5 лип. 2021 11:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

401

0

У Буші з’явилась долина старослов’янської богині Лади, яка допомагає жінкам народити дітей. Фото і відео

У Буші з’явилась долина старослов’янської богині Лади, яка допомагає жінкам народити дітей. Фото і відео

У Буші встановили двометровий глиняний прообраз дохристиянського божества, який феєрично представили з вогняним шоу


У Буші з’явилась долина старослов’янської богині Лади, яка допомагає жінкам народити дітей. Фото і відео

У селі Буша, що на Вінниччині, облаштовують майданчик для встановлення двометрової глиняної статуї старослов’янської богині Лади – образу відродження та кохання. Напередодні скульптуру феєрично представили на фестивалі «Подільський оберіг», що провели у цьому населеному пункті 3 липня. Тепер місце, де це відбувалося, називатимуть долиною Лади.

У Буші з’явилась долина старослов’янської богині Лади, яка допомагає жінкам народити дітей. Фото і відео

«Це наша старослов’янська богиня. У першу чергу, богиня любові. Ми знаємо про Венеру, а про нашу Ладу, то дуже мало. Зображення дуже символічне.Саме тут використані знаки та символив орнаментах, де кожна деталь щось означає. До прикладу, на грудях двоє дітей. Тому, що у першу чергу, за повір’ями, Лада, вона ловила іскри праведних душ. І ці іскри несла жінкам, які прагнули мати дітей. За міфологією, Лада з’являлась на колісниці з пари лебедів та голубів, як зазвичай годиться богині кохання», - зауважує співавторка скульптури Наталія Лавренюк, представниця громадської організації «Керам АРТ-місто».

У Буші з’явилась долина старослов’янської богині Лади, яка допомагає жінкам народити дітей. Фото і відео     - фото 2

Представлення статуї Лади проходило після того, як стемніло. Відбувалось дійство на кшталт вогняного шоу.


Напередодні фігуру помістили у теплотривкий саркофаг, під яким вимастили спеціальну пічку. Її розтоплювали дровами понад пів доби. У такий спосіб глиняну скульптуру і випалювали.

У Буші з’явилась долина старослов’янської богині Лади, яка допомагає жінкам народити дітей. Фото і відео     - фото 3


У Буші з’явилась долина старослов’янської богині Лади, яка допомагає жінкам народити дітей. Фото і відео     - фото 4


«Це специфічний випал. Він дуже повільний, дуже лагідний. Маємо досягти температури у тисячу градусів. Не менше тисячі градусів. Тому, що цей виріб міг витримувати температурні перепади. Тому «черепок» має бути добре спечений. Тобто, сама структура. А починалось все з ескізу. По ньому виготовляли у матеріалі – спеціальної шамотної глини. Це така керамічна маса. Талі був процес сушки. Напередодні ми приїхали на місце, облаштували топку», - каже Вінниця.info Василь Рижий, співавтор виконання роботи, представник громадської організації «Керам АРТ-місто».

У Буші з’явилась долина старослов’янської богині Лади, яка допомагає жінкам народити дітей. Фото і відео     - фото 5

Скульптура виконана з матеріалів, які дозволяють їй знаходитися просто неба не менше десятка років. Аби її ще більш зміцнити, на поверхню нанесуть спеціальну суміш.

«Ця ідея це все зробити зародилася ще у 2019 році. Але відкладалася з різних причин. Нарешті вдалося її здійснити. І можу сказати, що це перевершило всі наші сподівання. Замовили скульптуру Лади у гончарів, які детально вивчили її міфологію. Адже про неї було не так багато відомо. У глині майстри зобразили її дивовижно. Незабаром статую переставимо на пагорб неподалік річки. Вона буде дивитися на вхід своєї долини», - розповів Вінниця.info Олександр Пірняк, засновник Первинної профспілкової організації «Державний історико-культурний заповідник «Буша».

У Буші з’явилась долина старослов’янської богині Лади, яка допомагає жінкам народити дітей. Фото і відео     - фото 6

У Буші також облаштовують «слов'янських світел», де планують розмістити скульптури всіх найголовніших божеств дохристиянського періоду.

Зауважимо, село Буша – це Державний історико культурний заповідник «Буша». Його було створено в 2000 році. На території заповідника, площа якого сягає майже 7 гектарів, розташовано ряд музеїв, в яких відтворена вся палітра історії та народних промислів. Найвідомішою пам’яткою заповідника є залишки висіченого в скелі храму з унікальним художнім рельєфом. Нічого подібного немає в Європі.

Візитівкою заповідника є також кам’яна замкова вежа. Буша увійшла в історію України як одна із славетних віх визвольної війни 1648-1654 років.

Державний історико культурний заповідник «Буша» став відомим туристичним центром України, який щороку відвідують тисячі туристів.

Вінниця.info публікувала ряд матеріалів про Бушу. Там на території заповідника є один з найстаріших дохристиянських храмів у світі. А Минулого року село Буша здивувало своєю історією та красою миротворця з Японії.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info

title