17 лют. 2016 14:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

309

0

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт

 Століття тому в центрі Вінниці з’явилася легендарна Біла Зала


Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт

 Вінниця у розрізі часу. ВИННИЦА.info продовжує фотопроект, в якому порівнює минулий і сучасний вигляд подільської перлини. Цього разу ми розповімо архітектурний шедевр Григорія Артинова за адресою Соборна, 67.

Доля будівлі Міської Думи, що стала знаменитою під назвою Біла Зала, виявилася щасливішою більшості запроектованих ним об’єктів (чимало творінь Артинова сьогодні в занедбаному стані).

Потреба будівництва приміщення Думи з’явилася ще у 1909 році. Близько року тодішня влада розмірковувала над місцем її спорудження. Врешті, чиновники зупинилися на пропозиції дворянки Деонисії Піонтковської. В квітні 1910 року міська управа купила землю по вулиці Поштовій (нині Соборна).

Будинок Д.Піонтковської (перед Міською Думою)

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт

На придбаній ділянці Артинов запропонував розмістити триповерховий корпус з симетричним головним фасадом і вбудованим проїздом, який в 90-х перетворили на магазин. Будівництво тривало з весни по осінь 1911 року. Фасад архітектор прикрасив класичними колонами. Вгорі будинку створили круглу нішу, куди помістили годинник, який до сьогодні не зберігся.

На першому поверсі приміщення розміщувався міський банк, на другому – міська управа, на третьому – зал для засідань. До оформлення останнього автор віднісся з особливим трепетом: кімната мала високі вікна, між якими вмонтували дзеркала в дубових рамках. На стінах – білосніжна ліпнина. Саме через це адмінбудинку дали назву Білої Зали. Кульмінаціями та прикрасами на третьому поверсі стають білий рояль й ікона Богоматері, зображеної в білому одязі.

В січні 1918 року на засідання, що проходило в Думі, увірвалися озброєні солдати гвардійського корпусу, які відкрили по стінах стрілянину. Депутати покинули приміщення. Про ті події сьогодні свідчать сліди від куль на дзеркалах у залі.

2014 рік

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 2

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 3

У 40-50-их роках впритул до Думи збудували готель.

До 1941 року в будинку розміщувалася Вінницька міська рада робітничих та червоноармійських депутатів. Міська Дума як орган місцевого самоврядування проіснувала до 1920 року. Після великої Вітчизняної війни будівлю використовували адміністративні установи. Наразі частину приміщень пам’ятки архітектури орендує Вінницька торгово-промислова палата.

В 2012 році Думу передали у власність громади міста. Для Вінниці ця будівля символічна. Саме в ній було прийнято чимало історичних для міста рішень.

Про відновлення історичної пам’ятки говорять давно. Зокрема в рамках Програми реставрації об’єктів культурної спадщини на території міста Вінниці на 2014-2017 роки передбачено 430 тисяч гривень на виготовлення проекту ремонтно-реставраційних робіт Думи.

Тож цілком можливо, що знамениту Білу Залу відновлять. І депутати Вінницької мерії наступних скликань збиратимуться там на засідання, як це робили їх колеги на початку ХХ-го сторіччя.

1911 рік

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 4

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 5

2016 рік

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 6

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 7

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 8

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 9

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 10

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 11

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 12

Століття тому вінницькі депутати засідали у Білій Залі. Фотофакт - фото 13

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про унікальні архівні знімки Вінницької арки і шпиля, показали Вінницькі «Кумбари» та особняк купця Олександра КумбаріАрхів, а також ми розкрили історію центра міста – вулиці Соборної та причину закриття трамвайного депо на Першотравневій. Дослідили історію легендарної вінницької вежі. І про той час, коли через острів ходили трамваї. Про незвичайний готель у центрі міста, який зник через катакомби, зміни на вінницькому «Парижі». А також як за півтора століття Вінниця змінила 4залізничних вокзали. В центрі Вінниці затаївся столітній «будинок-корабель». На землях жіночого монастиря звели будинок з вежею.Також ми розповіли про будинок в центрі Вінниці, де боролися з пияцтвомНайстаріший житловий будинок Вінниці розташованих у самісінькому центрі міста. Розкрили таємниці Вінницької психлікарні. Розповіли про бункер на схилах Південного Бугу, що перетворили на храм. Не менш цікавими були факти про «Шоколадний будинок» та храм з майже 300-річною історією.

ВИННИЦА.info, за матеріалами Науково-технічного збірника «Сучасні технології, матеріали і конструкції будівництва»