3 лют. 2020 14:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

92

0

Створення скверу на вулиці Артинова: 65 урбаністів зацікавилися архітектурним конкурсом

Створення скверу на вулиці Артинова: 65 урбаністів зацікавилися архітектурним конкурсом

У хабі «Місто змістів» зібралися 65 фахівців з Вінниці, Києва, Львова, Харкова, Одеси, Хмельницького, Полтави, Нікополя та Конотопа.


Створення скверу на вулиці Артинова: 65 урбаністів зацікавилися архітектурним конкурсом

У Вінниці відбувся Інформаційний захід щодо конкурсу «Альтман сквер». У хабі «Місто змістів» зібралися 65 фахівців з Вінниці, Києва, Львова, Харкова, Одеси, Хмельницького, Полтави, Нікополя та Конотопа. Усі вони – експерти в галузі урбаністики, архітектури, ландшафтної архітектури та представники інших суміжних творчих професій. Під час заходу організатори ознайомили учасників з деталями майбутнього архітектурного конкурсу Altman_square, архітектурно-планувальними вимогами, процедурою подачі проектів та критеріями оцінки. Також учасникам наголосили про преміювання та виставки конкурсних проектів.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької міської ради.

Основною метою проведення даного конкурсу є пошук найкращого просторового і композиційного рішення щодо скверу, яке враховує сусідство приватного і публічного просторів, поєднує інтереси різних груп користувачів та відображає філософію творчості Натана Альтмана за допомогою архітектурно-художніх засобів.

Під час заходу авторським колективам, які планують брати участь у конкурсі, було поставлено кілька завдань. Учасники мають створити нове планування в межах ділянки проектування із зонуванням, що відповідає використанню скверу різними користувачами. Забезпечити баланс функціонування житлового та громадського простору та запропонувати рішення щодо формування нового зеленого каркасу ділянки проектування. Також, командам пропонують придумати оригінальний спосіб вирішення місць для сидіння (альтернатива лавам).

Євген Совінський – головний архітектор – міста розповів учасникам про конкурс: «Архітектурний конкурс – це можливість виявити оригінальне рішення для міського простору та закласти в нього цікаву ідею. Водночас дуже важливим є попереднє дослідження території, розуміння її проблематики і в підсумку – якісно сформульоване завдання для учасників конкурсу. Саме над цим ми ретельно попрацювали з колегами і вирішили всі принципові нюанси пояснити потенційним командам в живій розмові, в дискусійному форматі.

Сквер на вулиці Артинова – це цінна зелена зона у центральній частині міста, яка має свої особливості, зокрема поєднання функцій житлового та громадського простору. Також у міста є ідея пов’язати цей простір з постаттю художника Натана Альтмана і в такий спосіб відродити про нього пам’ять. Це непрості завдання для архітекторів та урбаністів, але тим і цікаві. Я впевнений, що рішення, яке буде створене під час конкурсу, матиме позитивний ефект для свого району і для міста в цілому».

Створення скверу на вулиці Артинова: 65 урбаністів зацікавилися архітектурним конкурсом

Також, для учасників конкурсу було проведено оглядову екскурсію сквером, з яким вони будуть працювати. Організатори розповіли про передісторію скверу та ознайомили з опитуванням місцевих мешканців.

«При створенні чи оновленні громадських просторів, розташованих упритул до житлових будинків, обов’язково потрібно враховувати думку мешканців. Адже хто, як не вони, знають усю «проблематику» поточного використання скверу й точно мають ряд побажань, якою б вони хотіли бачити зелену зону у майбутньому. Саме тому для нас було важливим провести ряд досліджень громадської думки – і місцевих жителів, і вінничан загалом – щоб врахувати їх у завданнях на архітектурний конкурс. Протягом всього процесу ми маємо намір дбати про те, щоб побажання та пропозиції людей увійшли до фінального рішення. При цьому ми переконані, що оновлений сквер по вул. Артинова в цілому має створюватись з урахуванням сучасних урбаністичних тенденцій та принципів, і бути комфортним для людей з різними потребами», - каже директорка КП «Інститут розвитку міст» розповіла про дослідження громадської думки Аліна Дяченко.

Термін проведення конкурсу – до 24 квітня. З деталями конкурсу можна ознайомитися за посиланням: https://www.facebook.com/Altmansquare/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARBf3foG9RZdQoG47aVQ5W1Qar3iDcWMBURmo8RZrqu9n1DDHzIoWUVcEeH58WCfmNByDBaaEOC69bQC .

Нагадаємо, що на початку січня у Вінниці оголосили архітектурний конкурс щодо облаштування «Альтман Скверу».

Вінниця.info, фото - із сайту ВМР