7 груд. 2021 16:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

3913

0

Судинний хірург: «Трофічна виразка загоїться «на очах», якщо вилікувати варикоз. В іншому випадку, - вона не заживе»

Судинний хірург: «Трофічна виразка загоїться «на очах», якщо вилікувати варикоз. В іншому випадку, - вона не заживе»

Що таке трофічна виразка? Чи правильно буде називати появу трофічних виразок наслідком людської байдужості до свого здоров’я?


Судинний хірург: «Трофічна виразка загоїться «на очах», якщо вилікувати варикоз. В іншому випадку, - вона не заживе»

Трофічна виразка – це не самостійна хвороба, це лише симптом. Тому позбутись її вдасться лише усунувши основне захворювання, найчастіше, це хронічне захворювання вен – варикоз.

За словами судинного хірурга-флеболога Лікувально діагностичного центру «Меділюкс», кандидата медичних наук Сергія Юрця, без відновленого кровотоку в ногах, шансів на повне загоєння рани немає.

Судинний хірург: «Трофічна виразка загоїться «на очах», якщо вилікувати варикоз. В іншому випадку, - вона не заживе»

Що ж провокує появу трофічної виразки? Які її характерні ознаки? Які методи діагностики використовує судинний хірург, щоб виявити причину появи трофічної виразки? Що треба робити, щоб загоїлась трофічна виразка і скільки часу на це потрібно? Чому не варто займатись самолікуванням?

Відповіді на ці та інші питання, читайте в інтерв’ю з лікарем.

Що таке трофічна виразка? Чи правильно буде називати появу трофічних виразок наслідком людської байдужості до свого здоров’я?

Трофічні виразки – це відкриті рани, які, без належного специфічного лікування, не заживають. Ці пошкодження шкіри на ногах дозволяють бактеріям розвиватись та підтримувати хронічний запальний процес. Зазвичай такі рани з’являються на гомілках та стопах та погано піддаються консервативному лікуванню.

Люди в таких ситуаціях мають природнє бажання прикрити виразку пов’язкою, тому використовують народну медицину та все, що вичитають в інтернеті чи що їм запропонують фармацевти в аптеках, сподіваючись, що це допоможе швидшій регенерації шкірного покриву. Але, на жаль це не допоможе, адже першопричина появи рани ховається глибше – найчастіше в хворих венах чи артеріях. І поки не усунеш цю причину, загоїти виразку не вдасться.

Трофічні виразки дійсно можна назвати наслідком байдужості. Адже трофічна виразка – це остання стадія хронічних захворювань вен. Коли пацієнт приходить до лікаря з такою проблемою, значить він досидівся до останнього.

А ще не варто виключати ситуації, коли людина не знає до лікаря якої спеціалізації варто звертатись з трофічною виразкою, лікується самостійно чи у не профільних спеціалістів, марнуючи час та кошти.

Судинний хірург: «Трофічна виразка загоїться «на очах», якщо вилікувати варикоз. В іншому випадку, - вона не заживе» - фото 2

Що провокує появу трофічних виразок?

Найчастіше трофічні виразки виникають через порушення кровотоку. Насамперед це відбувається через хронічні захворювання вен – варикозне розширення вен, післятромбофлебітичний синдром (після перенесення тромбозів глибоких вен). Причиною також може бути вроджена патологія артеріовенозні мальформації, дисплазії, тощо, але вкрай рідко.

Артерії несуть кров від серця до ніг, вона віддає кисень та поживні речовини і далі, кров назад вертається до серця. А коли кров, через варикозне розширення поверхневих вен або через закупорку глибоких вен, не циркулює нормально знизу вгору, виникають трофічні порушення шкіри. І тоді достатньо лише мінімального провокуючого фактора – наколотись на стерню, кішка подряпала, незначний удар чи навіть укус комахи, щоб утворилась трофічна виразка.

Тобто є три основні причини появи трофічних виразок – венозна, артеріальна та інші (аутоімунні захворювання, захворювання сполучної тканини, тощо). Останні сприяють утворенню трофічних виразок рідко – лише 5%. На артеріальні виразки припадає 5-10%, а на венозні – 80-90%.

Цукровий діабет, атеросклероз, ожиріння, малорухливий спосіб життя, шкідливі звички – це ті чинники, які дуже ускладнюють перебіг лікування трофічних виразок.

Окрім видимих деформацій шкіри, якими ще симптомами супроводжуються трофічні виразки?

Майже завжди можна помітити варикозно розширені вени нижніх кінцівок. Шкіра навколо виразки може змінювати природній колір на синюшний, червоний, блідий або навіть коричневий. Потемнілі ділянки шкіри можуть «братись» білими плямами чи висипом. При цьому шкіра свербітиме та пектиме. Гомілка та стопи можуть набрякати, а ноги – судомити. Нерідко атрофована шкіра стає витонченою та глянцевою, вона може бути надто сухою чи навпаки – вологою. А самі виразки будуть сочитись лімфатичною рідиною.

Більшість пацієнтів скаржаться на нестерпний біль, які викликають виразки. Пошкоджене місце може «смикати» та провокувати локальне підняття температури.

Виразки часто мають специфічний запах.

Глибокі рани можуть «зачіпати» судини, що в разі якоїсь травматизації (удару, проколу) може призвести до кровотечі, а це дуже небезпечне явище. Адже спинити кров не так то й легко. І, на жаль, це може призвести до летальних випадків без кваліфікованої допомоги.

Які перші дії судинного хірурга, до якого на прийом прийшла людина з трофічною виразкою?

В першу чергу лікар проведе огляд та дуплексне ультразвукове сканування вен, адже треба подивитись, що відбувається з венами та артеріями в середині. Треба знайти першопричину такого стану. Не можна розпочинати лікування трофічної виразки, не розуміючи, що призвело до її виникнення. А дуплексне УЗД – це сучасний високоінформативний метод діагностики, завдяки якому судинний хірург зможе оцінити прохідність судин, як на ці судини впливають навколишні тканини; оцінити внутрішньопросвітні утворення; перевірити стан кровотоку в артеріях та венах та визначити домінуючий тип порушення кровообігу.

Якщо ж УЗД виявиться замало, для додаткової діагностики можна використовувати контрастний метод за допомогою комп’ютерного томографа чи МРТ.

Як тільки буде проведене таке обстеження, по його результатах ставитиметься точний діагноз та обиратиметься тактика лікування, в ході якої, пацієнт позбудеться небезпечного симптому захворювання – трофічних виразок.

Які методи лікування при трофічних виразках застосовують судинні хірурги?

Після з’ясування причини появи трофічних виразок – це хвороба артерій чи поверхневих/глибоких вен, або ж це наслідок якогось аутоімунного захворювання, пацієнту пропонуються варіанти вирішення проблеми.

Найчастіше, як я вже казав, трофічні виразки є симптомом хронічної хвороби вен – варикозу. А малоінвазивних методів його лікування на сьогодні є чимало. Так, в Лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» ми можемо вилікувати вени за допомогою лазеру (ендовенозна лазерна коагуляція або ЕВЛК), радіочастотного випромінювання (радіочастотна абляція або РЧА), або ж біоклеєм (клейова ендовенозна облітерація). Є ще методи: склеротерапія (ін’єкційний метод «склеювання вен») та мініфлебектомія (малотравматичне видалення уражених варикозом вен).

Після ж усунення головної причини порушення кровотоку в ногах, малі трофічні виразки загоються самостійно дуже швидко, а виразки великих розмірів потребуватимуть пересадки шкіри. Але при нормальній циркуляції крові, пересаджена шкіра приживеться дуже швидко, а від так і виразка набагато швидше загоїться.

Загоювати ж виразки без відновлення кровотоку в кінцівках, по суті, немає сенсу. Тобто чим раніше людина буде прооперована, а варикоз вилікуваний, тим швидше вона позбудеться трофічної виразки.

Скільки часу потрібно на загоєння виразок?

Все залежить від розміру самої виразки. Якщо виразка велика – 10-20 см, то вона потребує аутодермопластики – пересадки шкіри. Тоді процес загоєння відбудеться набагато швидше: приблизно за місяць можна загоїти виразку будь-якого розміру. Адже шкіра починає наростати з країв, а при великій рані, без пересадки шкіри, на повне загоєння потрібно буде два, три, а то й п’ять місяців.

Після процедури відновлення кровотоку, маленькі виразки загоюються самостійно. І відбувається це буквально «на очах». Дуже швидко.

Чи трапляються випадки, коли пацієнти звертаються до Вас не одразу з появою виразки, а після декількох місяців самолікування? До яких ускладнень може призвести не вилікувана трофічна виразка?

Так, на жаль, такі випадки досить часто трапляються. Я б сказав, що серед моїх пацієнтів це десь 50/50. Тобто половина звернень – це все таки занедбані ситуації.

Звертаються пацієнти навіть у віці 30+, тобто трофічні виразки – це проблема не лише людей старшого віку, це проблема усіх людей, в кого не вилікуваний варикоз чи інші захворювання вен та артерій.

Не останню роль тут відіграє спадковість. Тому я раджу всім людям, чиї рідні люди хворіють хронічні захворювання вен, бути уважнішими до свого здоров’я.

Трофічні виразки вилікувати самостійно нереально. То ж не варто втрачати дорогоцінний час. Занедбана трофічна виразка може спровокувати некроз тканин, інфікування і інколи зараження крові, що загрожує втраті кінцівки і найгіршим наслідкам.

Записатись на прийом до судинного хірурга-флеболога Лікувально діагностичного центру «Меділюкс» Сергія Сергійовича Юрця, можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 098 101 74 74, 073 101 74 74.

Судинний хірург: «Трофічна виразка загоїться «на очах», якщо вилікувати варикоз. В іншому випадку, - вона не заживе» - фото 3

Сергій Юрець раніше розповідав: «Якщо у вас є зайва нога, можете не звертатись до судинного хірурга. Якщо ні – негайно запишіться до нього на прийом».