11 черв. 2020 15:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

133

0

Стартувала розробка стратегії розвитку міста до 2030 року «Вінниця 3.0»

Стартувала розробка стратегії розвитку міста до 2030 року «Вінниця 3.0»

Візія на майбутні 10 років – стати сучасним та інноваційним центром, який має бути прикладом для інших міст та невеликих громад


Стартувала розробка стратегії розвитку міста до 2030 року «Вінниця 3.0»

Вже шість років поспіль Вінниця за результатами всеукраїнського муніципального опитування є незмінним лідером комфортності життя серед українських міст. Візія на майбутні 10 років – стати сучасним та інноваційним центром, який має бути прикладом для інших міст та невеликих громад. 11 червня Вінницький міський голова Сергій Моргунов взявучасть в онлайн-конференції «Стратегічна сесія 2030: область-Вінниця-громади». До якої долучилось майже півтори сотні учасників з усієї області. Це стартовий захід, що ляже в основу в тому числі й розробки Стратегії розвитку Вінниці до 2030 року, яка цього разу має враховувати напрямки та пріоритети розвитку регіону та сусідніх громад.

Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради.

У цьому році завершується дія головного стратегічного документу обласного центру – Стратегії розвитку міста «Вінниця:2020». Наразі триває узагальнення її результатів та підбиваються підсумки, що вдалось реалізувати, що залишається на більш довготривалу перспективу.

Під час конференції «Стратегічна сесія 2030: область-Вінниця-громади» Вінницький міський голова Сергій Моргунов нагадав про проекти, які було реалізовано.

Зокрема Сергій Моргунов розповів, що лише за останні п’ять років у Вінниці відкрились три великі заводи: «Грін кул», ДП «Електричні системи», «KNESS PV»; розпочалось виробництво власних трамваїв та тролейбусів (виготовили 16 вагонів, придбали 9 автобусів); відкрито чотири нові дитячі садки; утеплено 8 садочків і 10 шкіл, а до кінця цього року завершиться термомодернізація ще десяти закладів; збудовано за європейськими стандартами футбольне поле для Палацу дітей та юнацтва; створено муніципальний Ситуаційний центр в рамках програми «Безпечне місто»; відкрито сучасне відділення анестезіології та інтенсивної терапії в МКЛ №1; хоспісне відділення в 3-й лікарні; створено 3 нові амбулаторії сімейної медицини в різних мікрорайонах тощо.

Разом з тим, очільник міста зазначив, що необхідно рухатись далі і створити новий документ, який чітко визначить пріоритети розвитку Вінниці на наступні 10 років в контексті розвитку сусідніх громад і всього регіону.

«Ми повинні починати роботу з грамотної Стратегії, де є чітке бачення цілей, орієнтація на потреби людей та новаторство управлінських рішень. Це сьогодні потрібно нашим громадам. Тому пропоную долучатись до обговорення. Головне, щоб ми сформували чіткий план розвитку наших громад всього регіону. А разом ми однозначно будемо сильнішими», – сказав Сергій Моргунов.

Стартувала розробка стратегії розвитку міста до 2030 року «Вінниця 3.0»

Прем’єр-міністр України (2016-2019 рр.) та міський голова Вінниці (2006 – 2014 рр.) Володимир Гройсман, який став одним з ініціаторів сьогоднішньої онлайн-конференції, вважає, що для досягнення успіху необхідні три умови: професійний підхід, чіткий план дій і довіра людей.

«Свого часу, десять років назад, наша команда зробила безпрецедентний крок: ми спільно з вінничанами розробили стратегію, яка мала назву «Вінниця – 2020», у якій були абсолютно чіткі пріоритети. Вона не була написана на папері у якомусь кабінеті. Цей документ був широко обговорений з людьми. Я вважаю, що реалізація цієї Стратегії нашою командою дала можливість Вінниччині і Вінниці займати достатньо серйозні позиці щодо якості життя, - зазначив Володимир Гройсман. – Сьогодні я вважаю, що перед нами абсолютно новий етап. Ми маємо об’єднати наші зусилля та інтелектуальні можливості, які у нас є, щоб створити новий план, нову стратегію – «Вінниця 3.0». Це дасть нам можливість в тому числі і дуже серйозно відреагувати на ті виклики, які стоять перед нами».

Стартувала розробка стратегії розвитку міста до 2030 року «Вінниця 3.0» - фото 2

Сергій Моргунов озвучив основні пріоритети, які потрібно передбачити в новій Стратегії розвитку. Зокрема, в центрі уваги має стати здоров’я людей – це питання зараз в умовах коронакризи стало ще більш актуальним. Тому необхідно здійснювати серйозні зміни у системі охорони здоров’я.

Нові підходи потрібні і для забезпечення якісної інфраструктури у віддалених мікрорайонах. Стратегічне завдання - це покращенняякості питної води. З минулого року у місті розпочалась очистка русла Південного Бугу в акваторії міста за допомогою земснарядів. Але ключовою проблемою є те, що Облводоканал на сьогодні не належить територіальній громаді міста. Тому запустити процес модернізації системи водопостачання можливо лише за умови передачі підприємства у власність громади міста.

«Враховуючи всі ці моменти, нам потрібна нова Стратегія розвитку міста, яка дозволить визначити нове бачення майбутнього Вінницької міської ОТГ. Ми ставили перед собою мету зробити Вінницю по-справжньому комфортним європейським містом. І багато хто сприймає місто саме таким. Але з’являються нові тренди. Сьогодні мало того, щоб Вінниця була комфортною. Вона має бути сучасним та інноваційним містом. Вінниця – це серце Вінницької області, пульс якого позначається на всьому регіоні. І нам, однозначно, потрібна спільна платформа з областю, з іншими громадами. Щоб Вінниччина утвердилась як регіон-лідер, щоб успішною була кожна громада. Щоб ми могли обмінюватись досвідом. Допомагати один одному інтегруватись в одному успішному регіоні», - підсумував Сергій Моргунов.

Також міський голова закликав вінничан долучитись до написання Стратегії «Вінниця 3.0», приєднавшись до онлайн-спільноти «Стратегія 3.0: область, Вінниця, громади» у фейсбуці, де можна обмінюватись думками і надсилати свої проекти та пропозиції.

Вінниця.info, фото - зі сторінки ВМР