18 груд. 2017 14:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

198

0

Транспортна реформа триває: коли у Вінниці запустять картковий проїзд і що буде з кондукторами

Транспортна реформа триває: коли у Вінниці запустять картковий проїзд і що буде з кондукторами

 Транспортна реформа триває: коли у Вінниці запустять картковий проїзд і що буде з кондукторами


Транспортна реформа триває: коли у Вінниці запустять картковий проїзд і що буде з кондукторами

 У 2019 році Вінниця планує запустити електронний квиток для проїзду у громадському транспорті. Картка матиме чіп і працюватиме за аналогією банківської. З кожним контактом валідатора зніматиметься певна сума за проїзд. Пенсіонери отримають картку безкоштовно, поповнювати її рахунок не потрібно, однак «пропікувати» при вході у транспорт – треба.

18 грудня директор комунaльного підприємствa «Вінницякaртсервіс» Кaтеринa Бaбінa розповіла, як місто впроваджуватиме нову систему оплати за проїзд.

Компанії

«Вінницякaртсервіс» проводить тендер у два етапи. Учасниками торгів стали міжнародні компанії, які за останні п’ять років мають мінімум 2 успішних проекти та річний оббіг коштів не менший 10 мільйонів євро. Після першого відбору залишилося три компанії.

  • R&G (Польща)

  • Mikroelektronika (Чехія)

  • Консорціум Swarco Mizar та AEP (Італія)

«Якщо протягом цього тижня буде погодження документації нашими закордонними партнерами, ми одразу оголошуємо другий етап, що триватиме 30 днів. Компанія, що запропонує найменшу ціну, стане переможцем. Підписуємо угоду і протягом 18 місяців будуємо комплексу систему. Спочатку в муніципальному транспорті, потім – у приватних перевізників. Має бути виготовлене обладнання та встановлення його у салонах», - говорить Катерина Бабіна.

Транспортна реформа триває: коли у Вінниці запустять картковий проїзд і що буде з кондукторами

Де взяти картку

У Вінниці мешкає близько 90 тисяч осіб, які користають пільгами (пенсіонери, школярі, студенти та інші категоорі). Вони отримають картки безкоштовно, однак при вході до громадського транспорту повинні будуть прикладати «єдиний квиток» до валідатора. Таким чином місто матиме точку статистику про кількість пільговиків та визначатиме розмір субвенції для «Вінницької транспортної компанії» (ВТК).

«На сьогодні структура формування тарифів є недооцінена і транспортна компанія вимушена бути щороку планово збитковою. Автоматизована система спеціально будується для того, щоб був чіткий облік, щоб розуміти, який тариф має бути в транспорті, і скільки Вінницька міська рада має надавати субвенцій ВТК для того, щоб перевозити ці категорії», - додає чиновниця.

Для звичайних вінничан картка коштуватиме в межах 1-2 доларів (залежно від компанії-переможця). Продаватимуть їх у «точках» по всьому місту. Городяни також зможуть оформити у прозорих офісах персоналізовану картку, яка виконуватиме одразу кілька функцій. Наприклад: оплату проїзду, електронну картку пацієнта, пропускну картку школи і навіть картку, що міститиме інформацію про ваші знижки у певних торгових мережах.

Якщо ж хтось з пільговиків безкоштовну картку загубив чи пошкодив, то купуватиме її за власний кошт.

Дизайн картки

Картка матиме форму прямокутника з округлими краями. Дизайн не буде сталим. Його змінюватимуть до Дня міста, з нагоди пам’ятних дат, в подарунок для закордонних делегацій… Однак на кожному такому електронному квитку однаковим залишатиметься логотип. Вiнниця.info вже повідомляла, що обрали його шляхом голосування. Переможцем став варіант Дарини Дробахи.

Транспортна реформа триває: коли у Вінниці запустять картковий проїзд і що буде з кондукторами - фото 2

Не карткою єдиною

Із запуском проекту у громадському транспорті Вінниці можна буде оплачувати проїзд за допомогою звичайної банківської картки або мобільного додатку на телефоні. Люди, що перебувають в обласному центрі короткочасно, також можуть придбати картку і поповнити її лише на кілька днів. Або ж – розрахуватися з водієм готівкою. Правда, у такому випадку квиток коштуватиме дорожче трьох гривень.

Пересадки

Вінниця готує пакет документів, що дозволить внести зміни у законодавстві, які регулюватимуть тариф під час проїзду з пересадками. Згідно досліджень, всього 1% містян добирається на роботу чи їде у справах з пересадками. «Вінницякaртсервіс» планує ввести спеціальні умови, за якими вони оплачуватимуть проїзд.

«Людина невинна, що проживає у такій зоні міста, добираючись з якої потрібно змінювати декілька видів транспорту. Ми вважаємо, що це нечесно і громадянин має сплачувати один раз за транспорт і пересідати, скільки потрібно протягом, наприклад, 40 хвилин чи години. Спершу маємо врегулювати це питання на загальнодержавному рівні», - додає Катерина Бабіна.

Що буде з кондукторами

Ми уже писали, що «Вінницька транспортна компанія» має близько 170 вакансій кондукторів. Люди звільняються з роботи через нелегкі умови праці і невелику зарплатню. Однак Катерина Бабіна закликає громадян йти на роботу у ВТК, адже саме вони стануть першими консультантами, які навчать вінничан користуватися карткою в транспорті.

Після завершення транспортної реформи «Вінницякартсервіс» розробить стратегію, за якою всі охочі зможуть пройти перепідготовку і отримати роботу в іншому комунальному чи приватному підприємстві.

«25 тисяч пасажирів за місяць у п’ятому тролейбусі. Ви розумієте, як важко працювати кондуктору. Це процес, який має бути автоматизований. Всіх людей просимо йти працювати у транспортну компанію, це будуть наші найперші консультанти, що мають розказати людям, як користуватися системою. Їх послуги нам потрібні будуть ще мінімум 2 роки. Надалі розробимо програму оптимізації штату «Вінницької транспортної компанії». Ми будемо намагатися перевчити кондукторів, залучити їх до нових місць роботи. Ніхто не залишиться без роботи. Я впевнена, що та робота буде легшою, ніж у них є сьогодні», - резюмує Катерина Бабіна.

Транспортна реформа триває: коли у Вінниці запустять картковий проїзд і що буде з кондукторами - фото 3

Нагадаємо, що в лютому 2012-го Вінниця провела так звану транспортну революцію. У місті почала діяти нова схема організації руху громадського транспорту, яка передбачає кардинальну зміну маршрутів, на яких працює транспорт в режимі маршрутного таксі – маршрутки мають підвозити громадян до муніципального транспорту, а не дублювати його марш тури. 

Вiнниця.info