детального скринінгу при COVID-19 – перевірка показників перебігу інфекційного процесу в організмі пацієнта. За словами Катерини Головцевої такі дії допоможуть лікарям передбачити важкі ускладнення від захворювання.

«Не достатньо просто пройти ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19 й дізнатись свій діагноз. Далі має слідувати лікування, а для цього лікар повинен оцінити індивідуальні ризики для здоров’я пацієнта. Таким чином ми допомагаємо лікарям, а лікарі вчасно допомагають пацієнтам. І чим раніше буде відомо чи зможе людина побороти інфекцію самостійно, або ж чи потребує вона інтенсивної терапії, тим краще для самого пацієнта. Тут зволікати не можна. Тим більше це стосується хворих, у кого COVID-19 з перших днів протікає важко. Ці ж аналізи, до речі, призначаються пацієнтам у ковідних відділеннях, щоб знати яку тактику лікування краще обирати в тому чи іншому випадку» - наголошує головний лікар-лаборант «Меділабс».

Які лабораторні дослідження входять до скринінгових «пакетів» COVID-19?

В першу чергу, це розгорнутий аналіз крові. Тут дуже важливо оцінити рівень лейкоцитів та прорахувати лейкоцитарну формулу - співвідношення різних видів лейкоцитів у крові. Кількість тромбоцитів та швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) перевіряються, щоб проаналізувати запальний процес в організмі, при якому кров’яні тільця утворюють згустки, а питома вага еритроцитів у крові стає більшою, аніж плазми.

«Здавалось би такий звичний для багатьох аналіз несе у собі дуже велику кількість інформації. Існують граничні показники норми ШОЕ, які можуть різнитись. Але в нормі вони складають для чоловіків 1-10 мм/год, а для жінок – 2-13 мм/год» - каже Катерина Головцева.

Наступним аналізом є нейтрофільно-лімфоцитарний коефіцієнт – НЛК. Це важливий показник для контролю можливих ускладнень при COVID-19. Саме він й продемонструє чи потрібна людині госпіталізація й лікування у стаціонарі. Нейтрофільно-лімфоцитарний коефіцієнт – це співвідношення абсолютної кількості нейтрофілів до абсолютної кількості лімфоцитів у білій крові. Наприклад, якщо показник НЛК більший за 3,13, а вік пацієнта 50+, то він негайно повинен бути переведений до палати інтенсивної терапії.

При COVID-19 також важливо перевірити показники Д-димер. Це надзвичайно важливий аналіз, який дозволяє виключити такі небезпечні ускладнення при коронавірусі як тромбоемболія або ДВЗ-синдром.

«Це ще одне обов’язкове лабораторне дослідження, підвищення показників якого буде прямим показом для лікування пацієнта в умовах стаціонару. Адже підвищений рівень D-димеру є одним із предикторів смертності внаслідок COVID-19. При чому в пацієнта може не бути симптомів тяжкої пневмонії» - говорить лікар-лаборант.

СРБ (С-реактивний білок) та прокальцитонін. Це два аналізи, показники яких завжди підіймаються при запальному процесі в організмі, але вирахувавши їх рівень при коронавірусі, можна точно визначити важкість захворювання і прийняти рішення про початок приймання антибіотиків.

Всі перераховані аналізи допоможуть оцінити клінічний перебіг захворювання, вказати лікарю на виражені та критичні тенденції, забезпечити основу для вибору тактики подальшого лікування пацієнта.

Аналізи, які покажуть, що твориться з вашим організмом після COVID-19

Оцінити загальний стан та виявити уражені органи та системи організму після перенесеного COVID-19 можна, пройшовши певний перелік лабораторних досліджень.

  • Аланінамінотрансфераза (підвищений рівень може свідчити про проблеми із печінкою);
  • Аспартатамінотрансфераза (підвищений рівень може бути прогностичною ознакою інфаркту міокарда)
  • С-реактивний білок (кількісний) (ризик серцево-судинний ускладнень)
  • Д-димер (виступає маркером інтенсивності процесу тромбоутворення та розпаду тромба.
  • Глікований гемоглобін (середній вміст цукру в крові за тривалий період)
  • Загальний аналіз крові з диференційованим підрахунком лейкоцитів (дозволяє загалом оцінити основні функції крові, наявність і активність патологічного процесу в організмі).

Список аналізів, які допоможуть визначити чи справиться ваш організм з COVID-19 в домашніх умовах без госпіталізації до клініки - фото 2

«Ці аналізи допоможуть лікуючому лікарю оцінити загальний стан системи кровотворення, побачити ознаки пригнічення роботи імунної системи, виявити анемію, тощо. Також за допомогою цих досліджень будуть виявленні порушення в системі згортання крові та вуглеводного обміну. Лікарю вдасться промоніторити функціональний стан печінки та ризики розвитку хвороб серцево-судинної системи та ін.

Що важливо, всі ці показники виявлять відхилення від норми в роботі організму ще до появи скарг та симптомів у пацієнта. Це дуже важливо для подальшої терапії» - зауважує головний лікар лабораторної діагностики лабораторії «Меділабс» Катерина Головцева.

Вартість скринінгових «пакетів» при COVID-19:

  • «Пакет» №1 (ЗАК + NLR, Д-димер, СРБ) – 530 грн
  • «Пакет» №2 (ЗАК + NLR, Д-димер, СРБ, прокальцитонін) – 1215 грн

Скільки коштують аналізи, які необхідно здавати при постковідному синдромі можна дізнатись на сайті «Меділабс».

Записатись на аналізи в лабораторію «Меділабс» можна за телефоном: 067 430 64 02.

Список аналізів, які допоможуть визначити чи справиться ваш організм з COVID-19 в домашніх умовах без госпіталізації до клініки - фото 3