28 верес. 2020 12:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

151

0

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео

Попри те, що в залі були присутні хіба самі музиканти, організатори, техніки та преса, учасникам фестивалю вдалося створити унікальну атмосферу джазу.


Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео

Впродовж 25-27 вересня у Вінниці відбувся 24-ий фестиваль джазової музики «Vinnytsia Jazzfest-2020». За роки існування фестивалю у Вінниці організатори лише один раз скасували його ‒ в 2014-му році після Іловайської трагедії. Цьогорічна ж пандемія коронавірусу змусила їх пристосовуватися до нових реалій. Анонсували його проведення буквально за тиждень, а інформація про те, що фестиваль відбудеться виключно в онлайн-форматі, з’явилася за кілька днів. Попри те, що в залі були присутні хіба самі музиканти, організатори, техніки та преса, учасникам фестивалю вдалося створити унікальну атмосферу джазу. І не дивно, адже серед присутніх був і зірковий гість з США ‒ Рей Браун-молодший.

В редакції Вінниця.info підготували фоторепортаж з історичного джазового фестивалю у Вінниці.

«Хай репетирують ті, хто не вміє грати»

О 20:00 25-го вересня в концертній залі ресторану «Mont Blanc» фестиваль відкрився, як кажуть організатори, «ексклюзивним pre-party».

На відкритті зіграли українські виконавці: Закус-Донцови-Фролов Квартет.

Ігор Закус, якого по праву називають «батьком українського джазу» через багаторічний досвід, грає на басу. В одному зі своїх інтерв’ю він казав, що бас ‒ це основа джазового мотиву, стовбур, який його тримає. І без басу музики джазової немає.

Анна Донцова ‒ відома українська джазова співачка, композитор та педагог. Представляла Україну на міжнародному вокальному конкурсі «VOICINGERS» (Польща), де стала фіналісткою. На сьогодні разом зі своїм чоловіком, композитором та аранжувальником Денисом Донцовим, вони створюють власну джазову музику.

Артура Фролова вважають одним з кращих барабанщиків України. Він є лауреатом міжнародних джазових конкурсів барабанщиків та співпрацює з відомими джазовими виконавцями сьогодення.

«Джаз у всьому світі ‒ це елітарне мистецтво, це музика обраних, людей, які мислять, які мріють, які вміють літати хоча б у думках. Треба шанувати це мистецтво, треба його підтримувати.

Сьогодні цей фестиваль відбувається для нас, для багатьох в цій країні, а може ‒ і в світі, в незвичній формі, але це жодним чином не зменшує тієї радості, що це свято відбулося. Навпаки, ще більше надихає», ‒ сказав Ігор Закус на початку виступу Квартету.

На понад годину свого виступу українські музиканти встигли зіграти як свої авторські композиції, так і світові джазові стандарти.

«Сумно було без публіки. Ну а як може бути? Звичайно, не вистачає… Концерти і відбуваються для того, щоб люди сиділи, слухали, давали свою енергію, а ми ‒ ще більше віддавали. Ну але ми її відчували. Це для нас вперше. Але сподіваємось, що скоро повернемось до нормального життя, і все буде, як раніше», ‒ зазначив після концерту відомий басист.

Як зазначають учасники, в такому складі вони грають нечасто ‒ у всіх є свої проекти, але, аби «зігратись», їм вистачає і однієї репетиції.

«Хай репетирують ті, хто не вміє грати», ‒ жартує з цього приводу «батько українського джазу».

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео


Повний запис виступу з pre-party за участі Закус-Донцови-Фролов Квартету невдовзі має з’явитися на офіційному YouTube-каналі фестивалю.

Син «королеви джазу» та «посол польського джазу у світі»

«Цей 24-ий фестиваль відбувається за дуже незвичних умов. Ми говоримо з вами «Джазуємо на здоров’я» і розуміємо, що 24-ий фестиваль ‒ це фестиваль експериментів. Відбувається він в онлайн-форматі з багатьма складовими. Але, тим не менш, сьогодні в цій залі-студії панує атмосфера джазу», ‒ зазначила в перший день фестивалю його продюсерка Ірина Френкель.

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 2

В певному сенсі, цей день для «Vinnytsia Jazzfest-2020» був дійсно визначним. О 18:00 годині 26-го вересня на сцену вийшов єдиний син «королеви джазу» Елли Фіцджеральд та видатного контрабасиста Рея Брауна ‒ Рей Браун-молодший.

Його називають неперевершеним джазовим та блюзовим співаком, і не дивно, адже зростав він у оточенні справжніх «джазових титанів»: Оскара Пітерсона, Луїса Белсона, Дюка Еллінгтона, Нат Кінг Коула та Френка Сінатри. Але не можна сказати, що він видатний лише походженням та знайомствами. За час своєї кар’єри йому вдалося знайти власну манеру виконання, стилістику й поведінку на сцені.

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 3

Що дійсно так і є: під час концерту він регулярно вдавався до характерних для джазу вокальних відступів, пританцьовував на сцені та «салютував» своїм колегам-музикантам, одеситам з Тріо Олексія Петухова.

Останні ‒ також видатні джазові виконавці. Впродовж виступу Олексій Петухов демонстрував віртуозну гру на фортепіано. Окрім того, він та його колеги надали музичному виступу дещицю театрального мистецтва, підіграючи манері зіркового вокаліста. Сам Олексій Петухов грав, то уважно схиляючись над клавішами, то вдаючись до ексцентричних рухів, то регулярно обертаючись на решту музикантів. Олександр Костюченко, досвідчений барабанщик та перкусіоніст, награвав мотиви, видаючи бурю емоцій ледь не під час кожного руху, а басист Валерій Буримченко своєю грою та мімікою явно передавав власне задоволення від дійства. І, як могло здаватися, намагався трохи підспівувати Рею Брауну.

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 4

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 5

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 6

Як Рей, так і Тріо були учасниками «Джазових сніданків» у суботу, 26 вересня. Цьогоріч вони відбулися в форматі ZOOM-конференції. Проте на прохання глядачів музиканти взяли участь у «сніданках» і в неділю.

З присутніми на «сніданках» глядачами, хто встиг зареєструватися за google-формою, Рей Браун-молодший поділився секретами свого успіху.

І, як зазначає ведуча фестивалю, визначив три основних його складових. Перша ‒ любити те, що ти робиш. Друга ‒ постійно зростати. І кожних пів року, як порадив Рей, питати себе: «Чи я змінився за цих пів року? Чому? І якщо ні ‒ теж: чому?». І третя складова ‒ знайти свій голос. Не фізіологічно, а насправді ‒ знайти своє призначення, свою роль.

Варто відмітити, що фестиваль загалом зацікавив закордонного гостя. Серед небагатьох глядачів з числа організаторів та преси його можна було помітити в залі як 25 вересня на pre-party, так і на останньому на цьогорічному фестивалі виступі ансамблю ManSound.

«Я вдячний бути учасником цього прекрасного фестивалю, музикантам. Своєму музикальному супроводу, що ми звучали просто ідеально. Дякую», ‒ сказав Рей Браун-молодший після власного концерту. Аби його могла зрозуміти публіка, яка не дуже добре знає англійську, на фестивалі працювала і перекладач.

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 7

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 8

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 9

Під кінець виступу продюсер фестивалю Ірина Френкель запросила Рея Брауна і на 25-ий вінницький джазовий фестиваль в 2021-му році.

Впродовж «фестивальних днів» зустрітися з видатним співаком зміг і голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

«Сьогодні зустрівся із легендарним американським джазовим музикантом Реєм-Брауном-молодшим - єдиним сином «королеви джазу» Елли Фіцджеральд та одного з найвидатніших контрабасистів світу Рея Брауна.

Рей Браун-молодший ріс і виховувався в оточенні таких культових джазменів, як Френк Сінатра, Дюк Еллінгтон, Нат Кінг Коул, Оскар Пітерсон і Луїс Белсон, а цього року з ексклюзивним концертом виступив на XXIV міжнародному джазовому фестивалі Vinnytsia Jazzfest. Уже традиційно фестиваль проходить за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації.

Я завжди з радістю підтримував культуру та якісні професійні культурні події. І робитиму це надалі.

Вінниччина гідна виступів світових зірок та легендарних особистостей, а культура сьогодні особливо потребує уваги та підтримки», ‒ зазначає голова облдержадміністрації в дописі на фейсбук-сторінці.

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 10

Завершенням першого дня фестивалю став традиційний проект, який керівники фестивалю організовують спільно з Генеральним Консульством Польщі у Вінниці, ‒ «POLISH JAZZ NIGHT». Цьогоріч на «польську джазову ніч» приїхав відомий піаніст Артур Дуткевич, якого називають «послом польського джазу в світі». В 1988 році він став першим поляком, який виступив на джазовому фестивалі MIDEM у Каннах.

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 11

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 12

Тому й не дивно, що на концерті були присутні представники Консульства.

«Я дуже радий що сьогодні у Вінниці прозвучить польська джазова музика, а саме Артур Дуткевич, який є феноменальним польським джазовим музикантом і феноменальним джазовим піаністом. Проект «POLISH JAZZ NIGHT» ми започаткували три роки тому. І хоча цьогоріч є пандемія та певні проблеми у світі, просто не могло бути такого, щоб польська джазова музика не прозвучала на «Vinnytsia Jazzfest», адже за усі ці роки дійсно стала невід’ємною частиною фестивалю. Крім, власне, польського джазу ми представляли і низку інших проектів. Зокрема, виставки польського джазового плакату та польської джазової фотографії. Сподіваюсь, ці проекти ми будемо продовжувати й надалі», ‒ відзначив Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцінські.

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 13

На жаль, перший день цьогорічного джазового фестивалю, як і вся історія «Vinnytsia Jazzfest-2020», не обійшовся без форс-мажорних ситуацій. Трансляцію обидвох концертів на телеканалі «Віта» перенесли на інші дні. 26 вересня внаслідок трагічної авіакатастрофи літака АН-26 на Харківщині, яка сталася напередодні увечері та в якій загинули 26 курсантів та членів екіпажу, оголосили Днем жалоби.






Перенесений виступ та вокальний «оркестр»

Останній день джазового фестивалю також пішов не зовсім за планом. О 18:00 годині 27-го вересня мав виступити піаніст-віртуоз родом зі Швейцарії Лоран Ніку.

Проте в останній день в музиканта змінилися плани ‒ рейс літака, на якому він мав повертатися додому, перенесли, і тому довелося змінити час виступу. Концерт Лорана Ніку організатори фестивалю записали раніше, він невдовзі також, як і решта записів, має з’явитись на YouTube-каналі «Vinnytsia Jazzfest».

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 14

Останніми на цьогорічному фестивалі виступили чоловіки з колективу «ManSound», які виконують свої твори а капела, фактично в шість голосів створюючи ілюзію ледь не оркестру.

«Бенд «ManSound» називають вокальним 3D. Колектив є ровесником «Vinnytsia Jazzfest». Вони кілька разів приїздили в гості у Вінницю і виступали на найпершому Вінницькому джазовому фестивалю 25 років тому.

Коли ми спілкувалися з музикантами перед виступом, вони зізналися, що саме той виступ на найпершому «Vinnytsia Jazzfest» зробив їхню музичну кар’єру. Тому що це був перший фестиваль, на який вони приїхали, виїхавши за межі Києва. І тоді, після нього, про них дізнався весь світ.

На сьогодні вони вже зіграли на більш ніж 70 фестивалях в усіх куточках планети та безліч виступів», ‒ зазначила ведуча фестивалю на початку виступу виконавців.

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 15

Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео - фото 16




Більше фото - гортайте у слайдері

Вінниця.info, фото та відео ‒ власні, з фейбук-сторінки Сергія Борзова та «Vinnytsia Jazzfest»

title

title

title

title

title

title

title

title

title

Більше фото
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео
Син «королеви джазу», тріо з Одеси та вокальний «оркестр»: як у Вінниці відбувся «карантинний» «Vinnytsia Jazzfest». Фото та відео