26 верес. 2017 12:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

88

0

У черговій спробі рейдерства під Жмеринкою використовували атовців

У черговій спробі рейдерства під Жмеринкою використовували атовців

 У черговій спробі рейдерства під Жмеринкою використовували атовців


У черговій спробі рейдерства під Жмеринкою використовували атовців

 Задля зміни користувача землі на Вінниччині застосовуються різні схеми. Деякі з них з самого початку приречені на провал, але вражають зухвалістю. Так, при виділенні ветеранам АТО ділянок СТОВ «Агрокряж» компанії «Миронівський хлібопродукт» взяло на себе витрати на оформлення та уклало з новими власниками договір про використання їх землі. Але незабаром з’ясувалося, що саме на ці ділянки претендують зовсім інші аграрії, які протизаконно почали їх обробляти. Щоб зупинити спробу рейдерського захоплення, підприємство залучило правоохоронні органи і антирейдерську комісію при Вінницькій ОДА.

У січні 2017-го до керівництва «Агрокряжа» з проханням допомогти з виділенням паїв по 2 га звернулися 35 атовців переважно з Браїлова Жмеринського району. Підприємство знайшло компромісний варіант. Керівництво СТОВ пішло на те, щоб допомогти з виготовленням документації і проектів землевідведення земель держвласності, які обробляли у селища Браїлів, а паралельно уклало з кожним учасників АТО договір про передачу в оренду його паю. Процес відбувався за спільною згодою.

«Тільки на виготовлення проектної документації на земельні ділянки ми витратили 89 тисяч гривень. Крім цього, маючи в своєму розпорядженні договори оренди, підприємство розорало землю і внесло добрива. Саме тому ми були здивовані, раптово дізнавшись, що поля захопив хтось інший, і почав їх засівати», - розповідає начальник відділу орендних відносин СТОВ «Агрокряж» Олена Скиба.

Чужу техніку на орендованій землі співробітники підприємства побачили в середині вересня. В «Агрокряжі» кажуть, що, судячи з усього, вона належить іншому підприємству, що працює в Жмеринському районі. Фактично сусідові. Крім того, з'ясувалося, що деякі лідери місцевих атовців, користуючись своїм авторитетом перед товаришами по службі, переконали відкликати довіреність на отримання документів вже власників оформлених земельних ділянок, виписану на співробітника «Агрокряжу». Мабуть, вони змогли переконати кілька людей, що так буде вигідніше...

Як запевняє керуючий відділом підприємства у селі Станіславчик Жмеринського району Василь Цеплій, з правової точки зору «Агрокряж» себе застрахував від будь-яких дій рейдерів, і має в своєму розпорядженні всі правові інструменти для «виселення» будь-якого конкурента, але прецедент вимагає реакції держорганів. Це необхідно хоча б для того, щоб інцидент не перетворювався на чергове протистояння двох агрофірм. Тому на підприємстві мають намір вирішити конфлікт в юридичній площині, притягнути винного до відповідальності і домогтися відшкодування завданих збитків, а самі поля перекультивувати та засіяти озиминою.

У черговій спробі рейдерства під Жмеринкою використовували атовців

Фото - рекламодавця