11 берез. 2016 11:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

72

0

Три причини, чому вінничанам не варто боятися абонплати за газ

Три причини, чому вінничанам не варто боятися абонплати за газ

 Що таке абонентська плата за газ і як визначається її розмір?


Три причини, чому вінничанам не варто боятися абонплати за газ

 З квітня цього року в Україні для споживачів природного газу планується розділення рахунку на дві частини: плата за фактично спожитий газ і окремо плата за послугу із транспортування газу. Незважаючи на бурхливі обговорення цього питання, вінничани матимуть щонайменше три переваги: зменшиться ціна на газ, в зимові місяці платити за газ доведеться менше і, врешті, споживач зможе вільно обирати постачальника.

Про це інформує прес-служба «Вінницягаз».

Національна комісія в сфері регулювання ринків енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) виступила з ініціативою введення для споживачів природного газу абонентської плати за користування газорозподільними мережами.

Що являє собою ця абонентська плата і як визначатиметься її розмір?

Передбачається, що дана плата буде фіксованою та обов’язково щомісячною, а її розмір залежатиме від того, якими газовими приладами користується кожний конкретний споживач. Так як у структурі сьогоднішньої ціни на газ вартість послуги з транспортування розподільними газопроводами складає 7%, то саме таку складову і буде відокремлено із загальної ціни на блакитне паливо.

Чому, власне, з’явилася ініціатива відокремлення плати за газ від плати за послугу з транспортування?

Це обумовлено, перш за все, вимогами Закону України «Про ринок природного газу», яким передбачено розділення функцій газорозподільної та газопостачальної компаній, а також впровадження європейської моделі розрахунку за газ.

Яким чином впровадження абонентської плати відобразиться на пересічних споживачах природного газу?

Перш за все, рахунок за газ стане зрозумілим та прозорішим. Кожний споживач чітко бачитиме, скільки він сплачує за фактично спожитий газ, а скільки – за користування послугою із транспортування блакитного палива до його помешкання.

По-друге, ціну на газ буде зменшено за рахунок вилучення із її структури вартості за користування Єдиною газотранспортною системою України. Варто пам’ятати, що вартість газу, на відміну від плати за користування ЄГТСУ, залежить від обсягів його споживання. А це означає, у випадку, якщо споживач сплачуватиме за газ за двома окремими рахунками, то саме завдяки абонплаті взимку, коли зростає обсяг споживання газу, споживачі платитимуть менше. 

По-третє, розділення рахунку дозволить споживачеві вільно змінювати постачальника газу після лібералізації цін на газ. Приміром, окрема плата за транспортування газу до помешкань споживачів впроваджена в більшості країн Європейського Союзу (без неї працюють лише 4 країни). Це дозволяє незалежним постачальникам конкурувати між собою, створюючи привабливі умови для споживачів.

Що стосується, власне, газорозподільних компаній, то запровадження фіксованої абонплати дозволить забезпечити стабільне, безаварійне та безпечне газопостачання споживачам природного газу. Адже для сталого газопостачання в опалювальному сезоні, ремонтні роботи проводяться влітку. Рівномірна оплата послуг з транспортування газу протягом року дозволить якісно та без перешкод підготувати газові мережі до роботи в зимовий період.

ВИННИЦА.info