7 січ. 2018 09:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

61

0

У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж

У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж

 У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу


У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж

 В ніч з 6 на 7 січня, у свято Різдва Христового, митрополит Вінницький і Барський Симеон звершив святкове Богослужіння в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької єпархії УПЦ.

Архіпастир звершив святкову утреню та святкову Божественну літургію. Владиці співслужили клірики кафедрального собору. По завершенні літургії митрополит Симеон привітав численних парафіян та побажав від народженого Господа Іісуса Христа миру, любові та злагоди.

За традиціями святкування Різдва Христового нашими предками, описаними в статті, які опубліковані в останній рік XIX століття у «Подільських єпархіальних відомостях», Різдвяне богослужіння по селах розпочиналося з утрені, яка цього дня служилась о 2-3-й годині ночі. Після Божественної літургії родина поверталась додому і сідала за святковий обід. Його розпочинали з куті, потім куштували залишки пісного борщу і лише від того переходили до скоромної їжі.

Ввечері розпочиналась традиційна коляда, яка тривала до Водохреща. Діти ладнували святкові ліхтарики у вигляді місяця або зірки. Вдячні господарі дарували за спів пироги та гроші. Траплялося, що люди не приймали колядників, але такі випадки рідко засмучували малечу.

Дорослі, у свою чергу, теж вирушали у колядницький марафон. Спочатку йшли до священика, брали благословення, співали колядки і записували певну суму, яку зобов’язувались пожертвувати, незалежно від того, скільки вдасться наколядувати. Зібрані кошти витрачали на ремонтні роботи по храму або ж купували необхідний інвентар чи виготовляли «братську» свічу. Групу колядників супроводжував староста, який церковним дзвоником оголошував, що по вулиці йде коляда.

Перед тим як співати, колядники звертались до господарів: «Чи позволите, пане-господарю, заколядувати, сей дім розвеселити, Ірода засмутити?» І якщо чули схвальну відповідь, починали співати, а на закінчення коляди головний співак, «береза», вітав господаря такими словами: «Віншую вас з сим пресвітлим празником, щоб ці святки проводили, пришлого року дочекали з миром, в покою, добрім здоровлі з дітками; а ви, хлопці, кажіть: дай, Боже!» І усі підтримували: «Дай, Боже!»

У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж

У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж - фото 2

У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж - фото 3

У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж - фото 4

У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж - фото 5

У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж - фото 6

У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж - фото 7

У храмах Вінниці звершили Різдвяну службу. Фоторепортаж - фото 8

Вiнниця.info, фото прес-служби Вінницької єпархії УПЦ.