26 черв. 2018 22:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

70

0

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото

 Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото


Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото

26 червня в Донецькому університеті імені Вaсиля Стусa відбулася зустріч з музикантом Святославом Вакарчуком. Фронтмен гурту «Океан Ельзи» приїхав до Вінниці разом з представниками Київської школи економіки. Говорив про роль освіти, штучний інтелект і професії, які йому не вдасться замінити. Не обійшлося також і без критики в адресу політиків.

Вінниця.info пропонує вам головні тези виступу Святослава Вакарчука (дослівно).

Про освіту. Головне – вміння бачити велику картину

Цікавими в майбутньому будуть завжди два типи професій, вони ніколи не зміняться і не зникнуть. Перше, творчі професії. Це ті, які дають в суспільство результат, якого ще ніхто не робив. Це не повтор якісний, а створення чогось нового. Такі професії як художники, музиканти, поети, письменники,в першу чергу, вчені. Вони ніколи не зникнуть.

Штучний інтелект багато чого може зробити. Зараз пробують навчити штучний інтелект писати музику, але це складний процес. Нікому ще до цих пір не відомо, чи зможе колись комп’ютер заставити вас отримати мурашки по шкірі чи сльози на очах від свого твору, як це робили Бетховен чи гурт «The Beatles». Є другий вид професії, який теж не зникне. Це професії, які вміють узагальнювати і робити не прості логічні, а широкі абстрактні мисленнєві конструкції, які приводили б до нових результатів. Тобто брати багато інформації і на її основі рухатися далі.

Штучний інтелект може швидко все швидко рахувати, багато зробити речей, які людині не під силу, тому що його обчислювальна потужність в мільйони разів більша. Але чого не може штучний інтелект - це проаналізувавши декілька абсолютно не знайомих і не зрозумілих фактів, побачити в них велику картину. Це, як велика картина складена з пазлів. Коли ви стоїте близько біля неї, то бачите різні кольори, абстрактний набір пазликів, не розумієте, що там. Але коли відходите на 2 метри, бачите більше, а коли відходите на 10 метрів, - бачите повну картину.

От вміння відійти і побачити загальну картину, насправді, притаманне саме людям і добре побачити таку картину притаманно дуже маленькій кількості людей. Саме ці люди стають успішними.

Ніколи не зникне професія директора компанії. Комусь потрібно не просто виконувати завдання, а бачити звідки, куди і яким чином йти. Жоден штучний інтелект цього не зробить. Він може запропонувати 10 варіантів: найшвидший, найкоротший, найдешевший, найменш конфліктний…, але вибір вне зробить. Це вибір може зробити людина і той, хто вміє робити правильний вибір і брати на себе відповідальність, - завжди буде в ТОПі. Саме такі професії, які можна означити словами «керівники» або «лідери», ніколи не зникнуть.

Штучний інтелект ніколи не стане лідером, він буде прекрасним працівником.

Головний меседж: Не залежно від того, яку професію будете опановувати, треба пам’ятати, що вміння бачити велику картину, аналізувати, бачити події, які мають залежність одна від одної, відчувати причинно-наслідковий зв’язок, розуміти, як взаємопов’язані речі в світі, є запорукою вашого успіху. Не залежно, хто ви за професією: чи вмієте гарно малювати, чи гарно писати програми, чи добре розбираєтеся в практиці торгів на ринках.

Сприймайте освіту як дорогоцінний час, коли ви можете належати самі собі і вчитися сприймати світ глибше, ніж він здається.

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото

Про політику. Країна буде тільки тоді успішною, коли її будуть любити, як власну дитину

Бачити велику картину, - це те, чого немає в українській політиці. Українська політика сьогодні діє за принципом арифметики у перших класах. Є ситуація А, якщо ми створимо ситуацію Б, то завтра буде ситуація С. От вся модель. Можете сказати, що я драматизую, що дехто пробує на кілька ходів вперед рахувати. Можливо, але всі вони лінійні,одновимірні. Вони не показують нам велику 3Д-картину.

Ви запитаєте у людей, які називають себе політиками, яким чином ви бачите майбутнє цієї країни за 20-25 років і як до нього треба йти? Якщо ви задасте це питання непідготовленому політику, він просто не буде знати, що сказати. Розгубиться. Він точно знає, що хоче робити найближчий рік.

Перед виборами політики починають казати: «Народ зубожів». В нас впали доходи, нам потрібно піднімати пенсії, зменшувати ціни на електрику і на газ. Це прекрасно. Важлива функція держави, робити людей багатшими, але хто сказав, що роздавши людям сьогодні по сто чи тисячі гривень або піднявши ціни на газ, а потім поставивши субсидії, ви не переставляєте з однієї кишені в іншу?..

Головний меседж: Не всі політики в країні злочинці, які ненавидять свій народ. Велика кількість, може, і не дуже злі люди, не бандити, просто не так люблять сильно свою країну. Для них все одно інтереси власної родити є вищі за інтереси країни. Країна буде тільки тоді успішною, коли її будуть любити, як власну дитину, погодившись навіть на самопожертву.  

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото - фото 2

Про президентство. У мене немає жодних владних амбіцій

Я багато разів говорив, що мене не цікавить влада, у мене немає жодних владних амбіцій. Я тут, щоб заставити вас подумати про важливі речі, які кожен з нас може зробити, щоб ця країна стала більш успішною.

Найкраща відповідь буде така: що б я вам не сказав, все одно не повірите.

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото - фото 3

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото - фото 4

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото - фото 5

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото - фото 6

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото - фото 7

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото - фото 8

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото - фото 9

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото - фото 10

Святослав Вакарчук говорив у Вінниці про політиків та «вічні» професії. Головні тези виступу музиканта. Фото - фото 11

Вінниця.info