28 лют. 2019 10:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

62

0

Росія воює з Україною. Історію «дружби братніх народів» у Вінниці розповів студентам Палій

Росія воює з Україною. Історію «дружби братніх народів» у Вінниці розповів студентам Палій

У Вінниці політолог Андрій Палій розповів студентам Історію України та взаємовідносин з Росією


Росія воює з Україною. Історію «дружби братніх народів» у Вінниці розповів студентам Палій

27 лютого історик та політолог Олександр Палій презентував студентам ДоННУ імені Стуса свою книгу «Короткий курс історії України», яка має переклад арабською мовою. Під час зустрічі говорили про Україну, розбирались в політичній ситуації та дискутували.

«Ми будемо говорити про історичні уроки для України, які нам можуть бути корисними. Ще я знаю багатьох політиків особисто і можу вам розказати про них не так як вони виглядають з екранів телевізорів», - почав політолог знайомство з аудиторією.

Росія здійснила проти України 22 військові агресії. Війни тривають тисячоліття

«Українська історія насамперед нам показує дивовижний факт, що стан війни, в якому Україна зараз перебуває триває, скільки ми знаємо письмову історію – приблизно тисячі роки. Практично всі ці роки в нас воєнні катаклізми серйозного драматичного характеру. В нас не було століть, навіть десятиліть спокою не були. Тобто, вороги завжди зазіхали на нашу українську землю, хотіли знищити наш народ, висмоктати ресурси, загарбати і ліквідувати народ.

Ми бачимо, що останні 300 – 400 років Україна має постійний конфлікт з Московщиною. Він перманентний. За моїми підрахунками вже є 22 війни, які Україна проводила з Росією в тій чи іншій формі. Починаючи з 10 століття, коли Святослав перестав платити данину з хазарами. Війни відрізняються особливою жорстокістю. Коли Росія не хотіла нас абсорбувати, вона хотіла нас знищити фізично. Особливо це видно по Голодомору, яким винищено велику масу людей.

Хто сумнівався і розповідав, що «русские наши братья», можуть переконатись в зворотному останні 5 років. Росія почала першою стріляти на Майдані. В Путіна є медалі «За воссоединение с Крымом», які датовані 20 лютого, коли в Криму ще нічого не було, але була стрілянина на Майдані.

Ця атака проти України триває до сьогодні. Вона націлена на знищення України. Якщо хтось, думає, що можна з Росією поділитись якимось територіями, і вона зупиниться, то це не так», - розповів Олександр Палій.

Сучасна війна і перемоги

«В України є великі успіхи протистоянні з Росією. Україні вдалось створити серйозну систему оборони – Збройні Сили. Наша армія відповідає світовим стандартам і сьогодні вона в значно кращому стані, ніж 5 років тому. По суті навіть наддержава не може ігнорувати наші Збройні Сили, які складається з наших хлопців і чоловіків. Це завдяки нашому народу, волонтерам. Але в цьому є і заслуга Головнокомандуючого, і командування загалом.

В нас є гарний результат в сфері дипломатії. Як свого часу Давид переміг Голіафа, так ми змусили Росію зняти з себе маску. Коли п’ять років тому про санкції для Росії навіть не говорили, коли в Україну сунули танки, Обама не називав агресію агресією. Зараз все навпаки. До нас приїжджає американське керівництво і говорить, що буде підсилювати санкції, поки Росія не віддасть Крим. Україні вдалось організувати стійку коаліцію, яка об’єднує 2,5 центри світової економіки із 3-х існуючих. Українській дипломатії вдалось отримати і збройну підтримку США.

Україні вдалось підписати Угоду про Асоціацію з ЄС (Президент підписав в червні 2014 року – ред.), а потім «прочавити» цю Угоду через Голландський референдум. Тоді Росія зайшла з тилу, через організацію в Нідерландах референдуму, який мав зупинити нашу Асоціацію. Переступити через цю народну легітимність було дуже важко, але нам вдалось проламати цей блок. Для Росії це був серйозний стрес, тому щ вона з 1875 року висмоктувала з нас соки, повністю заблокувала наш торгівельний зв'язок з Європою, все йшло через російських купців і промисловців. Про асортимент наїдків українців можна прочитати в «Енеїді» Котляревського. Ми й зараз стільки всього не знаємо, відомо лише про вареники і галушки. Але потім, в 19 столітті прийшла Росія зі своїм кріпацтвом і всі були в злиднях, обідрані. Людей стали продавати на базарі, немов худобу.

Українська угода про Асоціацію відкрила вільну торгівлю з Європою», - розповідає Палій про історію і сучасність.

Вибори і свідомий вибір

«Хочу вас закликати підходити до вибору серйозно. Росія ставить на них все – гроші, вплив, інформаційну атаку, все що завгодно, щоб збити нас з правильного шляху і розвернути в інший бік. Ці вибори вирішують надзвичайно багато. Наприклад в нас була прем’єр міністр (Тимошенко – ред.) вона в 2008 році зірвала План дії щодо членства в НАТО. Зараз ми говоримо, що це може бути в 2022 році. 15 років втрачено. Війна прийшла завдяки таким діям. Ваш інститут не в Донецьку, а тут. Якби Україна тоді отримала План дій щодо членства в НАТО, то була б зовсім інша реальність. Нажаль, політики думали про себе, газ, схеми, відкати… Зараз ми за це платимо високу ціну.

Якщо думаєте, що гірше бути не може, то подивіться на Сирію – може бути. Коли чую, що нас рівняють з Африкою, то хочу сказати, що там є країни, де на всю країну 8-10 лікарів, люди їдять не на один долар, а менше. Тому гірше може бути. Варто згадати 90-ті роки. А ще може бути як в Широкіному, де ні пенсій, ні зарплат, а тільки руїни. Тому потрібно розуміти, що не можна голосувати по приколу. Не кожна кухарка може керувати країною. Коли ви дивитесь на когось з кандидатів, уявіть його під час розмови з Меркель чи з Трампом чи під час прийняття серйозного рішення… Відповідальність за країну це відчуття свободи», - говорить О. Палій.

Молодь ставила політологу «гострі» питання про корупцію, про низький рівень життя і виїзд за кордон. Мовляв, якщо в нас йде розвиток, то чому відбуваються такі процеси.

«Назвіть хоч одного корупціонера, кого посадили», - каже студент.

«Єфремова судять. Нещодавно на 5 років засуджено заступника мера. В Харківській області судять теж заступника. Мери і керівники хитрі, вони самі не підписують документи. Можу розказати про Черновецького. Коли треба було відповідати про відчуження землі, він не те що не підписував, а ходив по приміщенню мерії без штанів, щоб всі подумали що він клоун, хворий. В нас Кримінально-процесуальний кодекс написаний Портновим, радником Януковича і Тимошенко. Написаний так, що людина, яка має гроші, може затягувати процес на роки. Посадити людину важко. Це все не змінюється, бо депутати теж думають про себе. Був нещодавно в Лівані. Там крадіжок нема, в них жорстке покарання. Це привчає людей не брати чужого. А в нас закони ліберальні, бо кожен думає, як буде «виходити з ситуації», - відповідає Палій.

Під час зустрічі, дискутували про можливості безвізу, порівнювали з часами СРСР, коли наші люди могли мріяти поїхати лише в Монголію чи Болгарію.

Вiнниця.info

Більше фото
Росія воює з Україною. Історію «дружби братніх народів» у Вінниці розповів студентам Палій
Росія воює з Україною. Історію «дружби братніх народів» у Вінниці розповів студентам Палій
Росія воює з Україною. Історію «дружби братніх народів» у Вінниці розповів студентам Палій
Росія воює з Україною. Історію «дружби братніх народів» у Вінниці розповів студентам Палій
Росія воює з Україною. Історію «дружби братніх народів» у Вінниці розповів студентам Палій
Росія воює з Україною. Історію «дружби братніх народів» у Вінниці розповів студентам Палій