23 верес. 2010 10:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

28

0

Тимофій Гіренко: Близько 40% сімей у Вінниці щорічно потребують поліпшення житлових умов

Тимофій Гіренко: Близько 40% сімей у Вінниці щорічно потребують поліпшення житлових умов

Ексклюзивне інтерв’ю


Тимофій Гіренко: Близько 40% сімей у Вінниці щорічно потребують поліпшення житлових умов

Житло - річ необхідна для кожної людини. Будівництво - у свою чергу, справедливо вважається локомотивом економіки. Професія будівельника завжди вважалась наймирнішою серед усіх. Якщо у Вінниці згадують про будівництво житла, то у половині випадків ця згадка стосується будівельного концерну "Поділля", який очолює Тімофій Гіренко. І в цьому немає нічого дивного, адже половина новозбудованого в місті житла приходиться саме на його підприємства. Тому, як не у нього ми запитали, що нас очікую на ринку нерухомості у найближчій перспективі.

- За декілька років концерн "Поділля" завершить будівництво однойменного мікрорайону. Що буде забудовувати концерн після цього мікрорайону?

- Вже зараз ми розпочинаємо забудовувати мікрорайон "Академічний". Спочатку ми думали зробити його повністю котедж ним містечком. Потім, зважаючи на економічну кризу, вирішили частину території забудувати чотириповерховими будинками із невеликими за площею квартирами.

Що стосується мікрорайону "Поділля", то у зв’язку із поступовим зниженням попиту на новозбудоване житло, що спостерігається з 2008 року, повне завершення його забудови буде подовжене до 2015 року. Зараз ми у ньому будуємо із розрахунку 500-600 квартир на рік. Загалом за цей час тут буде побудовано 16-18 житлових будинків загальною площею житла 120 тис. кв. м.

На найближчі 5-6 років ми забезпечені земельними ділянками для будівництва, а далі все залежатиме від економічного стану справ в державі, й вінницькому регіоні зокрема.

- А що буде побудовано у мікрорайоні "Академічний"?

- Буде чотириповерхова забудова попередньо запланована у межах 1800-2000 квартир. Це 30-40 будинків загальною площею 120 тисяч кв. м. Під нього буде виділено третину від загальної території "Академічного", який займатиме 76 га.

Решту площі займе котедж на забудова, де ми плануємо побудувати близько 600 будинків.

Мікрорайон буде повністю забезпечений централізованим водопостачанням, каналізацією. Ми розглядали питання будівництва на його території свердловини для забезпечення водою, але виявилось, що ця ділянка землі не має підземних пластів із водою.

- Райони вулиці Тарнагородського та Індустріальному парку ви розглядаєте себе перспективними для участі у забудові?

- Ми поки що придивляємося до цих мікрорайонів. Я вважаю, що там буде будуватися переважно соціальне житло й тому треба, щоб держава та місцева влада визначилася із фінансуванням комунікацій у цих мікрорайонах, тоді приймати участь у його забудові буде мати сенс.

- В державі розпочинається активізація напрямку реконструкції хрущівок. Концерн "Поділля прийматиме у цьому участь?

- Можливо із часом ми займемося цим питанням. Але зараз поки що зарано про це говорити.

- Тимофію Миколайовичу, чи розглядає концерн перспективи виходу на будівельні ринки в інших регіонах?

- Я поки що не бачу необхідності виходити на ринки будівництва інших регіонів. Це дуже кропітка та надзвичайно затратна ідея. Нам вистачає роботи у Вінниці, а враховуючи відкладений попит на житло, який забезпечується максимум на 10-12%, роботи у подальшому у Вінниці буде вистачати.

 Тимофій Гіренко: Близько 40% сімей у Вінниці щорічно потребують поліпшення житлових умов

- Ваш концерн будує переважно цегляні будинки. Чому не застосовуються інші технології у будівництві?

- Сьогодні можна будувати цегляні будинки, блочні, щитові, або каркасні та за допомогою монолітного будівництва. Самі дороговартісні з них є монолітні будинки, потім йдуть цегляні та блочні, які мають однакову собівартість, й найдешевші – каркасно-щитові будинки.

Щитові будинки, або будинки за канадською технологією мають право на життя. Вони широко використовуються в Америці та Канаді, менше в Європі. Ці будинки швидко будуються, але мають термін придатності до 30 років. Якщо людина розуміє, що через 30 років їй доведеться ще такий же будинок будувати, тоді, безумовно це є виходом. А цегляний будинок має термін використання мінімум 100 років. От і порахуйте у скільки за ці 100 років буде вартість каркасного будинку.

По-друге, ментальність наших людей така, що житло будується не тільки для себе, а щоб залишити його дітям, а потім й онукам. Як кажуть: "будинок – це моя фортеця". Країни, де популярна каркасна технологія будівництва люди зазвичай прив’язують місце свого проживання до роботи. У них головним є роботи – сьогодні на півдні, завтра – на півночі. А у нас навпаки, люди прив’язуються до землі й працюють там де живуть.

- А блочне будівництво чому не використовуєте?

- Щодо вибору між цегляним та блочним будівництвом, то я вважаю, що якщо людина платить такі кошти за житло, то треба будувати їй будинок із екологічно чистого матеріалу. А цим матеріалом є якраз цегла. Які ми не вибирали блоки, вони все рівно містять домішки хімічних речовин. А вартість таких будинків не менша від цегляних. Я не вважаю за необхідним, економлячи 100-150 гривень на квадратному метрі у декілька разів знижувати якість будівництва. Адже пройде час, 20-30 років із цими будинками треба буде щось робити. І якщо у котеджному будівництві ця проблема може торкнутися максимум кількох людей, то у будівництві багатоквартирних будинків вона торкатиметься всіх мешканців. А це від кількох сотень до тисячі чоловік.

- Скільки на вашу думку треба щороку зводити нового житла у Вінниці?

- Місту щорічно необхідно будувати 120-150 тис. кв. м житла. Тобто це близько 1600-1800 квартир на рік. За нашими підрахунками, близько 40% сімей у Вінниці щорічно потребують поліпшення житлових умов. Хтось не має квартири взагалі, хтось потребує розширення житлової площі. Світова практика говорить, що для більше-менш якісного забезпечення житлом населення в рік треба будувати не менше 1 кв. м на 1 мешканця. Цього вистачить на те, щоб піддержувати наявний житловий фонд, адже житло не тільки будується, але й виводиться з експлуатації.

У Європі зараз будують навіть більше цього показника, у Китаї – 1 кв. м на 1 жителя, Росія – 0,35, Білорусь – 0,44. Ми ж у найкращі часи будували максимум 0,21 кв. м на одного мешканця. Те що раніше казали, що в нас спостерігався будівельний бум, було лише його паростками. Нам ще далеко до нормального рівня розвитку будівельної галузі.

Тимофій Гіренко: Близько 40% сімей у Вінниці щорічно потребують поліпшення житлових умов - фото 2

- У минулі роки концерн "Поділля" окрім житлового будівництва брав активну участь у зведенні комерційної нерухомості. Чому зараз цим не займаєтеся?

- Сьогодні будівництво достатньо дороговартісна справа. Більшість комерційної нерухомості будувалася за рахунок кредитування, а зараз доступ до цих коштів надто обмежений. Тому ми майже не займаємося таким видом будівництва.

- Що заважає будівельній галузі ефективно розвиватися?

- Якщо говорити про цінову політику в будівництві, то тут треба прискіплива увага до цієї галузі з боку держави. Адже житло – це такий вид продукції, без якого не може обійтись жодна людина в країні. Треба забрати із собівартості будівництва все, що може бути непотрібно людині, яка купує житло. Чому, споживач купляючи квартиру фінансує будівництво мережі, яка завтра опиниться в приватних руках? Не можна перекладати на споживача проблеми будівництва комунальних мереж та інфраструктури, як це зараз робиться. Сьогодні дороги, комунікаційні мережі, садочки та школи фактично будуються за рахунок людей, які купують житло. Адже навантажуючи цими витратами забудовників, вони автоматично перекладаються на вартість новозбудованого житла, яку платить споживач.

По-друге, треба забезпечити нормальні умови для кредитування купівлі житла. Не можна називати нормальною ставку кредитування 25-30%, адже за 4-5 років людина двічі переплатить вартість свого житла. А воно ж за цей час само не стане кращим, щоб настільки подорожчати. Кредити на житло не повинні бути дорожчими, ніж під 10% річних. Тут треба активна допомога громадянам з боку держави. Причому це дуже вигідна для держави справа, адже витрати бюджету на здешевлення кредитування житла, наприклад в 1 мільярд гривень у кінцевому результаті дадуть додаткові надходження в бюджет у розмірі 10 мільярдів. Це за рахунок збільшення обсягів будівництва, яке торкнеться не тільки цю галузь, а й усі суміжні.

Ну і головне, це відповідні доходи населення. Доходи громадян – це основа основ. Головний інвестор у любій країні – це звичайні люди. Не можна казати ні про який розвиток держави, у якій зубожіють люди.

Тимофій Гіренко: Близько 40% сімей у Вінниці щорічно потребують поліпшення житлових умов - фото 3

- А зняття ПДВ з будівництва житла набагато його здешевить?

- Якщо держава зніме податок на додану вартість з придбання житла, це призведе до його здешевлення на 6-8%. Адже нульова ставка податку торкнеться тільки будівельних робіт, а вартість будівельних матеріалів залишиться із цим податком. Але такий крок виправданий, адже дасть змогу набагато збільшити обсяги будівництво, що у кінцевому разі також призведе до збільшення податкових надходжень.

- Сьогодні агентства нерухомості констатують про перерозподіл на ринку нерухомості у бік первинного. Як ви вважаєте, ця тенденція збережеться?

- Це правильна тенденція. На вторинному ринку, купуючи житло, громадяни зазвичай переплачують мінімум 100-200 доларів за 1 кв. м. Який резон переплачувати за старе житло, яке апріорі не може бути кращим за нове. Я думаю, що збільшення частки нового житла у загальному обсязі ринку нерухомості є об’єктивним чинником. Більш того, з часом ця ситуація призведе до вирівнювання цін на первинному та вторинному ринках житла, де зараз поки що ціновий показник не на боці нового житла.

 

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info


0
0