18 черв. 2020 10:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

146

0

Тьютор: у Вінниці відкрили курси, де навчають помічників дітей з інвалідністю. Відео

Тьютор: у Вінниці відкрили курси, де навчають помічників дітей з інвалідністю. Відео

За два тижні у Вінниці з’явиться нова посада – тьютор


Тьютор: у Вінниці відкрили курси, де навчають помічників дітей з інвалідністю. Відео

За два тижні у Вінниці з’явиться нова посада – тьютор. Це будуть помічники дітей з інвалідністю, серед них переважно – батьки самих дітей. Зараз вони проходять двотижневі підготовчі курси у реабілітаційному центрі «Гармонія», вже згодом «заступлять» у дві вінницькі школи.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Віта».

Яна Маруз супроводжує донечку в школі, тож виконує функцію тьютора вже давно. «Я вже тьютором працюю неофіційно три роки. Але ні грошей не отримую і мушу бути в школі», – каже Яна.

Тьютор: у Вінниці відкрили курси, де навчають помічників дітей з інвалідністю. Відео

Зробити посаду персонального асистента дитини офіційною допоможе проект, який запустили у Вінниці.

«Вінниччина сьогодні має унікальну можливість апробувати проект. Тобто налаштувати той стандарт, який потім за виходом апробації буде нормативним документом. В цьому документі до найменших дрібниць буде прописаний, як має працювати асистент. З обласного бюджету виділено більше 160 тисяч гривень. Частина коштів піде на оплату тим, хто виявив бажання апробувати, як це бути асистентом», – каже заступниця голови ОДА Наталя Заболотна.

Тьютор: у Вінниці відкрили курси, де навчають помічників дітей з інвалідністю. Відео - фото 2

Навчати взялися місцеві експерти. За два тижні планують дати базові знання першій десятці майбутніх тьюторів.

«В мене троє дітей, одна з яких перехворіла раком крові. Після цього ми зрозуміли, що хочемо допомагати різним діткам, які проходять важкі випробування», – каже Олька Сич, навчається на тьютора.

Готова працювати з дітками і пані Світлана. Вона приїхала до Вінниці зі Жмеринки разом із донькою. Її донька Ліза каже, що скучила за школою. І мама, і донька сподіваються, що в новому навчальному році до школи ходитимуть вдвох.

«Якщо я буду асистентом якоїсь ще дитини, окрім своєї, то мій досвід пригодиться. По-перше, це терпіння і розуміння потреб дитини – попити водички, чи сходити в туалет. Також прогулятися по дворі, то треба допомогти вдягнутися, взутися», – розповідає Світлана Ромпович, навчається на тьютора.

Тьютор: у Вінниці відкрили курси, де навчають помічників дітей з інвалідністю. Відео - фото 3

Головна проблема – нерозуміння. Адже вчитель може легко сплутати звичайний дискомфорт із погіршенням стану здоров’я. Тому на курсах навчають, як працювати з дітьми з аутизмом, гіперактивність, синдром Дауна. Також якщо в дітей є цукровий діабет. Навчатимуть експерти, які «з середини» знають, як допомогти дитині.

«Без адаптації, психологічної підтримки дитину «витягти» неможливо. Тому асистент дитини – буде дуже фаховий спеціаліст, який буде розуміти інклюзивні процеси глибинно», – каже Тетяна Баранцова, урядова уповноважена з прав людей з інвалідністю.

Навчають майбутніх тьюторів на базі центру «Гармонія». Після закінчення навчання мами і тати – тьютори «заступлять» на свої пости у двох вінницьких школах.


Вінниця.info

title