5 лют. 2020 10:05

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 17:47
Суспільство
0

141

0

Священний Синод дозволив церквам святкувати Різдво 25 грудня, але за певних умов

Священний Синод дозволив церквам святкувати Різдво 25 грудня, але за певних умов

Участь у зібранні взяв митрополит Вінницький і Барський Симеон.


Священний Синод дозволив церквам святкувати Різдво 25 грудня, але за певних умов


4 лютого відбулося засідання Священного Синоду Української православної церкви під керівництвом Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Участь у зібранні взяв митрополит Вінницький і Барський Симеон. Присутні вирішили зупинити повноваження Почесного Патріарха Філарета як члена Священного Синоду. А також – дозволили проводити служби в честь Різдва 25-го грудня, але лише в тих населених пунктах, де цього хоче громада.

Про це повідомляють на сайті Вінницько-Барської єпархії автокефальної церкви України.

Розглянувши теперішню діяльність Почесного Патріарха Філарета та беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед Українською православною церквою, Священний Синод вкотре констатував, що Почесний Патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією.

Враховуючи відсутність на шести засіданнях Священного Синоду поспіль, необґрунтовану відмову брати участь у засіданні Священного Синоду попри письмове запрошення, було вирішено зупинити повноваження Почесного Патріарха Філарета як члена Священного Синоду.

Синод констатував, що Почесному Патріарху Філарету, як архієрею на спокої, канонічно заборонено звершувати будь-які хіротонії. Клірики, іменовані ним у позастатутний спосіб єпископами, не є такими, зроблене для них і зроблене ними – усе нікчемне (див. 4 правило Другого Вселенського собору). Почесному Патріарху Філарету і його оточенню було вирішено нагадати про заклик Архієрейського Собору до примирення та припинення самоізоляції.

Було підтримано необхідність зваженого, конструктивного обговорення у Помісній церкві календарної реформи, з урахуванням думки суспільства, серед якого зараз є приблизно втричі менше її прихильників, ніж опонентів. Синод дозволив, там де для цього вбачаються об’єктивні обставини та пастирська необхідність, з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю звершувати лише молебень з акафістом Різдву Христовому та виконання народних різдвяних піснеспівів (колядок).

Священний Синод дозволив церквам святкувати Різдво 25 грудня, але за певних умов

Священний Синод дозволив церквам святкувати Різдво 25 грудня, але за певних умов - фото 2

Нагадаємо, що 29 жовтня митрополит Вінницький і Барський Симеон отримав нову посаду під час Священного Синоду.

Раніше митрополит Вінницький і Барський Симеон був затверджений головним секретарем Священного Синоду.

Відомо, що митрополит Вінницький і Барський Симеон став одним з ієрархів, які зводили Епіфанія на Престол.

15 грудня в Україні відбувся Об’єднавчий Собор українських православних церков, на якому офіційно створили Єдину Помісну Православну Церкву України та обрали її предстоятеля – Митрополита Епіфанія.

13 січня до Спасо-Преображенського собору, що в центрі Вінниці, привезли Томос. Це копія оригінального документу, яка залишиться у храмі.

Вінниця.info, фото - єпархії