30 берез. 2016 12:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Новини компаній
0

79

0

Ставлення молоді до вивчення іноземних мов у Британії

Ставлення молоді до вивчення іноземних мов у Британії

Спеціалісти з бюро перекладів Glebov переклали з англійської мови дослідження британської газети Guardian, яке показує ставлення молоді до вивчення іноземних мов.


Вивчення іноземних мов завжди користувалося популярністю, бо у суспільстві вважається, що людина, яка знає декілька мов освічена та кваліфікована. Найпопулярнішою мовою для вивчення завжди вважалася англійська. А як склалася ситуація в англомовних країнах? Спеціалісти з бюро перекладів Glebov переклали з англійської мови дослідження британської газети Guardian, яке показує ставлення молоді до вивчення іноземних мов. Пропонуємо Вашій увазі публікацію цього дослідження, де показано 5 основних моментів.

Чи цікавиться британська молодь вивченням мов? З неймовірно високим рейтингом для вступу та скороченням мовних  рівнів за останній десяток років, відповідь на питання буде негативною. Чи, принаймні, відсоток буде нижчий, ніж раніше. Це, власне, не дуже гарні новини для країни, яка ніколи не вирізнялась багатомовністю.

Проте дослідження, проведене для Guardian та Британської академії організацією з підрахунку голосів ICM, показує дещо різнобічну картину ставлення британської молоді до вивчення мов. Певна частина опитаних безперечно не була зацікавлена у мовах, але серед кожного опитаного  1001 британця, віком 14-24 роки, майже 20% вже розмовляють іноземною мовою вдома зі своїми батьками, 70% було б цікаво почати вивчати іноземну мову в майбутньому.

Дослідження також показало конфлікт внутрішніх проблем молоді. Визнання того, що вивчення іноземної мови може допомогти вашому майбутньому в економічному, культурному та соціальному плані і є власне проблемою. Але розуміння цього є подвійним фактором – народитись корінним британцем – це і благословіння, і прокляття: у 39% населення відразу виникає відчуття того, що всі розмовляють англійською, у 14% - те, що більшість мов просто непотрібні.

Ось декілька дослідницьких спостережень :

Головною перевагою вивчення іноземної мови є можливість отримання роботи за кордоном. З-поміж трьох причин вивчення іноземної мови, опитувані зробили наголос на економічному аспекті. Робочі перспективи вдома та за кордоном були доміуючими. Вся справа була не тільки у можливості отримати гарну роботу, пізнання іншої культури та досвід спілкування мав також вагомий вплив.

Вважається, що мови дуже важко вивчати. Отож, якщо мови дають можливість завести нових друзів та працювати за кордоном, чому молодь так неохоче до цього ставиться? Запитавши про три основні негативні складові вивчення мови – першою у списку була складність вивчення мови. Потрібно зробити мови GCSE (обов’язкові екзамени для британських школярів) цікавішими.

Починаючи з 2004 р. обирати мову на GCSE не було обов’язковим. Зробивши мови необов’язковими до відбору, стався 40% спад розвитку між 2001 та 2010 рр. То чому ж молодь, маючи вибір, все більше і більше обирала мови, що не входили в навчальний план? В той час, як неймовірна складність мов була головним бар’єром до вивчення, ідея того, що ці мови були менш цікавими ніж інші предмети, стала головною для молоді. Цікаво відзначити, що низький рівень впевненості у володінні іноземною мовою також відігравав значну роль у прийнятті рішення.

Вивчати мову, не значить добре нею володіти. Запитавши опитуваних про рівень володіння іноземною мовою, що вони вивчали в школі, було отримано, мабуть, найдостовірнішу інформацію з усього дослідження. Студенти не вдосконалюють своє знання мови, принаймні не далі ніж базовий рівень. Можливо відповідь полягає у самому підході до вивчення мови.

У дослідженні висувається пропозиція використовувати мову за межами класу для спілкування з носіями мови, що зробить процес вивчення цікавішими та привабливішим. Щодо вивчення мови в класі, молодь хоче більше комунікації, більше технологій та приділяти більше часу мовам у школі.

Якщо Вас цікавить вивчення англійської мови або переклад, звертайтеся до спеціалістів з бюро перекладів Glebov:

e-mail: [email protected]

тел. (044) 332 36 99

моб. 063 211 70 19


0
0