23 берез. 2020 09:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Новини компаній
0

143

0

Суші та все, що ми про них не знали

Суші та все, що ми про них не знали

Суші та все, що ми про них не знали


Все, що пов'язане з культурою Японії, для пересічного європейця — темний ліс. Це стосується також гастрономічної автентичної японської культури. Для багатьох з нас нічого не варто замовити суши сет в Киеве, але для японців це святкова страва, вони відносяться до неї з величезною повагою. Окрім того, з культурою суші пов'язано багато цікавих фактів, невідомих багатьом з нас.

Суші та все, що ми про них не знали

Чому саме суші та що це таке?

З точки зору технології та лінгвістики слово «суші» тісно пов'язане з рисом та оцтом. Так, риба тут ні до чого, оскільки «су» японською означає «оцет», а «ші» скорочена назва рису, «меші». Але з роками під цим терміном стали розуміти шматочок риби з рисом — ні більше, ні менше. Сучасні стилі суші не завжди мають японське коріння, але виконуються суто в стилі традиційного суші.

Суші та роли — це невеличкі скибочки з риби, рису та водоростей норі. Їх вживають або окремо, або обмочують у соєвому соусі. При цьому для смаку часто використовують васабі — терте коріння японського хрону. Час від часу належить з'їдати шматочок маринованого імбиру, аби якомога тонкіше відчути смак суші. У будь-якому випадку, суші не просто їжа, а свого роду культура, а сама страва — витвір кулінарного мистецтва.

Суші та все, що ми про них не знали - фото 2

Що ми не знали про суші: вражаючі факти

Про суші можна розповідати нескінченно, але краще за все розкажуть деякі цікаві факти про цю незвичайну для нас кулінарну культуру:

  1. Не можна їсти імбир разом з ролами. Відправляти шматочок маринованого імбиру в рот одночасно з ролами або суші — не по етикету. Його сильний смак і аромат не дозволить повною мірою насолодитися частуванням. Імбир призначений для очищення смаку між двома шматочками суші.
  2. Суші треба їсти відразу. Багато хто вважає, що суші і роли взагалі не можна зберігати. Якщо суші приготовлені з сирої риби, потрібно з'їсти їх протягом години. У холодильнику їх можна зберігати максимум 3-4 години, обов'язково накривши харчовою плівкою, інакше вони обвітряться та висохнуть.
  3. Ножі для суші заточують кожен день. Є думка, що ножі, використовувані шеф-кухарями для суші, - це прямі нащадки самурайських мечів. І з тією ж ретельністю, з якою самурай повинен стежити за гостротою меча, кухар повинен стежити за гостротою свого ножа для суші. За правилами леза повинні загострюватися щодня.
  4. Раніше норі зішкрібали з човнів. Звучить не дуже апетитно, але так воно і було. Норі - водорості, які використовуються для обгортання ролів, - колись зішкрібали з дерев'яних ніжок пірсу і навіть з нижньої сторони човнів. Потім їх пресували в листи та сушили на сонці. Сьогодні норі спеціально вирощують і обробляють.