30 жовт. 2019 16:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

113

0

Свято зі сльозами на очах: як на Вінниччині відзначать День працівника соціальної сфери

Свято зі сльозами на очах: як на Вінниччині відзначать День працівника соціальної сфери

Працювати з людьми важко, а допомагати, ще важче. Як на Вінниччині вітатимуть працівників соціальної сфери


Свято зі сльозами на очах: як на Вінниччині відзначать День працівника соціальної сфери

3 листопада – 10-й, ювілейний день працівника соціальної сфери. Лише у Вінницькій області в цій галузі задіяні понад сім тисяч працівників різних рівнів, в переважній більшості жінки. Це не легкий напрямок, адже працювати з людьми важко, а допомагати, ще важче. Як на Вінниччині відзначатимуть професійне свято, про виклики, що постали в зв’язку з скороченнями в райдержадміністраціях та які стереотипи вдалось зламати за останні 10 років, розповіла директор Департаменту соціальної політики Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

Соціальні працівники – робота на людей від народження до глибокої старості

- Соціальна сфера охоплює різні послуги для різних вікових категорій, починаючи з народження. Це і допомога, яка сьогодні видається в пологовому будинку у вигляді Пакунка малюка. Також матеріальна допомога при народженні дитини. Є соціальні інспектори, які перевіряють цільове використання коштів. Якщо вони вбачають, що дорослі витрачають гроші на інші потреби, а не на дитину, ставиться питання про відміну такої допомоги. Окрім того, зараз Вінницька область увійшла до десятка пілотних областей із впровадження послуги раннього втручання. Це стосується дітей, які знаходяться в зоні ризику щодо можливої інвалідизації. Коли постає питання матусі про те, що потенційно ваша дитина може бути з інвалідністю, включається комплекс послуг – психологічна, медична допомога і так далі. Послуга необхідна, щоб дитина залишилась в родині, щоб родина залишилась повною, бо нажаль за статистикою, часто чоловіки залишають такі сім’ї.

Дорослі люди звертаються за соціальними послугами до управлінь праці і соціального захисту населення на призначення субсидій, пільг і допомог. Через управління праці і соцзахисту населення районів та міст, адмініструється 22 види різноманітних допомог.

Одиноким стареньким людям теж допомагають соцпрацівники. Вони можуть здійснювати необхідну закупівлю продуктів, допомагати по будинку, на городі. Якщо людина одинока і потребує постійної сторонньої допомоги, то в нашій області є обласний пансіонат та Тиврівський інтернат геріатричного профілю, де такі люди мають можливість цілодобово перебувати і отримувати соціальний, медичний догляд, послуги з реабілітації…

Ефективна робота управління соцзахисту це запорука соціального спокою в районі

- Соціальними послугами користуються майже всі українці, але зараз постає питання про скорочення працівників райдержадміністрацій при яких в кожному районі є працівники управління праці та соціального захисту населення. Ваших працівників звільнять?

- Питання стояло дуже гостро. Але позиція така: ми на обласному рівні, і я особисто, розуміючи необхідність надання якісно усіх соціальних послуг, неодноразово піднімали питання про те, що голови РДА повинні врахувати об’єм, які здійснюють працівники соцзахисту. Я вважаю, що ефективна робота управління це запорука соціального спокою в районі. Щоб не бути голослівними, ми в департаменті провели аналітичну роботу. На сьогодні управління праці та соціального захисту населення виконують понад 95 функцій. Наприклад, одна функція – призначення субсидій, включає в себе 27 різноманітних процесів. Починаючи від прийому, занесення в базу даних, самого, безпосереднього призначення, виплати і так далі… Все це потребує людей і часу. Якщо взяти з розрахунку, що на кожен процес не більше 12 хвилин, то кожна людина може опрацювати 10000 процесів в рік. Ми порахували, що нам сьогодні не вистачає цих людей. Зробили аналітику і підняли це питання перед головою облдержадміністрації, який пообіцяв втрутитись. Також ми інформували Міністерство соціальної політики. Тиждень тому була селекторна прем’єр-міністра, який зазначив, що управління соціального захисту населення не повинні скорочуватись. Ми чекаємо нову постанову Кабінету міністрів, в якій буде це опрацьовано. Скорочення в райдержадміністраціях відбудеться, але є різне навантаження. Певні функції вже сьогодні виконуються ОТГ, а деякі повинні виконуватись на рівні області.

Свято зі сльозами на очах: як на Вінниччині відзначать День працівника соціальної сфери

В пріоритетах на наступний рік ми ставимо собі запровадження у всіх ОТГ області фронт-офісів з прийому документів для призначення різних видів допомог, пільг та соціальних послуг, які надаються в нашій області на рівні ОТГ. Бек-офіси – це виключно управління соціального захисту населення. Але це потребує і матеріально-технічної бази.

- Можна говорити про те, що скорочень в управліннях соцхазисту, які в структурі РДА не буде?

- Державна служба фінансується з податків населення. Якщо є обґрунтування, що має бути 10 працівників для того, аби надавати якісні послуги людям, значить має бути 10 працівників. Але коли ми бачимо, що тих хто користується послугами менше в якомусь районі, то повинні відверто говорити, що в цьому районі потрібно провести скорочення.

- Професійне свято відзначати будете? Що запланували?

- В своїх колах, ми сміємось, що це свято зі сльозами на очах. Поки не почули принципову позицію центральної влади про не скорочення. Але ми все одно, ми переконані, що наші працівники повинні відчути свою потрібність. Проведемо обласні урочистості 31 жовтня в театрі Садовського. З’їдуться всі представники соціальної сфери. Не тільки управлінь праці, а й пенсійного фонду, центрів зайнятості, фондів захисту інвалідів, служби в справах дітей, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, працівники наших установ… Концентром намагаємось донести ключові моменти, про які хочеться щоб знали всі. Будемо говорити про те, як має виглядати соціальна сфера. Поговоримо про доступність, покажемо відео з вистави «Inclusion in Harmony», адже це передовий досвід на всю Україну. Під час урочистостей обговоримо запроваджені новації, про заходи сімейного відпочинку для учасників бойових дій. Поговоримо про роботу з людьми похилого віку і покажемо відео з обласного форуму 55+. На сцені продемонструємо бальний танець, учасниками якого буде пара чоловіка та жінки старшого віку. Тобто, це буде свято-діалог про те, що ми далі маємо розвивати.

Зламати стереотипи, щоб змінити суспільство і світ

- Що вважаєте найбільшим «проривом» соціальної сфери в Україні за останні десятиліття на загальнодержавному рівні?

- Це напевно державна політика, спрямована на зміну в ставленні суспільства до людей з інвалідністю і осіб похилого віку. Головна зміна – розуміння, що всі є повноправними учасниками суспільного життя. Починаючи від діток з інвалідністю, молодих людей, які хочуть і можуть працювати. Сьогодні є інклюзивна освіта. Сьогодні ми говоримо про працевлаштування людей, які мають проблеми зі слухом, зором, опорно-руховим апаратом… Тобто, це те, що десять років тому здавалось неможливим. Раніше лише громадські організації проштовхували такі ідеї. Сьогодні є державна політика. Звичайно, для змін потрібен час.

Нам з радянських часів залишилась система інтернатних закладів, в яких перебували діти з інвалідністю, люди з інвалідністю. Ці інтернати розташовувались так, щоб ніхто цих людей не бачив. Сьогодні підхід змінився, але роками набудована система дає про себе знати, як наприклад випадок в Плискові. В той же час ми маємо новий заклад, який відкрили в с. Крищенці Тульчинського району (для людей з інтелектуальними порушеннями). Туди забрали клієнтів з нашого психоневрологічного інтернату. Маємо приклад дівчинки, яка пройшла Стрижавський дитячий будинок-інтернат, Брацлавський психоневрологічний будинок інтернат, потрапила в Крищенці і захотіла пройти навчання. Зараз вона завершує навчання в державному центрі реабілітації «Поділля» і має всі шанси на працевлаштування помічником повара. Ми маємо довести це до успішного завершення. Це буде саме той приклад для України, коли людина з інтернатної системи зможе вийти в суспільство, умовно сказати «вийти на волю».

- Що потрібно змінити в соціальній сфері області, чи є проблеми, до вирішення яких ще не дійшли?

- Вважаю, що в нас недостатньо налагоджена робота і механізми по допомозі безпритульним і людям, які виходять з місць позбавлення волі. Така допомога є на рівні громадських організацій. У Вінницькій області системної роботи у цьому напрямку немає. Плануємо над цим працювати.

Також будемо працювати над тим, щоб у Вінниці розглянути питання про підтримане проживання. Йдеться про помешкання для людей з інвалідністю, які працюють. В нас в департаменті працює дівчинка на візку. Зараз маємо випускницю юридичного факультету університету Шевченка, яка з відзнакою закінчила вуз і готова працювати на державній службі. Дівчина має 1-А інвалідність. Але проблема в тому, що всі ці люди з районів. Тому ми повинні розглянути можливість створення соціального гуртожитку для осіб з інвалідністю, які будуть працювати. Якщо вдасться реалізувати цю ідею, практика у Вінниці буде унікальною для України.

Свято зі сльозами на очах: як на Вінниччині відзначать День працівника соціальної сфери  - фото 2

Вiнниця.info

title