22 листоп. 2019 17:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

433

0

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото

Остання субота листопада – вшанування пам`яті жертв голодоморів в Україні


Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото

Остання субота листопада – вшанування пам`яті жертв голодоморів в Україні, всесвітня акція «Запали свічку пам`яті» – це сучасне осмислення трагедії всього українства, спільні переживання горя від людських втрат, відчуття болю наших предків, що пережили той страшний геноцид.

Напередодні Дня вшанування пам`яті жертв голодоморів у Вінниці біля пам`ятника на площі імені Василя Стуса вінничани хвилиною мовчання вшанували пам`ять загиблих в часі голодомору 1932 -1933 років, поклали квіти та запалили свічку пам`яті на знак шани невинно покараних душ.

Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА.

Голодомор в Україні 1932 – 1933 років визнано найстрашнішим злочином проти людяності, штучним знищенням українського народу, який був влаштований тодішнім партійним і політичним керівництвом СРСР на чолі із Йосипом Сталіним як помста нашому вільному люду за події Української революції 1917 – 1921 років, за незламність нашого вільного духу, за нескореність українського характеру.

За своїм вражаючим масштабом Голодомор можна порівняти хіба що з втратами нашого народу від Другої Світової війни: за різними оцінками, внаслідок голодомору в Україні загинули від 8 до 10 мільйонів наших співвітчизників… На сьогодні 85% відсотків громадян вважають ті трагічні події в історії нашої країни ретельно спланованим геноцидом українського народу.

Голодомор - це помста за свободу, за прагнення жити у вільному демократичному світі. Нескорених – у сибірські поселення, яких на всіх українців не вистачало; для масових же розстрілів в країні «совєтів» бракувало «робочих», почервонілих від крові рук… Але ж українців в будь-якому разі варто було карати смертю за здобуту, хоч і духовну, незалежність від імперій… і селян вбивали голодом, а інтелігенцію – кулями.

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото

Минуло 86 років… Усе таємне стало явним, і правда про ті події є доступною у кожному підручнику з історії України, а також в багатьох виданнях з Всесвітньої історичної спадщини, наукових монографіях, архівах та фахових дослідженнях істориків усього світу.

Але окрім історично – інформаційного наповнення цього дня в житті кожного з нас має постійно бути присутнє і емоційне сприйняття тих подій, їх відчуття та образи українців, які перенесли нелюдські страждання.

Нагадаємо, редакції Вінниця.info показали спогади та свідчення жителів про події Голодомору 1932-1933 років в населених пунктах Крижопільського району Вінницької області.

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото - фото 2

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото - фото 3

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото - фото 4

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото - фото 5

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото - фото 6

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото - фото 7

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото - фото 8

Свічка пам’яті та хвилина мовчання: у Вінниці вшанували жертв Голодомору. Фото - фото 9

Вінниця.info, фото з сайту Вінницької ОДА