5 черв. 2018 14:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

755

0

Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео

Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео

 Цікаві місця Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео


Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео

 Щоб побачити усі цікавинки Вінниці, до міста варто приїздити, мінімум, на два дні. За цей час ви встигнете оглянути історичний центр, що поєднує старовинні будинки та стилізовані об’єкти, а також подивитися на сучасні зони відпочинку, які облаштували зовсім недавно.

У Вінниці багато фонтанів та локацій для гарних фото. А ще місто над Бугом зачаровує теплими вогнями у темну пору доби.

Отож, якщо ви приїхали сюди на залізничний чи центральний автовокзал, то почати слід з вулиці Соборної, хоча нашумілий фонтан Roshen знаходиться зовсім поруч, та екскурсію до нього краще залишити на вечір.

Якщо рухатися зі сторони двох вокзалів (центрального та залізничного), то першою локацією стане площа Тараса Шевченка. Окрім красивого пам’ятника Кобзарю, тут відкриваються двері до краєзнавчого і художнього музеїв. У першому – тисячі експонатів, що допомагають краще пізнати навколишній світ і те, як жили наші предки, - є навіть велетенський скелет мамонта. Другий же – для поціновувачів прекрасного: пейзажі і портрети, виконані в різних техніках.

Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео

Поруч з площею знаходиться головний корпус державного архіву. Він входить до історичного комплексу «Мури». Збудували приміщення у 1632 як монастир для єзуїтів.

Оминувши собор, можна повернути ліворуч, аби побачити залишки відомих вінницьких Мурів – оборонних укріплень, споруджених в XVII-VIII столітті. Колись вони виконували роль міської цитаделі, яка неодноразово рятувала городян. Довга висока стіна з червоної цегли що слугувала укріпленням спускається вздовж вулиці Мури та повертає вздовж вулиці Монастирської. На перетині вулиць збереглась старовинна кутова башта.

Повернувшись на Соборну, варто не пропустити площу Ліверпуль. Вона з’явилася у Вінниці тільки рік тому. У центрі розмістили фігури «Бітлів» та жовту субмарину. До речі, поруч працює «McDonald's», - можна перекусити, не затрачаючи багато часу.

Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео - фото 2

Через дорогу від Ліверпуля – унікальний музей української марки імені Якова Балабана. Усі бажаючі зможуть не тільки подивитись на поштові марки та конверти, які були виготовлені ще у 19 столітті, а й відкрити для себе нові грані історії України. За оцінками американської асоціації філателістів, це найбільша колекція українських марок у світі.

У створеній експозиції є екземпляри з лімітованих колекцій, які у світі нині існують тільки в кількох примірниках. Найстаріші марки колекції, гашені в різних українських містах, датовані 1850 роком. Є конверт з поштовим штемпелем – 1830 року. Вартість квитка для дорослих – 20 гривень, дітям і студентам – дешевше.

У самому центрі Соборної – Майдан Незалежності. Гарна локація з трьома фонтанами, лавочками, ліхтарям та зеленим газоном. Навпроти – будівля столітнього готелю «Савой». В лютому 1919 року внаслідок подій Директорія Української Народної Республіки на чолі з Володимиром Винниченком переїхала до Вінниці. Місто на місяць стало тимчасовою столицею УНР, а готель «Савой» - будівлею «Кабінету Міністрів», адже всі апартаменти очільників міністерств зосереджувались саме в ньому.

Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео - фото 3

Одним із символів міста є водонапірна Вежа. Розташовується вона на площі Європейській (одразу за «Савоєм»). Збудували її у 1912-му році за проектом архітектора Григорія Артинова. Вежу використовували і як каланчу. У часи Другої світової війни башта була наглядовим пунктом. Після закінчення Вітчизняної війни радянська влада вирішила створити у вежі гуртожиток для сімей працівників Водоканалу, чим він був до середини 80-х років. 1985 року вежу, як архітектурний об’єкт, передають обласному краєзнавчому музею. З цього моменту в залах башти-каланчі розташували частину музейної експозиції Меморіалу революційної та бойової слави.

Поруч – великі зелені скульптури слонів і закоханої пари.

Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео - фото 4

Поруч Європейської площі розташований великий торговий центр. Якщо ви подорожуєте з дітьми, то обов’язково завітайте до «Музею науки», що працює на третьому поверсі (дорослим там буде не менш цікаво). На тисячі квадратних метрах розмістили найрізноманітші експонати – від «кривих» дзеркал до музичних інструментів та навіть поліцейської «Волги». Тут відвідачам просто і цікаво пояснять закони фізики, хімії і навіть анатомію людини. На відміну від інших музеїв, до всіх об’єктів можна доторкнутися руками, посидіти і сфотографуватися.

Більше того, найцікавіші експонати можна забрати з собою — замовити та отримати точну копію приладу, щоб мати у себе вдома. Щогодини для малечі і дорослих розпочинається екскурсія. Кожні вихідні та у свята для відвідувачів проводять пізнавальні шоу, що розкривають таємниці природи і техніки.

Музей працює з 10:00 до 21:00 без вихідних. Вхід коштує від 80 до 120 гривень. Обмежень у часі відвідування немає.

Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео - фото 5

 

Якщо за Вежею повернути праворуч, а на перехресті вулиць Грушевського та Петлюри звернути ліворуч, то можна побачити пам’ятник видaтному держaвному тa політичному діячеві чaсів укрaїнської Революції 1917 -1921 років Симону Петлюрі. Відкрили його в жовтні 2017-го. Поруч – старовинний особняк Бориса Львовича, який певний час слугував штаб-квартирою для Петлюри.

На вулиці Соборній також розташований музей моделей транспорту. Заклад зібрав під одним дахом більше 5 тисяч різноманітних машин, літаків, мотоциклів, автобусів, трамваїв, кораблів, потягів, вантажівок, тракторів… Експонати – як фабричного виробництва, так і ручної роботи.

Працює щоденно з 12 до 21 години. Для дорослих вхідний квиток коштуватиме 20 гривень, для дітей – вдвічі дешевше.

Асистент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту Вінницького національного технічного університету Олександр Вдовиченко зібрав унікальну колекцію автомодельок. Транспорт колекціонує близько 45 років. Йому навіть вдалося встановити національний рекорд.

Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео - фото 6

За кілька десятків кроків на вас чекає кав’ярня-музей фотоапаратів «Монокль». Ви можете скуштувати там кави і печива та безкоштовно роздивитися старовинні фотоапарати. Кожен з них розповідає свою цікаву, неповторну історію, а чашка кави доповнює її своєю теплотою і ароматом.

Прогулянка у Центральному парку врятує вас від спеки – там працює великий фонтан. Також – атракціони, магазини з фаст-фудом і напоями. За невеликі кошти можна відвідати «Зоодворик». Тварин небагато, але їх дозволяють гладити і годувати.

У парку ви можете побачили зменшені копії визначних пам’яток міста, які об’єднані в одній композиції «Міні-Вінниця».  

Ну і, звичайно, не забудьте зробити традиційне фото біля арки.

Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео - фото 7

Далі пропонуємо вирушити на проспект Космонавтів, за одне – прокататися на вінницькому трамваї. Сідаєте на площі Гагаріна і через кілька зупинок ви на місці. Екскурсію там краще планувати у вечірній час. Ближче до 22 години на проспекті вмикають освітлення і він стає по-справжньому магічним.

На площі Костянтина Могилка виграє кольоровими струменями пішохідний фонтан. Над водограєм – літак «МіГ-15». Гарна локація для яскравих фото.

Рухаючись донизу ви побачите ще один фонтан. Відкрили його не так давно, проте він став улюбленим для вінничан. Білосніжний Атлант тримає сонце, а навколо нього – планети.

На третій частині проспекту вас очікує футуристична арка, яка світиться від енергії сонця, незвичайні вуличні меблі та «космічне» дерево.

Вінницький фонтан Roshen знаходиться біля Центрального мосту. Це найбільший в Україні і в Європі плавучий фонтан. За оцінками експертів входить в десятку найкращих і видовищних фонтанів світу.

Під час транслювання шоу використовують лазерний проект, що створює 3D-ефект. Графік роботи водограю дивіться ТУТ.

У Вінниці також варто відвідати Національний музей-садибу Миколи Івановича Пирогова. Знаходиться він в кінці проспекту Юності. Саме там провів останні десятиліття свого життя один із найвидатніших хірургів грандіозного масштабу. Сьогодні кожний охочий може відвідати оселю славетного лікаря, має можливість побачити хірургічні інструменти, якими користувався видатний анестезіолог в далекому ХІХ ст.

Загальна експозиція музею налічує близько 1,5 тисячі експонатів і розміщена вона в 12-ти залах.

У церкві-некрополі покоїться тіло Миколи Івановича.

Цікаві місця у Вінниці. Що варто побачити туристу. Фото і відео - фото 8

Якщо у вас вистачить часу і сил на екскурсію до цього музею, то як бонус отримаєте можливість зробити фото із зеленими скульптурами, що розташовані вздовж проспекту Юності.

А ще у місті є багато красивих муралів – графіті, які прикрашають будинки, смачної кави та солодощів.

Вiнниця.info 

title

title