13 листоп. 2013 11:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Україна
0

43

0

У Криму збирають унікальну рожеву сіль

У Криму збирають унікальну рожеву сіль

Рожевий колір сіль отримує через високий вміст природного бета-каротину ... 


У Криму збирають унікальну рожеву сіль

У північному Криму завершується "збір" унікальної рожевої солі.

Із чеків солоних озер Сасик-Сиваш, Мойнаки і затоки Сиваш, розташованих на півночі Криму, цього року вивезуть понад 10 тисяч тон цієї дивовижної сировини, пише "Радіо Свобода".

Сіль рожевого кольору з Криму вивозили ще українські чумаки кілька століть тому. Найбільші обсяги її видобутку були зафіксовані наприкінці 19-го століття, коли кримські солевари продавали понад 75 тисяч тон солі.

Рожевий колір сіль отримує через високий вміст природного бета-каротину. Виробляє його у солоній воді північнокримських озер і заток мікроскопічна водорість Dunaliella salina. Саме цей бета-каротин захищає маленьку рослину від убивчої солі та сонячної радіації.

Після сонячного теплого літа вода в мілких водоймах Криму випаровується і бета-каротин разом із морським йодом, магнієм та бромом потрапляє у структуру соляних кристалів, що ростуть.

Соляні промисли на півострові кілька разів занепадали, і востаннє їх відродили наприкінці 90-х років 20-го століття.

З того часу, залежно від погоди, з вересня по листопад тисячі тон рожевої солі з північного Криму продають не лише в інші регіони України, але й до Росії, країн Європейського Союзу, а цього року планують і до Японії, оскільки сіль підвищує імунітет людини, виводить радіонукліди і не має побічних ефектів.

Рожеву сіль, добуту в Криму стародавнім способом природного гелеовипарювання, використовують як в харчовій, так і в косметичній і медичній промисловості.

ВИННИЦА.info

 


0
0