21 січ. 2016 11:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

2099

0

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт

 Історія Вінницької психлікарні ім. Ющенка


Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт

 Вінниця у розрізі часу.  ВИННИЦА.info продовжує фотопроект, в якому порівнює минулий і сучасний вигляд подільської перлини. Цього разу ми розповімо історію психлікарні ім. Ющенка, адже з нею пов’язано чимало легенд.

Вінницьку психоневрологічну лікарню ім. академіка Ющенка відкрили 25 травня 1897 року. Вона містила 720 ліжок для надання спеціалізованої психіатричної допомоги населенню Південно-Західного краю.

Будівництво лікарні пов'язано з Катериною ІІ, та в свій час видала указ, за яким у кожній губернії потрібно побудувати лікарню для психічно хворих. І ось у кінці ХІХ століття черга дійшла до Південно-Західного краю. Місце обирали між Летичевом, Брацлавом і Вінницею, але все ж вирішили, що хвойний ліс і річка, яка була тоді однією з найчистіших у Європі, - найкраще місце.

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт - фото 2

Впродовж п’яти років приміщення зводив пітерський архітектор Д. К. Пруссак, за останнім словом медичної архітектури. Всі корпуси з'єднані між собою, що було дуже зручно, і саме тому споруда і схожа за формою на павучка. Це була одна з найкращих лікарень імперії. Закінчили будівництво в 1897 році. Лікарня обслуговувала три губернії: Київську, Волинську та Подільську. Все обладнання у ній на той час було найкращим, вона мала електричне освітлення, свою вентиляцію й каналізацію. І це в той час, коли у багатьох будівлях міста Вінниці могли про це тільки мріяти.

Першим директором лікарні був В. П. Кузнєцов, він доклав немало зусиль, щоб перетворити лікарню на зразковий медичний заклад. Його могила знаходиться на кладовищі психіатричної лікарні, на скелях Південного Бугу.

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт - фото 3

Під час Першої світової війни діяльність лікарні була дезорганізована - на 1000 хворих працювало лише три ординатори. Напередодні Жовтневої революції лікарня була вкрай занедбана, невпинно зростала смертність серед пацієнтів. В умовах громадянської війни більшу частину лікарні перетворили на казарму. В 1919 р. спалахнула азіатська холера, поширився висипний тиф. Серед хворих летальність досягла 45,0%. Вимирання хворих продовжувалося до 1922 року.

За часів німецької окупації (1941-1944 pр.) хворі були піддані жорстоким тортурам, продовжувалося їхнє систематичне вимирання; фізично знищили 1500 хворих, а приміщення лікарні перетворили на офіцерський клуб.

За однією з версій, близько місяця у приміщенні медзакладу разом із солдатами та своїм оточенням жив Адольф Гітлер. Проте, за словами вінницького історика, документальних свідчень цьому немає.

«Дійсно, в комплексі теперішньої психоневрологічної лікарні ім. О. І. Ющенка дислокувалося Головне командування сухопутних військ Вермахту. Тому можна лише припустити, що у 1942 році туди на один день заїжджав А. Гітлер.

У працях закордонних фахівців, що посекундно дослідили життя Фюрера, немає жодної згадки про його перебування в психлікарні та прогулянки берегами Південного Бугу», - запевнив ВИННИЦА.info Олександр Федоришен.

Після звільнення Поділля від німецьких окупантів почалася відбудова корпусів з руїн і попелу, поступово збільшувалась кількість співробітників, зростав ліжковий фонд. У 1958 році побудовано 2,5 км трамвайної лінії від вул. Пирогова до лікарні ім. Ющенка. У 80-х ліжковий фонд лікарні зріс до 2200 ліжок, функціонувало 26 відділень. До речі, цікавим є той факт, що саме тут з 60-х років працював легендарний психотерапевт, заслужений гіпнотизер та екстрасенс СССР А. М.Кашпіровський.

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт - фото 4

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт - фото 5

За час існування лікарні в її стінах працювало багато відомих лікарів. З 1897 по 1900 рік, почавши молодшим ординатором, працював перший український психіатр-академік Олександр Іванович Ющенко, його книга «Суть душевних болезней и биохимичное иследование их» (1911) була одним із перших досліджень у Європі на цю тему. З 1936 р. лікарня носить його ім’я.

Сьогодні лікарня є архітектурною пам’яткою міста Вінниці.

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт - фото 6

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт - фото 7

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт - фото 8

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт - фото 9

Таємниці Вінницької психлікарні: унікальна архітектура і штаб для солдатів Гітлера. Фотофакт - фото 10

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про унікальні архівні знімки Вінницької арки і шпиля, показали Вінницькі «Кумбари» та особняк купця Олександра КумбаріАрхів, а також ми розкрили історію центра міста – вулиці Соборної та причину закриття трамвайного депо на Першотравневій. Дослідили історію легендарної вінницької вежі. І про той час, коли через остів ходили трамваї. Про незвичайний готель у центрі міста, який зник через катакомби, зміни на вінницькому «Парижі». А також як за півтора століття Вінниця змінила 4 залізничних вокзали. В центрі Вінниці затаївся столітній «будинок-корабель». На землях жіночого монастиря звели будинок з вежею. Також ми розповіли про будинок в центрі Вінниці, де боролися з пияцтвом. Найстаріший житловий будинок Вінниці розташованих у самісінькому центрі міста.

ВИННИЦА.info