26 верес. 2020 11:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

57

0

Теплопостачальні підприємства виступили за якнайшвидше прийняття проекту закону 3800-1

Теплопостачальні підприємства виступили за якнайшвидше прийняття проекту закону 3800-1

Майже 50 теплопостачальних підприємств з 15 областей України одностайно підтримали якнайшвидший розгляд та прийняття законопроекту №3800-1, який забезпечить вчасний початок опалювального сезону по всій країні. Федерація роботодавців України вже вдруге стала майданчиком для обговорення цієї проблеми.


Теплопостачальні підприємства виступили за якнайшвидше прийняття проекту закону 3800-1

25 вересня у Федерації роботодавців України відбувся всеукраїнський форум тепловиків «Боргова криза на газовому ринку та шляхи стабілізації фінансово-господарської діяльності теплопостачальних та газопостачальних організацій перед початком опалювального сезону». Майже 50 теплопостачальних підприємств з 15 областей України одностайно підтримали якнайшвидший розгляд та прийняття законопроекту №3800-1, який забезпечить вчасний початок опалювального сезону по всій країні. Федерація роботодавців України вже вдруге стала майданчиком для обговорення цієї проблеми.

Як стверджують представники асоціацій «Укртеплокомуненерго» та УкрТЕЦ, тепловики по всій країні стикаються з однаковими проблемами: старі борги за газ, вимивання коштів на погашення заборгованостей минулих періодів, брак коштів на модернізацію і підготовку до зими. Ускладнюється ситуація захмарними штрафами з боку НАК «Нафтогаз України», які неможливо включити в тариф на тепло.

«В умовах, в яких працюють комунальні підприємства, вони не спроможні заплатити за природний газ у тих обсягах, у яких виставляють рахунки. Це призвело до 36 мільярдів гривень заборгованості за природній газ», - зауважує заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рабошук.

Міністерство економіки у цих умовах поки що пропонують лиш заборонити арештовувати рахунки підприємств ТКЕ під час опалювального сезону. Вирішити проблему теплової галузі можна лише на законодавчому рівні. Відповідний документ на розгляд Верховною радою вже зареєстрований. Це проект закону 3800-1. Він передбачає списання боргів, що утворились на ринку природного газу, через прогалини та помилки державного регулювання.

«На сьогоднішній день, однією із тем, яка має бути розглянута та прийнята - це є розроблений законопроект 3800-1. Він дозволить дійсно стабілізувати фінансовий стан теплових підприємств.» - говорить Сергій Дунайло, віце-президент міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго».

Учасники форуму разом з представниками місцевої влади прийняли рішення повторно звернутись до РНБО, Кабміну та Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг з вимогою, якомога швидше розглянути проект закону №3800-1 та передати його до Верховної Ради.

Детальніше – за посиланням: https://www.facebook.com/watch/live/?v=742225959961950&ref=watch_permalink