25 жовт. 2020 18:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

60

0

Три кримінальні справи та сім адмінпротоколів ‒ начальник поліції Вінниччини розповів про виявлені під час виборів порушення

Три кримінальні справи та сім адмінпротоколів ‒ начальник поліції Вінниччини розповів про виявлені під час виборів порушення

Окремі порушення, не пов’язані поки з адміністративною чи кримінальною відповідальністю, фіксували також представники Комітету виборців України.


Три кримінальні справи та сім адмінпротоколів ‒ начальник поліції Вінниччини розповів про виявлені під час виборів порушення

В поліції станом на 17-у годину зафіксували 103 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Правоохоронці розпочали три кримінальні провадження та склали 7 адмінпротоколів. Окремі порушення, не пов’язані поки з адміністративною чи кримінальною відповідальністю, фіксували також представники Комітету виборців України.

«Кримінальні провадження, як я казав раніше, це вранці – за статтею 296, частиною 1 (хуліганство). Коли штовхнули особу, яка проводила опитування.

Людину, яка штовхнула особу, що проводила опитування, доставили до Вишенського відділення поліції. Зараз проводяться слідчі дії. Чоловік пояснив свій вчинок тим, що це його особиста думка. Йому загрожує до 5 років обмеження волі», ‒ розповів начальник управління поліції у Вінницькій області Іван Іщенко.

Правоохоронець також наголосив, що провадження відкрито не за пошкодження скриньки для голосування по «президентському опитуванню», а саме за хуліганські дії.

«Хуліганство, передбачене частиною 1 статті 296 ККУ, ‒ це якщо безпричинно відбуваються якісь хуліганські дії. Він без причини підійшов до особи, штовхнув її, вирвав з рук цю скриньку та кинув на землю. Він вчинив хуліганські дії», ‒ зазначив Іван Іщенко.

Наступні два провадження ‒ це Ямпільський та Тиврівський райони. В Ямпільському районі член комісії видала громадянці бюлетені без пред’явлення паспорту, а в Тиврові невідома особа повідомила неправдиву інформацію про замінування шести виборчих дільниць.

«Що стосується адмінпротоколів, у нас один був складений за незаконне поширення інформації щодо кандидата, один – за недопуск в Крижопільському районі спостерігача Громадянської мережі ОПОРА на підготовче засідання комісії. І п’ять адмінпротоколів за псування або винесення протоколів за територію виборчої дільниці.

У Вінниці, Ямпільському та Томашпільському районі порвали бюлетені або винесли за межі дільниці. Але я не скажу, хто порвав, а хто виніс ‒ це одна відповідальність, передбачена статтею 212-23 КУпАП.

Взагалі, суттєвих, резонансних подій, які б вплинули на хід голосування, поки зафіксовано не було», ‒ додав очільник обласної поліції.


Також про зафіксовані порушення розповів представник Комітету виборців України у Вінниці Владислав Телень. Він розповів, що в Гайсинському районі на кількох дільницях представник однієї з партій не знайшов себе в списках кандидатів до районної ради.

За словами Владислава Теленя, інші порушення, які мали місце у Вінниці чи області, ‒ це питання голосування по документу, за яким немає права голосувати. Наприклад, це закордонний паспорт або видача бюлетеня без паспорта. Але, за його словами, кількість виявлених випадків жодним чином не впливає на результат голосування.

Нагадаємо, проголосувати сьогодні можна з 8:00 до 20:00.

Станом на 16-у годину явка у Вінницькій ОТГ склала 22,8% виборців.

Репортаж з виборчої дільниці ТУТ.

Про опитування, читайте ТУТ.

Редакція Вінниця.info сьогодні висвітлює всі події дня виборів.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info