9 січ. 2020 17:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

74

0

У Калинівському районі відбудеться свято сатири і гумору імені Степана Руданського

У Калинівському районі відбудеться свято сатири і гумору імені Степана Руданського

Гостями заходу стануть народний артист України Микола Янченко, заслужений артист України Ігор Юрковський, музичний гурт «Фанфари Купали» та гурт «Пан Карпо».


У Калинівському районі відбудеться свято сатири і гумору імені Степана Руданського

18-19 січня у селі Хомутинці Калинівського району відбудеться ХІІ Всеукраїнське свято сатири і гумору імені Степана Руданського. Гостями заходу стануть народний артист України Микола Янченко, заслужений артист України Ігор Юрковський, музичний гурт «Фанфари Купали» та гурт «Пан Карпо». Окрім того, передбачено проведення спортивно-розважальних конкурсів для молоді, розіграш святкової лотереї, народні гуляння та розваги для всіх учасників свята.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької облдержадміністрації.

Про своєрідні «родзинки» цьогорічного святкування розповіла під час прес-конференції директорка Вінницького обласного центу народної творчості Тетяна Цвігун.

«Він так сильно любив народну творчість – оті прислів’я, приказки, обряди та пісні, що це стало основою основ його життя і творчості. У 1994 році було започатковане районне свято сатири і гумору, а відтак, і місцева премія. Згодом, свято здобуло статус обласного, а з 2004 – це Всеукраїнська літературно-мистецька премія імені Степана Руданського та Всеукраїнське свято сатири і гумору імені Степана Руданського. В ній мають право брати участь і літературні діячі, і мистецькі колективи, і народні майстри – гончарі, малярі, різьбярі. З кожним роком дедалі більше кращих майстрів Вінниччини та громад нашого краю долучаються до святкувань», – зауважила вона. Цьогоріч в кожній світлиці господарюватиме один із персонажів творчого доробку Степана Руданського, повідомила Тетяна Цвігун.

У Калинівському районі відбудеться свято сатири і гумору імені Степана Руданського

Своєю чергою, голова Спілки письменників Вінниччини Вадим Вітковський наголосив, що творчість Степана Руданського досі не втрачає своєї актуальності: «Сатира і гумор видатного земляка об’єднує щороку лауреатів нашої премії, яка вже стала Всеукраїнською». Він зауважив, що цьогоріч вперше за всю історію конкурсу було надзвичайно широке представництво гумористичних і сатиричних творів та їх авторів з усієї України.

Відтак, ХІІ Всеукраїнське свято сатири і гумору імені Степана Руданського розпочнеться 18 січня у с.Хомутниці Калинівського району покладанням квітів до пам’ятника Руданському, мітингом з вшанування його пам’яті, відвідинами музею письменника та урочистими заходами в Хомутинецькому СБК за участю зразкового аматорського театру «Креатив» (Вінницька дитяча школа мистецтв «Вишенька»), провідних творчих колективів і виконавців Калинівского району. Завершиться перший день свята творчою зустріччю з відомими письменниками України та Вінниччини.

19 січня святкування відбудеться у місті Калинівка на площі біля районного будинку культури. Там буде розміщено Світлиці територіальних громад району та «Містечко майстрів» за участю майстрів народного мистецтва Вінниччини та Калинівщини.На присутніх чекає святковий ярмарок, смачні традиційні різдвяні страви, різдвяні віншування та пісні.

Свято розпочнеться покладанням квітів до погруддя Степана Руданського, яке було встановлено з нагоди 180-ти річчя від дня його народження за народний кошт.

У програмі святкового концерту – театралізоване відкриття«І я знов живий світ оглядую…», вітання від керівництва області та Калинівського району, вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії С.Руданського за 2019 рік, яка присуджується кращим письменника-гумористам щорічно, виступи авторів-гумористів та читців гумору з Вінницької, Тернопільської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Волинської, Житомирської, Київської областей, а також музичних та фольклорних гуртів області і району.

Вінниця.info, фото - із сайту ОДА