20 жовт. 2016 17:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

139

0

«Транспортна революція» у Вінниці триває. Яким буде картковий проїзд

«Транспортна революція» у Вінниці триває. Яким буде картковий проїзд

 «Транспортна революція» у Вінниці триває. Яким буде картковий проїзд


«Транспортна революція» у Вінниці триває. Яким буде картковий проїзд

 У Вінниці в 2012 році успішно провели один з етапів транспортної реформи, коли повністю перекроїли карту маршрутів, щоб максимально задіяти транспортну компанію та оптимізувати рух. Але то був один з проміжних етапів транспортної реформи, яка прорахована до 2020 року. Фінальним етапом – є впровадження безготівкового проїзду в громадському транспорті міста та запровадження муніципальної картки вінничанина. Даним питанням займається спеціально створене в 2014 році комунальне підприємство «Вінницякартсервіс». І якщо в містах Польщі в транспорті немає кондукторів, але залишили квитки, які люди компостують, то у Вінниці вирішили повністю відмовитись від «паперу», а запровадити лише картки, по яких будуть заходити в транспорт.

Директор КП «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна розповіла Вінниця.info як у Вінниці планують запровадити «е-квиток».

Вхід у транспорт буде по картці

У Вінниці на кожному транспортному засобі громадського користування планують встановити валідатори, які зчитуватимуть картку. Валідатори розмістять при вході в кожні двері автобуса, тролейбуса, трамвая, на самих поручнях. Також передбачено що кожен транспортний засіб буде мати бортове обладнання водія. Обладнання матиме GPS, здійснюватиме контроль руху та навіть плануватиме графік роботи водія. Через обладнання у водія можна буде сплатити за проїзд, розрахуватись банківсько картою.

Контроль оплати

Щоб забезпечити вільне використання транспорту, за словами Катерини Бабіної, турнікетної системи не буде, а валідація картки триватиме менше однієї секунди.
«Розглядаються різні технічні рішення, в тому числі і з системами підрахунку пасажирів. Служба контролю буде забезпечена спеціальними пристроями для доступу до інформації на картці про час останньої поїздки. Контролюватиметься також і стан транспортного засобу, дотримання графіку руху, належне опалення в зимовий період, безпека, чистота та відношення водія до пасажирів», - розповідає керівник підприємства.

Щодо контролерів, то розглядають варіант, щоб це були незалежні контролери, але законодавством це питання не врегульовано. Наразі передбачено, що служба контролю є тільки в транспортних компаніях. Це питання можуть вирішити на місцевому рівні і затвердити сесією міськради.

«Як це може бути врегульовано? Наприклад, може бути підприємство «Вінницякартсервіс», яке може мати в штаті контролерів, може бути транспортна компанія. А може бути і муніципальна поліція, яка контролюватиме якість надання послуг. Це поки що під питанням, але варіантів багато. Від того яким буде законодавство, такою і буде служба контролю», - каже Катерина Бабіна.

«Транспортна революція» у Вінниці триває. Яким буде картковий проїзд

Детально про картки

За інноваційною програмою, планують картки на проїзд об’єднати з муніципальною карткою вінничанина і роздати їх пільговим категоріям.

«В нас є 370 тисяч населення. Для того, щоб проект успішно існував нам треба видати хоча б 80% карток. В нас є школярі, студенти і пільгові категорії населення, які постійно звертаються до соціальних служб. До школярів, ми наприклад, приїдемо особисто і видамо картки. Це будуть муніципальні карти вінничанина і учнівський квиток. Студенти – муніципальна карта вінничанина і студентський квиток. Потім в нас 90 тисяч пільгових категорій, тому ми їх теж роздамо через служби соціального захисту. Картки будуть як персоналізовані (для пільгових категорій), так і не персоналізовані.

В картці плануємо об’єднати всі сервіси, щоб людина сама хотіла отримати цю картку і персоніфікуватись. Щоб там була і карта пацієнта, і знижки в торгових мережах, і пропускна карта, як є в деяких школах, взагалі під будь яку пропускну систему. Хочемо щоб була одна універсальна картка на все», - розповіла Катерина Бабіна.

За попередніми планами, картки будуть поповнювати на зупинках, в спеціальних ларьках, в терміналах самообслуговування (так як мобільні рахунки і послуги – ред.), планують додати таку функцію. Має бути інфраструктура на зупинці та агенська мережа. Це обладнання в агентів, які поповнюватимуть карту, автомати та термінали на зупинках.

«Також потрібно встановити захищене серверне обладнання, де зберігатимуться дані», - відмітила керівник підприємства.

Доля кондукторів

У Вінниці працює біля пів тисячі кондукторів. Розробляють програму зайнятості для кондукторів, які вивільняться із запровадженням карткового проїзду, в таких варіантах

  • Переведуть в службу контролю

  • Переведуть в точки поповнення карт

  • Перенавчать на інші професії

  • Переведуть на інші підприємства

  • Переведуть на центр зайнятості

На якій стадії у Вінниці впровадження безготівкового проїзду

Коли у Вінниці анонсували запровадження проекту, то визначали кількість підприємств, які можуть встановити необхідне обладнання. До «Вінницякартсервіс» звернулось більше як 124 компанії, більше як з 15 країн світу. З них обирали компанії, які мають як мінімум два досвіди впровадження програми. Провели попередню кваліфікацію перед тендером, які повинні відповідати вимогам за трьома параметрами: фінансове забезпечення, кадровий ресурс та досвід впровадження. Станом на 17 вересня відібрали 17 пропозицій, з них 14 міжнародні компанії і 3 – українські. Зараз аналізують заявки і до кінця жовтня буде визначено які компанії можуть стати учасниками тендеру.

Стратегією 2020 передбачено, що картковий проїзд в місті мають запровадити до 2020 року, але темпи пришвидшать. Тендерні процедури планують завершити до лютого 2017 року. Тобто визначать компанію, яка буде над цим питанням працювати. Після цього 3 – 4 місяця будуть виготовляти обладнання, до червня 2017 року. Протягом 3 місяців його будуть встановлювати на зупинках міста, створювати інфраструктуру, встановлювати серверне обладнання для карток, обладнання в транспорті…

За кілька років «Вінницякартсервіс» в Європейському Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) отримав два гранти. Загальна сума грантів – до 300 тисяч євро кожен грант. Тобто «Вінницякартсервіс» має змогу використовувати ці кошти на оплату міжнародних консультантів та консультантів з нормативно правового забезпечення, які працюватимуть більше ніж 2 роки.

Для України запровадження безготівкової плати за проїзд в громадському наземному транспорті є інновацією. Тобто, Вінниця знову зробить крок вперед. Але, для цього, необхідно внести зміни до законодавства, над чим і працює КП «Вінницякартсервіс» разом з представниками інших міст України.

Як відомо, 23 лютого у Вінниці почала діяти нова схема організації руху громадського транспорту.

Нагадаємо, Для впровадження автоматизованої системи оплати за проїзд, консультантами компаній «Сіvitta» (Литва) та ROM «Transport Engineering» (Ізраїль) проведено було ряд транспортних досліджень в громадському транспорті м. Вінниця. Фахівці визначили найбільш завантажені маршрути в ранкові години-пік (з 7 до 10-їгодини ранку), час перебування транспорту на зупинках, кількість пасажирів та спосіб оплати за проїзд.

Оплата проїзду в трамваях м. Лодзь (Польща)

«Транспортна революція» у Вінниці триває. Яким буде картковий проїзд - фото 2

«Транспортна революція» у Вінниці триває. Яким буде картковий проїзд - фото 3

Вінниця.info