5 берез. 2018 16:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

67

0

Судова адміністрація не платить 2 млн. гривень за оренду пам’ятки архітектури, бо не укладали угоду з Вінницькою мерією

Судова адміністрація не платить 2 млн. гривень за оренду пам’ятки архітектури, бо не укладали угоду з Вінницькою мерією

Судова адміністрація не платить Вінницькій мерії 2 млн. гривень за оренду пам’ятки архітектури, бо не укладали угоду 


Судова адміністрація не платить 2 млн. гривень за оренду пам’ятки архітектури, бо не укладали угоду з Вінницькою мерією

 Наприкінці лютого виконком Вінницької міської ради мав намір відмовити Державній судовій адміністрації в оренді приміщення по вул. Грушевського, 17, де розташовується Вінницький міський суд, але рішення не ухвалили. Причиною для розірвання договору, називали несплату Державною судовою адміністрацією коштів за оренду приміщення, яке є пам’яткою архітектури і знаходиться в комунальній власності. В коментарі журналісту Вінниця.info директор департаменту комунального майна міської ради вказав суму, яку повинна платити ДСА за приміщення. В рік це понад 2 млн. гривень.

Після виходу матеріалу з коментарем посадовця міської ради, Територіальне управління Державної судової адміністрації у Вінницькій області надіслало лист на адресу редакції Вінниця.info, в якому зазначає, що заборгованості по оренді приміщення вони не мають, бо не укладали з міською радою додаткову угоду.

«…Що стосується Вінницького міського суду, то судова установа на правах оренди займає приміщення за адресою: м. Вінниця, вул. Грушевського, 17, яке е комунальним майном i пам'яткою архітектури. Ленiнський, Замостянський та Старомiський районні суди розміщувались в цьому приміщенні з 1997 року, а у 2012 році - ліквідовані, i натомість утворено Вінницький міський суд, який за штатною чисельністю суддів i працівників апаратів е одним з найбільших місцевих загальних судів в Україні.

Вiдповiдно до договору оренди суд займає площу 4386,25 кв. м, Територіальним управленням щорічно забезпечується страхування об’єкту оренди та вживаються заходи щодо проведення поточних ремонтів та невід’ємного поліпшення орендованого майна.

Рішенням Вінницької міської ради від 24.06.2016 № 323 «Про внесення змін до додатку 2 рішення Вінницької міської ради від 01.07.2011 № 357 «Про порядок оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м. Вiнницi з 1 січня 2017 року було встановлено орендну ставку за користування судом зазначеним майном у розмiрi З% від його оціночної вартості. За наданим Вінницькою міською радою розрахунком за оренду приміщення для Вінницького міського суду у 2017 році необхідно було сплатити 2 млн. 157 тис. грн.

Подані обґрунтування та пропозиції територіального управління до міської ради щодо зменшення орендної плати для соцiально-важливої державної установи - суду, на жаль, не були задоволені.

З метою забезпечення оплати оренди приміщення суду протягом 2017 року територіальне управління неодноразово зверталося до головного розпорядника бюджетних коштів - Державної судової адміністрації України щодо виділення додаткового фінансування для проведення розрахунків за орендну приміщення, також при формуванні бюджетного запиту на 2018 рік територіальним управлінням планувалися кошти для орендної плати.

Проте, у додатку 8 до Закону України «Про державний бюджет» не передбачено необхідної кількості фінансових ресурсів на оренду приміщення суду. Так, у спеціальний фонд Вінницького міського суду цей рік закладено суму 1 млн. 708 тис. грн., чого не вистачить для оренди суду. А це кошти не тільки для оренди приміщення, а й на забезпечення безперебійної роботи суду (придбання марок,конвертів, паперу, забезпечення роботи комп'ютерної техніки тощо).

Територіальне управління є органом державної влади, а відтак зобов'язане діяти у відповідності до ч. 2 ст.19 Конституції України - лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. У відповідності до вимог Бюджетного кодексу України, без вiдповiдних призначень територіальне управління не має права брати на себе юридичні та фінансові зобов'язання. Іншими словами - якщо кошти не передбачені, ми не маємо права укладати договір.

Відтак, додаткова угода щодо збільшення розміру орендної плати не була укладена - територіальне управління не брало на себе зобов'язання сплачувати орендну плату в розмiрi 150 тис. грн. щомісяця. Отже, боргу в розмiрi 2 млн. 157 тис грн. не icнує.

Адмiнiстративне приміщення територіального управління, що розташоване по вул. Р. Скалецького, 17, за площею значно менше приміщення Вінницького міського суду, відтак i сума оренди за piк суттєво відрізняється - становить 82,3 тис. грн. Taкі кошти були видiленi з державного бюджету, отже територіальним управлінням укладено відповідний договір i здійснено розрахунки…», - зазначено в листі.

Лист

Судова адміністрація не платить 2 млн. гривень за оренду пам’ятки архітектури, бо не укладали угоду з Вінницькою мерією

 

Судова адміністрація не платить 2 млн. гривень за оренду пам’ятки архітектури, бо не укладали угоду з Вінницькою мерією - фото 2

 

Судова адміністрація не платить 2 млн. гривень за оренду пам’ятки архітектури, бо не укладали угоду з Вінницькою мерією - фото 3

Вінниця.info