9 листоп. 2021 14:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

253

0

Торшери: популярні різновиди та їх застосування

Торшери: популярні різновиди та їх застосування

Сучасні торшери представлені величезним асортиментом виробів. Вони відрізняються не тільки габаритами та способом монтажу, але й цільовим призначенням


Торшерами називають призначені для використання в приміщенні освітлювальні прилади настінного або підлогового типу, в конструкціях яких використовується спеціальна штанга для встановлення плафона. Такі пристрої застосовуються як додаткові джерела світла, наприклад, біля робочої зони або ліжка.

Сучасні торшери представлені величезним асортиментом виробів. Вони відрізняються не тільки габаритами та способом монтажу, але й цільовим призначенням. Наприклад, торшеры с лампой для чтения Eglo мають специфічну конструкцію. Крім основного абажура, є додатковий бічний плафон. Саме він забезпечує якісне зональне освітлення простору.

Торшери: популярні різновиди та їх застосування

Конструктивні особливості

У буквальному перекладі з французької слово торшер означає факел. Сьогодні ці предмети інтер'єру використовують у приміщеннях різного цільового призначення: вітальні, спальні та дитячі кімнати. Вони можуть встановлюватись на підлозі, столику або тумбі, а також кріпитися до стіни. Однак у будь-якому випадку їх конструкція досить проста.

Вона включає два основні елементи: підставка (або монтажний диск) та абажур. Вони з'єднані між собою за допомогою металевої штанги. Крім функціональності, це забезпечує мінімалістичний вигляд та максимальну зручність в експлуатації.

Різновиди пристроїв

Найпопулярнішими типами торшерів є:

  1. Підлогові. Класичний варіант виробів із підставкою та довгою штангою, на вершині якої розташовується абажур або плафон. Вирізняються високим рівнем мобільності, оскільки єдина умова для їх застосування в тій чи іншій зоні кімнати – наявність розетки. Деякі моделі не мають підставок. Вона замінена трьома ніжками.
  2. Настільні. Компактні освітлювальні прилади для роботи, навчання та рукоділля. Іноді їх плутають із традиційними лампами. Однак такі світильники мають одну важливу особливість – наявність абажура у конструкції. За рахунок цього вони формують не спрямоване, а м'яке розсіяне світло.
  3. Настінні. Ці вироби найбільш відомі під назвою бра. Вирізняються компактними габаритами. Їхня конструкція може бути не тільки фіксованою, а й поворотною. Це чудовий варіант для встановлення над спальним місцем або над м'якими меблями у вітальні.
  4. Декоративні. Виконуються в оригінальному дизайні, що імітує тварини, рослини або реально існуючі предмети. Також до них належать моделі у вигляді скульптур.

618a42f6ea3ac.jpeg

Крім того, варто відзначити такий різновид торшерів, як канделябри. Сьогодні їх досить складно зустріти у квартирах чи приватних будинках. Їхня основна особливість полягає в тому, що плафони для ламп, що використовуються в конструкції, мають відкритий вигляд і імітують воскові свічки.

Варіанти освітлення

Хоча у традиційному виконанні торшери формують м'яке розсіяне світло навколо себе, сучасний ринок пропонує інші варіанти цих предметів інтер'єру. Є моделі з:

  • спрямованим освітленням. Вони є найкращим вибором для читання та рукоділля;
  • відбитим світлом. Вони дозволяють направити потік на підлогу або на стелю, сформувати затишну, затишну обстановку навколо.

Загалом, торшери виготовляються у різних варіантах конструкції та дизайну. Сьогодні вони доречні у приміщеннях, оформлених не лише у класичних, а й у сучасних напрямках інтер'єру. Виробники пропонують моделі, що працюють на основі змінних ламп, так і світлодіодних блоків. Багато варіантів дозволяють регулювати інтенсивність освітлення димерами.