19 лип. 2018 15:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

149

0

Тростянець як «камінь спотикання». Депутати Вінницької облради не дозволили селам приєднатись до багатої ОТГ

Тростянець як «камінь спотикання». Депутати Вінницької облради не дозволили селам приєднатись до багатої ОТГ

 Тростянець як «камінь спотикання». Депутати Вінницької облради не дали сільрадам приєднатись до успішної ОТГ


Тростянець як «камінь спотикання». Депутати Вінницької облради не дозволили селам приєднатись до багатої ОТГ

 19 липня депутати Вінницької обласної ради розглянули питання Про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Вінницької області. Спочатку проект рішення йшов одним питанням, потім його розділили на п’ять частин, аби голосувати окремо по кожній ОТГ. Після тривалих дискусій, з п’яти пропозицій підтримали лише чотири. Депутати дали «добро» на дооб’єднання Томашпільській, Якушинецькій і Глуховецькій ОТГ та створення Хмільницької міської ОТГ, а двом сільрадам в Тростянецькому районі заблокували процес приєднання до ОТГ.

«Громада не те, що не об’єднається, не будуть проведені вибори і люди втратять фінансування», - пояснив депутатам заступник голови ОДА Андрій Гижко. Колегу підтримала й інша депутатка.

«Що ми робимо, шановні колеги? Я говорила з головами ОТГ. Вони просили розглянути питання на позачерговій сесії. Внесення і затвердження на сесії обласної ради змін до Перспективного плану дає можливість громадам тримати субвенцію на розвиток інфраструктури та соціально-економічної сфери та провести довибори. Тобто, громади зможуть приєднатись до існуючих ОТГ без зайвих фінансових вливань і виборчих та політичних потрясінь», - говорить депутатка Лариса Білозір.

Тростянець як «камінь спотикання». Депутати Вінницької облради не дозволили селам приєднатись до багатої ОТГ

Генадій Мазур, депутат від «Батьківщини», голова бюджетної комісії, навпаки, закликав колег не підтримувати рішення, посилаючись на те, що районний бюджет втратить гроші.

«Квітень місяць, до смт Тростянця приєднується одне село. Ніхто не проти об’єднання, але справедливого. Одне село в якого даже школи немає. Що буде з 1 січня? Мінус 17 млн. грн. ПДФО з районного бюджету перейде в селищний бюджет. Охорона здоров’я, освіта, буде вимивання коштів з районного бюджету. В такому форматі ні районна рада, ні райдержадміністрація не погоджуються на об’єднання. Питання в тому, що громади повинні бути спроможними.

Я просив би депутатів не підтримувати об’єднання», - сказав Геннадій Мазур. 

«Якщо ми залишимось в такому форматі як є, то дійсно Тростянецька ОТГ забере гроші Тростянецького району і районний бюджет матиме проблеми. Якщо ми розширимо межі ОТГ, долучивши Буди, Левківку, потім інші громади, ми зможемо покласти відповідальність за школи, дитячі садки, будинки культури в цих селах… Об’єднана громада має бути більшою і давайте будемо враховувати думку мешканців села і їх депутатського корпусу», - каже А. Гижко.

Тростянець як «камінь спотикання». Депутати Вінницької облради не дозволили селам приєднатись до багатої ОТГ - фото 2

«Нас намагаються ввести в оману. Ми так красиво за всі громади проголосували, а Тростянецьку «викидаємо». Причому, ми долучаємо два села – Левківку і Буди і там є рішення громадян, рішення сільрад. Таке враження, що це зведення рахунків з головою цієї ОТГ, яка є активною і має підтримку 90% населення.

Вважаю, що це дискримінація і упереджене ставлення.

Ситуація, що внесли зміни до Перспективного плану, не підтримавши ОТГ, сьогодні в області сталась вперше. Зміни вносились по 34-х громадах, а Тростянецька стала виключенням, нажаль», - говорить Л. Білозір.

Тростянець як «камінь спотикання». Депутати Вінницької облради не дозволили селам приєднатись до багатої ОТГ - фото 3

Голова Вінницької ОДА теж пояснював депутатам про необхідність укрупнення громад, адже фінансовий ресурс акумулюється в ОТГ, а не йде на районні бюджети.

«Шановні колеги. Коли був прийнятий закон про добровільне об’єднання, це був початок 2015 року, були дискусії. Закон і методологія була недосконала. На тому етапі не було поняття приєднання. В квітні і в травні внесли зміни до законів. Першим визначено механізм приєднання до діючої ОТГ і для цього не потрібно виборів, як було раніше (діючий голова стає старостою – ред.). Другим – приєднання до міст обласного значення, те що бачимо по Хмільнику. Тому у зв’язку з внесенням змін і доповнень, ми повинні дати можливість невеликим громадам долучити до себе громади, щоб дати можливість розвантажувати районний бюджет, бо він залишився без доходів. Школи, лікарні, центри первинної медико-санітарної допомоги – ПДФО перейде туди як субвенція», - сказав В. Коровій.

Але в результаті лише 28 голосів дали «за» приєднання Будівської і Летківської громад до Тростянецької ОТГ. Рішення не підтримали.

Тростянець як «камінь спотикання». Депутати Вінницької облради не дозволили селам приєднатись до багатої ОТГ - фото 4

В кулуарах велись розмови про те, що рішення по Тростянецькій ОТГ не підтримали, аби голова бюджетної комісії, який є депутатом від «Батьківщини», не втратив вплив на своєму окрузі. Адже з децентралізацією влада передається на місця громадам, а там досить високий рівень довіри в Людмили Червонецької.

Для довідки

За процедурою, кожна сільська рада приймає на сесії рішення про приєднання до ОТГ і подає на облраду для затвердження. Потім обласна рада подає відповідні рішення на Кабмін, який затверджує перелік спроможних громад.

Вiнниця.info