24 верес. 2021 15:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

258

0

Тариф на теплопостачання для населення залишиться на рівні минулого року – вирішила Вінницька обласна рада

Тариф на теплопостачання для населення залишиться на рівні минулого року – вирішила Вінницька обласна рада

Тарифи для населення залишаться на рівні минулого року


Тариф на теплопостачання для населення залишиться на рівні минулого року – вирішила Вінницька обласна рада

На сесії обласної ради депутати ухвалили новий тариф на теплопостачання комунальному підприємству «Вінницяоблтеплоенерго», залишивши тарифи для населення на рівні минулого року - 1914,43 грн за 1Гкал. Про це повідомляє управління у справах медіа та комунікацій Вінницької обласної ради.

Голова обласної ради Вячеслав Соколовий наголошує, що категорично неприпустимо в непростий час пандемії та падіння рівня доходів піднімати ціну на теплопостачання для населення.

- І я вдячний депутатам за ухвалення такого рішення. Щодо бюджетних установ, то питання залишається проблемним, - зазначає він. - При таких цінах, які зараз пропонуються на газ, територіальні громади будуть працювати тільки на енергозабезпечення. На медицину, освіту, культуру, інфраструктуру тощо коштів у них не залишиться, - сказав Вячеслав Соколовий.

Тариф на теплопостачання для населення залишиться на рівні минулого року – вирішила Вінницька обласна рада

Тариф «Вінницяоблтеплоенерго» для бюджетних установ збільшиться на 29%. Із жовтня він складатиме 2834,07 грн/Гкал (без ЦТП та ІТП) з ПДВ та 2899,19 грн/Гкал (з ЦТП без ІТП) з ПДВ.

Вячеслав Соколовий наголошує, що не можна дозволяти перекладати такий фінансовий тягар на місцеві бюджети.

– Так не було, і так не має бути. Держава повинна про це подбати. Саме так ми ставимо питання у зверненні до Кабінету Міністрів України, яке сьогодні ухвалив наш депутатський корпус, - зазначив голова обласної Ради.

Звернення до Кабінету Міністрів України щодо недопущення підняття тарифів для населення та невідкладного врегулювання кризової ситуації, яка склалася у місцевих бюджетах через зростання ціни на природний газ для бюджетних установ підтримали на сесії більшістю голосів.

Зачитав текст звернення голова фракції УСГ Олександр Хом’як. У документі йдеться про те, що із початку року відпускна ціна природного газу для бюджетних організацій територіальних громад України зросла у 2-2,5 раза і сьогодні сягає 18-20 тисяч гривень за тисячу куб.м та продовжує зростати. Це створює критичну напруженість місцевих бюджетів.

Звертається увага на те, що у нинішніх умовах подальше зростання ціни на газ для бюджетних установ та організацій ставить під загрозу проведення опалювального сезону, зокрема, забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень.

У зверненні також вказується, що головною ідеєю децентралізації є передача повноважень і фінансів від державної влади органам місцевого самоврядування.

«Так, на першому етапі реформи завдяки впровадженій фінансовій децентралізації місцеві бюджети зросли в понад 4 рази - із 68,6 млрд грн у 2014 році до 275 млрд грн у 2019 році. Разом із тим, за останні два роки ситуація докорінно змінилася – держава активно передає повноваження місцевому самоврядуванню, проте жодного разу за цей час не переглядаючи структуру бази доходів бюджетів місцевого самоврядування», – зазначається у зверненні.

Тариф на теплопостачання для населення залишиться на рівні минулого року – вирішила Вінницька обласна рада  - фото 2

У вимогах до Уряду значиться:

- не допустити підняття тарифів на централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання для населення і передбачити відповідну компенсацію підприємствам теплокомуненерго;

- невідкладно вжити заходів для врегулювання кризової ситуації, яка виникла внаслідок бездіяльності Уряду;

- негайно прийняти необхідні рішення щодо надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю природного газу для проведення опалювального сезону;

- невідкладно внести до Верховної Ради України проєкт змін до Бюджетного кодексу України зі збільшенням до 75% зарахування надходжень від ПДФО до бюджетів територіальних громад, оскільки 60% ПДФО, які нині зараховуються до таких бюджетів, вже є недостатнім джерелом здійснення тих видатків, які визначаються функціями держави й передані місцевому самоврядуванню до виконання.

Звернення, яке ухвалила Вінницька обласна рада, планують надіслати до інших обласних рад.

Тариф на теплопостачання для населення залишиться на рівні минулого року – вирішила Вінницька обласна рада  - фото 3

Тариф на теплопостачання для населення залишиться на рівні минулого року – вирішила Вінницька обласна рада  - фото 4