23 берез. 2021 10:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

65

0

Степанов - по всій території України розповсюджений «британський» штам коронавірусу

Степанов - по всій території України розповсюджений «британський» штам коронавірусу

Безсимптомного перебігу хвороби практично не фіксують


Степанов - по всій території України розповсюджений «британський» штам коронавірусу

Міністр охорони здоров’я повідомив, що сьогодні в Україні антирекорд померлих від коронавірусу – 333 особи і збільшилась кількість людей, які перебувають в лікарнях. Ситуація напружена у Києві, Вінницькій області та в західних областях України. Причин декілька – країна увійшла в третю хвилю пандемії і по всій території країни розповсюджений «британський» штам коронавірусу.

Про це Максим Степанов розповів під час брифінгу 23 березня.

«Цей штам вірусу (британський – ред.) більш агресивний, вражає молодих людей. Він більш контагіозний, тобто, швидше передається і викликає важки перебіг хвороби. З цим в першу чергу пов’язана і кількість госпіталізацій, яка значно зросла під час третьої хвилі пандемії.

Вірус втричі заразніший. Це означає, що кількість хворих стрімко зростає. В штаму короткий інкубаційний період – 1-3 дні. Хвороба розвивається дуже швидко. Для цього штаму характерна важка клінічна картина. Швидке збільшення госпіталізацій пов’язана саме з цим фактором. Вірус почав вражати молодшу вікову групу. Якщо раніше основна група людей, які потрапляли в лікарню, були старші 60 років, то зараз зростає кількість госпіталізацій з громадянами від 30 до 40 років або старше 40 років. Безсимптомного перебігу хвороби практично не фіксують. Крім органів дихання вірус почав вражати слизові, нирки та навіть центральну нервову систему також печінку.

Зафіксовані непоодинокі випадки коли хворі на британський штам помирали від фізичної відсутності можливості дихати, хоча були при цьому в свідомості», - розповів Степанов.

Він закликав громадян дотримуватись правил санепідбезпеки, які встановлені МОЗ. Також закликав органи місцевого самоврядування за прикладом Вінниці і Львову не чекати «червоної» зони, а вводити додаткові обмеження в своїх громадах.

Нагадаємо, 16 березня у Вінницькій та Закарпатській областях виявлено циркуляцію «британського» штаму коронавірусу.

У Вінницькій області станом на ранок 23 березня 716 нових випадків захворювання на коронавірус. За минулу добу в області померли 20 пацієнтів.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  • часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою.
  • уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель, мінімальна дистанція - 1,5 метра.
  • не торкайтеся свого обличчя, зокрема очей, носа та рота.
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, невідкладно зверніться по телефоном до сімейного лікаря та повідомте його попередньою про перебування в продовж останніх 14 днів у країнах де зареєстровані випадки захворювання на COVID-19;
  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info