4 квіт. 2021 10:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

172

0

Тульчин претендує на звання «культурної столиці України»

Тульчин претендує на звання «культурної столиці України»

Міська рада уже подала заявку на конкурс


Тульчин претендує на звання «культурної столиці України»

Місто Тульчин, що на Вінниччині, змагатиметься за звання «культурної столиці України». Міська рада уже подала заявку на конкурс – представили проект «Чотири ноти, що обʼєднали світ. Тульчин – столиця Щедрика».

Про це пише Суспільне Вінниця.

Статус «культурної столиці» можуть надати громаді, населення якої менше 100 тисяч осіб і яка спроможна реалізувати річну програму культурно-мистецьких проектів.

Міський голова Тульчина Валерій Весняний розповів, чому вирішили брати участь в конкурсі.

«Багато років побутує думка серед широкого кола фахівців культури і мистецтв про те, що місто Тульчин – духовна столиця Поділля, де гармонійно поєдналися високі культурні досягнення зі знаковими історичними подіями», – каже мер Тульчина.

Додає, багато видатних історичних постатей від 17 по 20 століття проживали або відвідали Тульчин, залишивши свій внесок у розвиток громади. Серед них, зокрема, і композитор Микола Леонтович.

Програма «Культурні столиці України» має на меті стимулювання почуття приналежності членів територіальних громад до їх спільного культурного простору, розвиток культурного туризму та підтримку місцевих культурних ініціатив. Також конкурсна програма відкриває можливість для українських територіальних громад встановлювати партнерство з Європейськими культурними столицями та у майбутньому претендувати на статус Культурної столиці Європи.

У 2020-2021 роках в рамках програми «Культурні столиці України» буде проведено конкурс за почесні річні статуси:

  • Велика культурна столиця-2022
  • Мала культурна столиця-2022
  • Книжкова столиця-2022

Тульчин змагатиметься за статус «культурної столиці». У реєстрі програми Тульчинська міська рада описала, що «проект є культовим інноваційним креативним проектом, який ставить за мету створення конкурентоспроможного культурно – туристичного кластеру, що пов’язаний із культурно – історичною ідеєю».

У 2022 році світ відзначає 145 – річчя з дня народження Миколи Леонтовича, українського композитора зі світовим ім’ям, автора обробки всесвітньо відомої мелодії «Щедрик» та 100 років американської прем’єри твору в концертній залі Карнегі хол, Нью Йорк. Саме у 1916 році з міста Тульчин – випурхнув той варіант пісні, який став головною Різдвяною піснею людства. «Колискою Щедрика» вважають історики маленьке місто Вінниччини, на території якого сьогодні розташовано музей – квартиру М.Д. Леонтовича та функціонує капела ім. Леонтовича, яку організував сам композитор в далекому 1919 році. Громада не лише змогла зберегти музично – історичну спадщину, а й здійснити низку заходів для популяризації імені Леонтовича. Наразі тульчинська громада стоїть перед системними викликами: вписатись в світовий культурний простір та потребує концептуального об’єднання реалізованих ініціатив.

Проект «Чотири ноти, що об’єднали світ. Тульчин – столиця Щедрика» є культовим інноваційним креативним проектом, який ставить за мету створення конкурентоспроможного культурно – туристичного кластеру, що пов’язаний із культурно – історичною ідеєю, яка відноситься до світової музичної спадщині. Ідеологія проекту базується на чотирьох принципах креативної економіки: талант, технології, трансформації та традиції. Використовуючи внутрішні ресурси та простори, які мають бути ревіталізовані за методикою «культурної акупунктури» з нашаруванням ідеології «чотирьох Т», будуть вибудовані вертикальні та горизонтальні комунікаційні зв’язки, які об’єднають фахівців з наукової, музейної, public art та мистецької сфер із активним залученням мешканців громади та агентів культурних змін з України та закордону.

Завдяки комплексному підходу по кожному з напрямків, включаючи компонент неформальної освіти, створиться ефект «культурної хвилі» та за результатами буде розроблено road map культурно – економічного розвитку громади, що вплине на формування єдиного культурного простору регіону, із власною айдентикою, високою пізнаваємостю, пост – проектним активним життям та сталим позиціювання на культурно – туристичному ринку світу.

Бюджет програми «Культурні столиці України» – 40 мільйонів гривень. Відбирати та оцінювати подані проекти від міст-учасників конкурсу будуть до 15 грудня.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info