27 серп. 2021 12:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

116

0

Третій триместр: готовність до пологів №1

Третій триместр: готовність до пологів №1

На думку медиків, фінальні місяці варто присвятити відпочинку та підготуванню до майбутніх пологів


Третій триместр: готовність до пологів №1

Останні місяці вагітності — максимально відповідальний та напружений час для жінки. Майбутня мама з нетерпінням чекає на появу малюка та на перехід до нового етапу життя. На думку медиків, фінальні місяці варто присвятити відпочинку та підготуванню до майбутніх пологів.

Третій триместр: готовність до пологів №1

На що звернути увагу

Починаючи з 27 тижня тіло майбутньої мами максимально пристосовується до потреб малюка. З кожним наступним тижнем матка стрімко збільшується в розмірах, тому живіт швидко зростає. Зручна спідня білизна для вагітних, що підходила в першому та другому триместрі, починає здавлювати. Носіння вузького одягу в цей період не рекомендується, отже майбутній мамі доведеться переглянути свій гардероб. Краще придбати якісний бюстгальтер з натуральних тканин, що прослужить до самих пологів і підійде для годування.

Третій триместр: готовність до пологів №1 - фото 2

У багатьох вагітних на пізньому терміні емоції починають домінувати над здоровим глуздом. Це пов’язане з психологічним станом. Перинатальні психологи відзначають: жінки, які планують народжувати вперше, часто відчувають страх перед наближенням пологів, побоюються, що можуть не встигнути купити дитячий одяг і облаштувати кімнату для малюка. Деякі майбутні мами мають сумніви, що зможуть правильно піклуватися про новонародженого. Зняти напругу допомагають заняття з психологом і відвідування курсів з підготування до пологів.

«Дамський набір» майбутньої мами

До кінця третього триместру в жіночій сумочці теж відбуваються зміни. Після 30 тижня важливо розуміти, що процес може розпочатися в будь-який момент і жінці потрібно бути максимально готовою до поїздки в пологовий будинок. Крім мобільного телефону в сумці завжди мають знаходитися наступні найважливіші для вагітної документи:

  • паспорт і його ксерокопія;
  • страховий поліс;
  • обмінна карта, в яку занесені всі пройдені обстеження, аналізи та важливі дані про стан здоров’я.

Не варто забувати також про маленьку аптечку з препаратами, які завжди слід мати під рукою:

  • таблетки валеріани або пустирника, щоб зняти зайве занепокоєння;
  • спазмолітичні засоби, рекомендовані лікарем-гінекологом для зняття судинного та маточного тонусу, що може з’явитися в будь-який момент.

Для поїздки в пологовий будинок також слід підготувати пакет речей для мами та новонародженого, що містить підгузки та необхідний одяг для малюків, післяпологову білизну, гігієнічні прокладки, нічну сорочку, халат або піжаму.

Третій триместр: готовність до пологів №1 - фото 3

Курси підготовки до пологів

Як показує лікарська практика, нестача знань призводить до виникнення страху та напруги під час пологів, від чого безпосередньо залежить рівень дискомфорту та болю під час перейм. Акушери-гінекологи запевняють, що кваліфікована інформаційна та фізична підготовка — одна з важливих складових успішних пологів і комфортного материнства. Тому в кожній консультації є курси для вагітних. На заняттях майбутня мама дізнається, що потрібно взяти з собою в пологовий будинок, як харчуватися до та після народження малюка та як за допомогою спеціальної гімнастики зміцнити м’язи таза та промежини.

Фахівці розповідають:

  • як відрізнити справжні перейми від помилкових і правильно поводитися під час пологів;
  • як полегшити неприємні відчуття за допомогою дихання, масажу та зручних поз;
  • як доглядати за малюком у перші дні після народження;

Під час підготування до пологів жінок знайомлять:

  • з основами гігієни та режиму дня матері та новонародженого;
  • труднощами, що можуть виникнути під час грудного вигодовування, та варіантами допомоги. Спеціалісти розказують про соски, спеціалізовані суміші тощо.

Багато жінок зізнаються, що відвідування курсів змінило їхнє уявлення про вагітність і позбавило хвилювань з приводу того, що відбувається.

Медики запевняють: правильна підготовка сприяє усуненню тривоги майбутньої мами, що позитивно впливає на процес пологів і здоров’я малюка.