2 квіт. 2020 19:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

101

0

Театральні вистави, музеї та освіта: для вінничан створили нові онлайн-проекти

Театральні вистави, музеї та освіта: для вінничан створили нові онлайн-проекти

На час карантину люди можуть ознайомлюватися з експонатами музеїв, переглядати виступи театрів та філармонії на різноманітних онлайн-платформах


Театральні вистави, музеї та освіта: для вінничан створили нові онлайн-проекти

В Україні та на Вінниччині, зокрема, до 24 квітня триває карантин. Людям радять залишатися вдома, а влада ‒ посилює обмеження задля збереження здоров’я громадян. Втім, освітні та культурні заклади знаходять нові можливості та платформи для своєї діяльності, аби мешканці Вінниці та області могли проводити час з користю. Навчальні заклади проводять дистанційне навчання через Інтернет, а театри ‒ викладатимуть виступи на різних онлайн-платформах.

Про це повідомляють на сайті Вінницької облдержадміністрації.

Культура

Заклади культури теж перейшли в онлайн-режим. Проводити час корисно під час карантину та долучатися до культурного життя можна за допомогою нових онлайн-ресурсів музеїв та бібліотек тощо.

До прикладу, активізувалась робота в соціальних мережах Facebook та Instagram обласних краєзнавчого та художнього музеїв.

Зокрема, в обласному краєзнавчому музеї розробили нову онлайн-програму «Карантин з користю». У рамках програми публікуються пости про окремі предмети з експозиції музею, таємниці відомих раритетів та звичайних речей з незвичайними історіями, пам’ятки археології Вінниччини, традиції подолян тощо.

Незважаючи на те, що експозиції музею закриті, з ними можна познайомитись, завдяки віртуальним екскурсіям. На сайті обласного краєзнавчого музею створено віртуальну екскурсію за допомогою сферичних інтерактивних панорам з оглядом 360°x180.

Також розпочато роботу над новими проектами: онлайн-вікториною (після карантину переможці отримають видання музею); готуються відеопрезентації філій: «Музею М. Д. Леонтовича» у с. Марківка Теплицького району та «Історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму» у с. Стрижавка; підготовлено та найближчим часом буде розміщено на сторінці у Facebook музейні розмальовки; розробляються квести «Музейні звірі та де їх шукати» (для дітей молодшого та середнього шкільного віку) та «Зі щитом або на щиті» (про зброю в експозиції музею для старшокласників) тощо.

Обласний центр народної творчості, в свою чергу, планує проведення майстер-класів у режимі онлайн з написання писанок та виготовлення пасхальної атрибутики.

Для задоволення інформаційних потреб користувачів сайт обласної універсальної бібліотеки ім. К.А.Тімірязєва оперативно поповнюють новою інформацією, веб-ресурсами та бібліографічними продуктами. Тут також створили нову рубрику «Останні новини. Covid-19», де постійно оновлюється офіційна інформація щодо рекомендацій на період карантину, публікуються прийняті рішення органів влади та місцевого самоврядування для запобігання поширення коронавірусу тощо. Відділ наукової інформації та бібліографії підготував список статей з наукових періодичних видань про коронавірус (з гіперпосиланнями на повні тексти).

Для користувачів обласних книгозбірень існує електронний каталог, електронні тематичні бази даних, повнотекстова електронна бібліотека, яка містить тексти рідкісних і цінних видань (в тому числі й краєзнавчих), бібліографічні видання бібліотеки, художні тексти вінницьких письменників та історичні дослідження. Розширилася діяльність бібліотек у віртуальному просторі, зокрема збільшився спектр електронних бібліографічних продуктів, серед них – рекомендаційні бібліографічні списки, віртуальні виставки тощо.

У свою чергу, колектив Вінницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. К. Садовського підготував для шанувальників театрального мистецтва показ кращих своїх вистав в онлайн-режимі. Починаючи з 6 квітня 2020 року, глядачі будуть мати можливість переглянути вистави театру ім. М. Садовського на каналі YouTube, де поки що викладають інтерв’ю з різними акторами театру.

Вінницький академічний обласний театр ляльок проводить репетиції вистав, виробничі майстерні переробляють декорації. Завершується поступове переміщення складу декорацій та реквізиту із старого в нове приміщення.

На період карантину обласна філармонія дистанційно проводитиме: онлайн-концерти (з квітня), вокальні вечори, концерти фортепіанної музики; онлайн-лекції мистецтвознавця Тетяни Сніжко: «Баз-335», «Чайковський та Вінниччина»; «віртуальний оркестр» та «віртуальний хор» ‒ «домашні» відео базових колективів на підтримку акції #залишайся_вдома. Організовується також співпраця з ВІТА ТБ, аби на їх платформах розміщували відео-записи та інтерв’ю, публікації відеозаписів концертів поточного та попередніх сезонів на офіційних сторінках в мережах Facebook та YouTube.

Освіта

У Вінницькому коледжі культури і мистецтв ім. М.Д. Леонтовича та Тульчинському коледжі культури освітній процес під час карантину здійснюється у формі дистанційного навчання. Зокрема, заклади організовують онлайн-конференції.

Програмні матеріали студентам подають у вигляді лекцій з використанням відеоматеріалів. Зворотній зв’язок здійснюється шляхом виконання контрольних завдань. Виконані контрольні роботи студентинадсилають викладачам, а ті, в свою чергу, їх перевіряють та оцінюють.

Для навчання із загальноосвітніх дисциплін використовуються онлайн-платформи Міністерства освіти і науки України. Перевірка знань відбувається за такою ж схемою. Особливу увагу освітяни приділяють вивченню тих дисциплін, які є на ЗНО, тож учні та студенти систематично виконують завдання у тих формах, в яких проводитиметься зовнішнє незалежне оцінювання.

Індивідуальні заняття з фахових дисциплін проводяться у формі відеоуроків із застосуванням програм Skype, Viber чи альтернативних месенджерів.

Однак, труднощі постають щодо питання самого подання матеріалу з практичних фахових дисциплін. Проблемою також є той факт, що не всі студенти перебувають у зоні доступу та мають можливість працювати в Інтернеті.

Нагадаємо, Центр історії Вінниці створює музейну читальню з відеооглядами.

Вінниця.info

title

title