7 груд. 2020 16:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

103

0

Цьогоріч на Вінниччині зібрали найбільший за останні десять років врожай гречки

Цьогоріч на Вінниччині зібрали найбільший за останні десять років врожай гречки

Загальний врожай склав майже 14,3 тисячі тонн зерна.


Цьогоріч на Вінниччині зібрали найбільший за останні десять років врожай гречки

В 2020 році на Вінниччині зафіксували найвищу за останні десять років урожайність гречки. Цьогоріч аграрії з одного гектара зібрали по 21,3 центнера. Загальний врожай склав майже 14,3 тисячі тонн зерна.

Про це повідомляють на сайті Вінницької облдержадміністрації з посиланням на очільника області Сергія Борзова.

«Такої високої врожайності, як нинішньої осені, не було, принаймні, протягом останніх десяти років. Для порівняння: у 2010-му намолот з гектара становив 16,9 центнера, у 2015-му — дев’ять, торік — 16 центнерів», — зазначив голова ОДА.

Як повідомляють в облдержадміністрації, з порівняно невеликої площі — 6,7 тис. га — зібрали загалом 14,27 тисячі тонн зерна.

«До речі, під посіви гречки щороку відводять ділянки, що суттєво відрізняються між собою. Наприклад, у 2016-му насіння поклали в ґрунт майже на 15 тис. га, а вже у 2018-му посіяли на восьми тисячах гектарів. У наступному – клин під цією круп’яною культурою скоротили до мінімуму — гречку вирощували на менш як п’яти тисячах гектарів», – йдеться в повідомленні.

За словами Сергія Борзова, річна потреба Вінниччини у гречаних крупах — приблизно шість тисяч тонн.

Для порівняння:

Найбільше зерна гречки нинішнього року виростили на Житомирщині — 17,32 тис. тонн. Середня урожайність — 11,7 ц/га. Область залишалася лідером і за загальною площею посівів цієї круп’яної культури — 14,8 тис. га.

Другу позицію за обсягом валового збору посідає Сумщина: з 7,9 тис. га намолотили 14,38 тис. тонн, пересічно з гектара — 18,2 ц.

А найщедріше вродила гречка — по 21,3 ц/га — саме на Вінниччині, де з 6,7 тис. га отримали 14,27 тис. тонн зерна для виробництва дієтичної каші.

Загалом валовий збір гречки в нашій державі, за оперативними даними Мінекономіки, цьогоріч перевищив сто тисяч тонн.

Цьогоріч на Вінниччині зібрали найбільший за останні десять років врожай гречки

Нагадаємо, 4 грудня в селищі Демківське Тростянецької ОТГ відкрили потужний завод з переробки кукурудзи. Іноземні інвестиції склали 14 мільйонів доларів.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – ілюстративне та з сайту Вінницької ОДА