25 трав. 2020 15:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

82

0

Травневі свята та нехтування карантином: чому у Вінниці зростає кількість хворих на COVID-19

Травневі свята та нехтування карантином: чому у Вінниці зростає кількість хворих на COVID-19

За словами фахівців, люди можуть і не усвідомлювати, що хворіють, та заражати оточення


Травневі свята та нехтування карантином: чому у Вінниці зростає кількість хворих на COVID-19

Станом на 25 травня у Вінниці лабораторно підтвердили вже 514 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. Кількість хворих почала стрімко переважати над кількістю тих, хто одужав. Фахівці зазначають, що така тенденція склалася в результаті того, бо люди не дотримувалися карантину на травневі свята, а також перестали носити маски, триматись дистанції та обробляти руки антисептиком.

Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради.

Як йдеться в повідомленні, наразі майже 78 % захворілих мають легкий або безсимптомний перебіг хвороби і перебувають вдома – лікуються амбулаторно. Якщо у людини саме так проходить реакція на коронавірус, вона може не здогадуватись про зараження і продовжуватиме поширювати COVID-19 серед усіх, з ким спілкується. Тому наразі особливо важливо дотримуватись усіх рекомендацій епідеміологів, особливо в умовах пом’якшення карантину.

«На жаль, вінничани почали нехтувати правилами карантину, що призвело до збільшення кількості хворих. Тому ще раз хочу нагадати про важливість дотримання дистанції, митті та дезінфекції рук, носінні масок. Також потрібно дезінфікувати особисті речі, предмети та поверхні, до яких часто торкаєтесь. Якщо відчуваєте перші ознаки недуги – зателефонуйте до сімейного лікаря. Якщо у вас виявили вірус, але ви не потребуєте госпіталізації, дотримуйтесь правил самоізоляції», - каже директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш.

Посадовець також зазначає, що підступною особливістю коронавірусу є нерідко безсимптомний розвиток патологічних змін в організмі – на момент підйому температури уже є двобічне ураження легень.

Всього за час епідемії у місті Вінниці померло сім вінничан, всі вони мали обтяжливу супутню патологію, практично у всіх була гіпертонічна хвороба, ожиріння і серцево-судинні захворювання.

«Місто Вінниця має одні з найнижчих показників по летальності. По кількості тих, хто одужав, вінницьких регіон – має одні з найкращих показників по Україні. Поряд з тим, місто продовжує демонструвати стрімке зростання кількості нових випадків захворювання. Через два тижні після травневих свят кількість тих, що хворіють, стрімко починає переважати чисельність тих, хто одужав», – розповів чиновник.

З тими, хто перебуває на амбулаторному лікуванні, працюють сімейні лікарі. Інтенсивно досліджуються контакти між членами їхніх сімей. Наразі з обліку зняли 1410 осіб, вони не захворіли. Працюють 16 мобільних бригад, які здійснили більше трьох тисяч виїздів і відібрали більше шести тисяч зразків для тестування (ПЛР). Враховуючи те, що захворювання на запалення легень віднесено до підозр на COVID-19, у Вінниці проводиться моніторинг усіх вінничан, які лікують цю недугу і в амбулаторних, і стаціонарних умовах.

Також Олександр Шиш зазначив, що послаблення карантину (адаптивний карантин) застосовується за кількома критеріями. «На четвер, на момент введення адаптивного карантину, показник інцидентності по місту був 26 а по області – 9. І це дозволило Кабінету Міністрів включити Вінницький регіон в число тих, де може бути застосовано адаптивний карантин. Станом на неділю, ми бачимо, що у місті збільшується кількість нових випадків. І якщо така динаміка буде продовжуватись, то ми перейдемо за «червону межу» показника інцидентності. На сьогодні він вже 11. Тобто, за три дні ми набрали аж дві одиниці», – зазначив посадовець.

Нагадаємо, станом на ранок 25-го травня у Вінницькій області від початку епідемії зафіксували 892 випадки захворювання на коронавірус. 475 людей вже одужали.

Вінниця.info підготували фоторепортаж з центру Вінниці, на якому видно, що далеко не всі містяни дотримуються маскового режиму та соціальної дистанції.

Вінниця.info