7 трав. 2020 09:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

259

0

У лісах Вінниччини мешкає більше 400 плямистих оленів. Показали знімки фотопастки

У лісах Вінниччини мешкає більше 400 плямистих оленів. Показали знімки фотопастки

«Напіввільне» життя Султана і його «плямистого гарему» у вольєрі Вінницького лісгоспу.


У лісах Вінниччини мешкає більше 400 плямистих оленів. Показали знімки фотопастки

Олені плямисті скидають роги і готуються народжувати малюків. На сторінці Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства розповіли про «напіввільне» життя Султана і його «плямистого гарему» у вольєрі Вінницького лісгоспу.

Згідно з обліком диких тварин, проведеним у 2020 році, усього у мисливських угіддях державних підприємств Вінницького облуправління лісового та мисливського господарства нараховується 441 олень плямистий.

«Площа мисливських угідь ДП «Вінницький лісгосп» становить 11 тис. 105 га. Це територія чотирьох адміністративних районів – Вінницького, Калинівського, Тиврівського та частково Немирівського, -зазначає директор ДП «Вінницький лісгосп» Віктор Попельнюк.

Вольєр для напіввільного утримання диких тварин знаходиться на площі 163 га Вороновицького та Шендерівського лісництв Вінницького лісгоспу. Вольєр розділили на дві частини, у одній мешкають дикі свині, а в іншій розводять плямистих красенів. У 2018 році сюди завезли 10 самок, які привели того ж року молодняк. Дещо пізніше до них приєднався господар, перший у гаремі дорослий самець. Працівники вольєру саме через такий нерівномірний статевий розподіл дали оленю кличку Султан.

За результатами цьогорічного обліку у вольєрі мешкає 27 оленів, це разом із минулорічним молодняком. З них приблизно 5-7 самців. Підійти до оленів надто близько практично неможливо, вони дуже полохливі і не підпускають навіть тих, хто їх підгодовує.

Кінець весни–початок літа - це час, коли олениці приводять потомство. У теплу пору року в цих тварин найкрасивіше хутро чіткішими стають плямки, що дали назву видові. Взимку ж цятки майже зникають.

Лісники розповідають, що у самців оленя плямистого зараз особливий період – щорічне оновлення атрибуту краси і мужності у їхньому племені – рогів. Починають скидати олені роги на другому році життя, обчухуючи ними дерева. А через два місяці видно уже молоді роги, які встигають відрости до шлюбного періоду тварин. Адже у період гону олені влаштовують справжні турнірні бої за серце дами чи кількох дам. А ще саме за кількістю відростків на рогах можна визначити вік тварини. Цього року вінницькі олені плямисті лише почали скидати роги, про що засвідчив охоронець вольєру, який знайшов одну пару.

«Коли чисельність оленів збільшиться, їх планують поступово випускати у вільне середовище, в лісові угіддя, - розповідає мисливствознавець ДП «Вінницький лісгосп» С.Діденко. – Для збільшення кількості цього виду лісівники виконують усі необхідні заходи, уважно доглядають та охороняють тварин. На території вольєру створено ввесь комплекс біотехнічних споруд, їх регулярно підгодовують, у літній період заготовляють сіно, гіллячковий корм, коренеплоди, закуповують сіль. Також на території вольєру споруджено штучну водойму із проточною водою».

На фото – самки оленя плямистого з молодняком біля водойми. Фото зроблені з допомогою фотопастки, встановленої у лісових угіддях, і одне із її завдань – спостереження за станом та чисельністю лісових мешканців.

У лісах Вінниччини мешкає більше 400 плямистих оленів. Показали знімки фотопастки

У лісах Вінниччини мешкає більше 400 плямистих оленів. Показали знімки фотопастки - фото 2

У лісах Вінниччини мешкає більше 400 плямистих оленів. Показали знімки фотопастки - фото 3

Вінниця.info, фото - зі сторінки Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства