9 лип. 2021 09:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

73

0

Татусі, в яких народилась дитина, можуть піти в оплачувану відпустку. Які документи потрібні вінничанам

Татусі, в яких народилась дитина, можуть піти в оплачувану відпустку. Які документи потрібні вінничанам

Декрет для тата. Хто, крім чоловіка і жінки, може взяти оплачувану відпустку при народженні дитини


Татусі, в яких народилась дитина, можуть піти в оплачувану відпустку. Які документи потрібні вінничанам

Верховна Рада прийняла закон, яким передбачено, що чоловік має право на оплачувану відпустку тривалістю до 14 календарних днів при народженні дитини. Кабмін затвердив механізм та умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини.

Хто має право на відпустку

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Для оформлення відпустки, чоловік дружина якого народила дитину, під час подання заяви на відпустку, повинен пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини або свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб.

Для оформлення відпустки батьку, бабусі, дідусем або іншим родичом, який здійснює догляд за дитиною, під час подання заяви про надання відпустки повинні пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини, довідку про реєстрацію місця проживання.

Відпустка надається не більш як 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів,, не пізніше ніж протягом 3 місяців з дня народження дитини. Ця відпустка повинна бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

Відпустка не підлягає грошовій компенсації та поділу на частини.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект №3695, який дозволяє чоловікам брати відпустку по догляду за дитиною до 3-х років.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info