26 трав. 2021 14:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

102

0

Сучасні іригатори: гігієна, профілактика захворювань порожнини рота та ефективна терапія

Сучасні іригатори: гігієна, профілактика захворювань порожнини рота та ефективна терапія

Гігієна, профілактика захворювань порожнини рота та ефективна терапія


Сучасні іригатори: гігієна, профілактика захворювань порожнини рота та ефективна терапія

На початку 60-х у кожному стоматологічному кабінеті був встановлений прилад, який виконував якісне очищення порожнини рота за допомогою струменя води.

Американський лікар Жерар Мойєр задумався над тим, що подібний пристрій можна використовувати й дома. Це буде мінібрандспойт, який з легкістю усуватиме забруднення між зубами за допомогою струменя рідини, що подається під напором. Своїми думками Жерар поділився з інженером Джоном Матінглі й той взявся за розв'язання технічних питань. Перші моделі іригаторів були виготовлені в гаражі дантиста. У 1962 році Матінглі отримав патент на цей прилад, але партнери не мали стартового капіталу для початку масового виробництва. Прилади з першої партії вони пропонували відвідувачам стоматологічного кабінету. Один з пацієнтів Жерара зацікавився новинкою й вирішив інвестувати в проєкт 50000 доларів. В результаті була заснована компанія WaterPik, а іригатори для побутового застосування надійшли у вільний продаж.

Маркетинговий хід чи реальна необхідність

Ставлення до цього пристрою спочатку було неоднозначним. Це сьогодні більшість стоматологів рекомендують його своїм пацієнтам, а тоді деякі потенційні користувачі скептично поставились до новинки. Споживачі розділилися на дві групи. Консерватори вважали, що цілком достатньо звичних щітки та пасти, а прихильники всього нового стверджували – застосування іригатора в домашніх умовах наближає порожнину рота його власника до голлівудських стандартів. Час все розставляє по своїх місцях і цей прилад успішно доповнює дію щітки, зубної пасти, нитки, ополіскувача. Сьогодні виготовленням іригаторів займається цілий ряд успішних, спеціалізованих брендів. Переконатися в розмаїтті запропонованих варіантів можна відвідавши сайт мультирегіонального інтернет-магазину Makeup https://makeup.com.ua/categorys/538149/.

В основі всіх конструкцій лежить закон Бернуллі, який встановлює залежність між швидкістю стаціонарного потоку рідини та її тиском. Сучасні моделі складаються з 3-х основних елементів – резервуара, компресора, насадки. Вода зі спеціальної місткості надходить у компресор. Там створюється необхідний тиск і рідина по досить вузькому каналу на великій швидкості рухається до насадки, форма якої визначає її функціональне призначення. Наприклад, для очищення язика, пародонтальних кишень, для догляду за брекетами, промивання носогорла.

Особливості призначення

Застосування цього пристрою рекомендовано в таких випадках:

  • носіння брекетів або інших ортодонтичних конструкцій;
  • наявність карієсу, пародонтозу, схильність до запалення ясен і їхня підвищена кровоточивість, а також набряклість;
  • сухість у роті, недостатнє слиновиділення, фарбування емалі, викликані різними причинами (діабет, куріння, вживання їжі та напоїв, які мають здатність змінювати колір зубів, а також приймання деяких препаратів і генетична схильність);
  • видалення нальоту при підвищеній чутливості;
  • необхідність стимуляції кровообігу в тканинах ясен (масажний ефект);
  • особлива форма зубів, яка сприяє накопиченню залишків їжі.

Хоча всі пристрої мають спільний функціонал, але в залежності від типу живлення вони представлені у 2-х видах:

  • Стаціонарні. Використовуються дома й працюють від електромережі. Надійна модель з містким резервуаром, високим рівнем потужності та різноманітними насадками.
  • Портативні. Компактні варіанти, які часто застосовуються в дорожніх умовах. Джерелами живлення є батарейки або акумулятори.

Використовувати іригатор рекомендується вранці і ввечері після виконання стандартних гігієнічних процедур.