29 січ. 2021 12:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

112

0

«Тарифне» звернення Вінницької обласної ради і що кажуть люди, які вийшли на «тарифний» мітинг

«Тарифне» звернення Вінницької обласної ради і що кажуть люди, які вийшли на «тарифний» мітинг

Через місяць після початку мітингів обласна рада направила звернення по тарифним питанням


«Тарифне» звернення Вінницької обласної ради і що кажуть люди, які вийшли на «тарифний» мітинг

29 січня проводять сесію Вінницької обласної ради, на порядку денному – 37 проектів рішень. Першим питанням порядку денного в облраді прийняли «політичне» звернення до керівництва держави щодо зниження тарифів. «За» 67 депутатів з 76 присутніх.

В цей час під стінами обласної ради стояли люди, які вийшли з плакатами проти високих тарифів. В переважній більшості – жінки пенсійного віку. Вони справедливо обурені зростанням цін. Коли почали розповідати деталі, то з’ясувалось, що тарифи у них високими були завжди. Люди оформляли субсидію, але минулого і позаминулого року їм відмовили в призначенні допомоги. Одна з жінок скаржилась, що їй відмовили, бо син за кордоном. Інша жінка розповіла, що отримала в спадок будинок в Шаргородському районі, вартістю 27 тисяч гривень, і субсидію їй теж не призначили. Цього року люди вже не звертались по допомогу.

Вінничани фактично не знають, що в наприкінці 2020 року розширено перелік категорій споживачів, які можуть отримувати допомогу. Зараз мають право на субсидію громадяни, якщо члени їх родин працюють за кордоном та громадяни, які успадкували майно.

Також Верховна Рада прийняла Постанову, якою зобов’язала Уряд розробити механізм компенсації різниці в тарифі на газ за січень; розробити пільговий тариф на електроенергію для споживачів, які використовують до 100 кВт в місяць та до 3000 кВт для будинків, що обладнанні електроопаленням і збільшити видатки на на пільги для оплати житлово-комунальних послуг.

Звернення щодо зниження тарифів, яке прийняли сьогодні на сесії, сформували на основі проектів, підготовлених фракціями «Українська Стратегія Гройсмана», «Батьківщина», «За майбутнє» та «Європейська солідарність».

  • невідкладно ухвалити всі необхідні рішення щодо справедливого та системного зниження тарифів на енергоносії;
  • відновити повномасштабну програму субсидій для родин, які потребують соціальної підтримки;
  • притягнути до відповідальності посадових осіб, які допустили необгрунтоване зростання цін на енергоносії для населення - зазначено в зверненні.

«Слуга Народу» пропонувала альтернативний проект звернення, з врахуванням прийнятих вже на державному рівні рішень щодо зниження тарифів та пропозицією відновити масштабну програму субсидій для громадян, які потребують соціальної підтримки. Але цей проект рішення на голосування не винесли.

Нагадаємо, граничну ціну на газ для населення з лютого встановили на рівні 6,99 грн за кубометр. Для вінничан, яких обслуговує ТОВ «Газовик», знизили тариф на доставку газу.

В Офісі Президента повідомили, на нараді з міськими головами та керівництвом НАК «Нафтогаз України» домовлено, що на місцях тарифи на тепло та гарячу воду не зростуть. Окрім того, глава держави повідомив, що навесні всі газопостачальні компанії мають представити населенню річні продукти.

«Там має бути вигідна, фіксована ціна на весь рік. Щоб наші люди змогли планувати свій бюджет, бачили ціну і знали, що ніхто не вправі її неочікувано задирати», – сказав Президент.

На початку тижня газопостачальники опублікували ціни на лютий. У 7 компаній тариф менший за 6,99

Про те, хто має право на субсидію і як її оформити, читайте ТУТ.

«Тарифне» звернення Вінницької обласної ради і що кажуть люди, які вийшли на «тарифний» мітинг

«Тарифне» звернення Вінницької обласної ради і що кажуть люди, які вийшли на «тарифний» мітинг - фото 2

«Тарифне» звернення Вінницької обласної ради і що кажуть люди, які вийшли на «тарифний» мітинг - фото 3

«Тарифне» звернення Вінницької обласної ради і що кажуть люди, які вийшли на «тарифний» мітинг - фото 4

«Тарифне» звернення Вінницької обласної ради і що кажуть люди, які вийшли на «тарифний» мітинг - фото 5

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info