11 берез. 2010 14:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

67

0

«Свобода» считает, что в Винницкой области притесняют украинскую церковь

«Свобода» считает, что в Винницкой области притесняют украинскую церковь

Вінницька обласна організація ВО "Свобода" висловлює своє обурення щодо утисків, яких зазнає Українська православна церква Київського патріархату у Вінницькій області.


«Свобода» считает, что в Винницкой области притесняют украинскую церковь

Вінницька обласна організація ВО "Свобода" висловлює своє обурення щодо утисків, яких зазнає Українська православна церква Київського патріархату у Вінницькій області.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької обласної організації ВО "Свобода".

Протягом останніх чотирьох місяців почастішали випадки, коли на храми, в яких на богослужіння збираються релігійні громади Вінницької єпархії УПЦ КП, почали претендувати прихильники Московського патріархату.

Поведінка церковних "рейдерів" нахабніє з кожним днем. На жаль, у цьому їм сприяють і представники нинішньої влади Вінниччини. Так, наприклад, 3 березня 2010 року Вінницька обласна рада своїм рішенням № 34 надала дозвіл про передачу приміщення площею 199 кв. м, яке розташоване у Вінниці за адресою вул. Пирогова, б.109, на три роки в безоплатне користування Вінницькому Єпархіальному управлінню Української Православної церкви Московського патріархату. Цим рішенням депутати зігнорували, що у цьому храмі понад 10 років проводили богослужіння священики Київського патріархату. У своєму рішенні обласна рада посилається, зокрема, на висновки відділу у справах релігій.

Ускладнюється ситуація і в селі Стадниця Вінницького району, де прихожан Київського патріархату продовжують не допускати в храм влкмч. Димитрія. Перед Різдвяними святами 2010 року начальник відділу у справах релігії Ігор Салецький та сільський голова Стадниці опечатали храм. Колишній священик цього храму, якому на початку грудня 2009 року Синод УПЦ КП заборонив здійснювати богослужіння, утримує при собі установчі документи, а відділ у справах релігій до цього часу не надає копій цих документів на прохання представників стадницької громади Київського патріархату.

Ще більш обурлива ситуація склалась у в с. Росоша Липовецького району. Московський патріархат, маючи в цьому селі свій храм, вирішив прибрати до рук ще й два храми Київського патріархату всупереч бажанню прихожан. Ситуація у селі склалася таким чином, що, маючи два храми, громада Київського патріархату залишилась на вулиці подібно до своїх одновірців у Стадниці.

Вінницька обласна організація ВО "Свобода" звернулась до начальника відділу в справах релігій Вінницької обласної державної адміністрації Ігоря Салецького з вимогою чесно та професійно виконувати обов’язки державного службовця та не допустити, аби очолюваний ним відділ лобіював інтереси однієї конфесії – так званої "Української православної церкви" (Московського патріархату). "Свободівці" вимагають припинити безперспективні спекуляції в ЗМІ щодо ситуації навколо храму св. влкмч. Димитрія у селі Стадниця, які лише ставлять проблему в глухий кут та розсварюють селян.

Вінницька обласна організація ВО "Свобода" звертається й до голови Вінницької обласної державної адміністрації Олександра Домбровського з проханням вжити заходів, аби покласти край наданню преференцій в області УПЦ (МП) та мовчазному спогляданню на те, як в області зазіхають на культові споруди, які використовують громади УПЦ КП.

"Свободівці" вимагають від депутатів Вінницької обласної ради ознайомлюватись більш ретельно з тими рішеннями, за які вони голосують, і нагадують, що більшість з них представляють в обласній раді ті політичні сили, які на кожному кроці позиціонують себе як проукраїнські рятівники державності та духовності.

"Невже жалюгідне становище УПЦ КП на Вінниччині відповідає вашим програмним та життєвим засадам? – йдеться у звернення "свободівців". – Невже лобіювання інтересів імперської російської церкви в Україні, яка лицемірно ховається за назвою УПЦ, зміцнює нашу державність, культуру та духовність? Вимагаємо від Вінницької обласної та міської влади забезпечити умови для нормального розвитку української церкви та зупинити безчинства супроти неї, особливо, у питаннях відбирання храмів".

Нагадаємо, що ВО "Свобода" виступає за створення єдиної Української православної церкви з центром у Києві і наполягає, аби Українська православна церква Московського патріархату називалась "Російською православною церквою в Україні" й утримувалась від ведення українофобської діяльності та пропаганди.

 

ВИННИЦА.info


0
0