24 листоп. 2022 14:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

178

0

У 7ААС обговорили новели Закону «Про адміністративну процедуру»

У 7ААС обговорили новели Закону «Про адміністративну процедуру»

Ухвалення Закону – це новий етап у взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з громадянами та бізнесом


У 7ААС обговорили новели Закону «Про адміністративну процедуру»

У Сьомому апеляційному адміністративному суді 21 листопада відбулася фахова дискусія щодо положень Закону України «Про адміністративну процедуру».

Про це повідомляє 7ААС.

«Наша зустріч є знаковою: ми маємо на меті обговорити важливе питання змін у законодавстві. Наразі, у нелегкий для нашої країни час, ми ще більше розуміємо важливість прогресивних кроків у законодавстві, адже це є ознакою демократичної держави, де панує закон. Водночас законодавчі зміни наближають Україну до країн ЄС, у яких вже давно діє подібний закон», – вітаючи учасників зазначив очільник 7ААС Віталій Кузьмишин.

Також привітав учасників і голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, який підкреслив:

«Наша конференція є актуальною, оскільки допоможе предметно окреслити основні постулати закону і обговорити практику застосування цього нового нормативно-правового акту».

У 7ААС обговорили новели Закону «Про адміністративну процедуру»

«Закон набуде чинності у 2023 році, і суддівська спільнота має бути готова до його впровадження. Саме тому наші обговорення мають бути активними і всеосяжними», - зауважила у вітальному слові керівниця Проєкту ЄС «Право-Justice» в Україні Оксана Цимбрівська.

Закон «Про адміністративну процедуру» регулює відносини органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та інших органів державної влади, уповноважених здійснювати функції публічної адміністрації, з громадянами та юридичними особами у контексті розгляду і вирішення питань, що виникають у їхніх правовідносинах, у досудовому порядку.

Таким чином, цей НПА повинен забезпечити належний баланс між інтересами громадян, суспільства та обов’язками держави. Загальні правила прискорять ухвалення рішення та оптимізують комунікацію людини з публічною адміністрацією. Процедура взаємодії стане уніфікованою, ефективною, орієнтованою на потреби громадян і бізнесу та прозорою.

Фахова дискусія суддівської спільноти охопила ключові питання щодо суті закону та його реалізації на практиці.

Також учасники обговорили міжнародний досвід застосування уніфікованого закону про адміністративну процедуру;

Актуальні питання розкривали увазі присутніх спікери:

  • Віктор Тимощук, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. Корецького НАН України, експерт Проєкту ЄС «Право-Justice»,
  • Андрій Школик, професор кафедри адміністративного та фінансового права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, експерт Проєкту «EU4PAR»,
  • Едіт Целлер, суддя адміністративного суду Відня, експертка Проєкту ЄС «Право-Justice»,
  • Мартін Штайнкюлер, суддя Німецького Федеративного Адміністративного суду,
  • Олеся Радишевська та Володимир Бевзенко, судді Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду.

Учасниками зустрічі стали голова КАС ВС Михайло Смокович, судді КАС ВС, судді Сьомого апеляційного адміністративного суду та 7АА округу. Захід відбувався у комбінації офлайн та онлайн форматів. Зокрема у режимі зумконференції доєднались міжнародні представники з Відня та Німеччини.

Захід було організовано Сьомим апеляційним адміністративним судом у співпраці з Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду за підтримки Проєкту “Право-Justice”.

Довідково:

Закон «Про адміністративну процедуру» (№3475) Верховна Рада України ухвалила 17 лютого 2022 року.

13 червня 2022 року Президент України підписав Закон, який набуде чинності 15 грудня 2023 року. Підготовка до введення Закону в дію включає численні зміни до спеціального законодавства, а також навчання працівників адміністративних органів новим правилам і процедурам.

Ухвалення Закону – це новий етап у взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з громадянами та бізнесом. Основна відповідальність буде покладатися саме на адміністративні органи, які повинні забезпечити справедливе і законне вирішення справ. Аби вступ Закону в дію не застав зненацька працівників пов’язаних органів та інституцій, а також громадян і юридичних осіб, варто якомога ширше проінформувати суспільство і почати підготовку нього вже зараз.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info