17 черв. 2021 17:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

204

0

У лісах Вінниччини розпочався сезон полювання на козулю

У лісах Вінниччини розпочався сезон полювання на козулю

У цьому році полювання стартувало з 12 червня та триватиме до 31 грудня


У лісах Вінниччини розпочався сезон полювання на козулю

У мисливських угіддях Вінниччини розпочалося індивідуальне полювання на самця козулі. У цьому році полювання стартувало з 12 червня та триватиме до 31 грудня.

Про це повідомили у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

В Україні козуля – це найвідоміший мисливський вид оленевих. На нього полюють заради м'яса і шкіри, проте найвище цінуються роги, які власне і є мисливським трофеєм.

Згідно із Законом України «Про мисливське господарство та полювання» сезон полювання розпочинається з індивідуального полювання на самців козулі. У цьому році полювання розпочалося з 12 червня та триватиме до 31 грудня. Держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства запрошують мисливців придбати ліцензію на добування самця козулі та отримати змогу під час індивідуального полювання випробувати себе як мисливця, здобути трофей і отримати масу вражень від перебування на природі. Деталі дізнавайтесь умисливствознавців найближчого до вашого місця проживання лісгоспі.

Мисливці мають отримати такі документи:

  • посвідчення мисливця;
  • щорічна контрольна картка обліку добутої дичини та порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;
  • дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, тощо);
  • відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання під час полювання;
  • паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час проведення полювання.

Днями індивідуального полювання на самця козулі європейської є всі дні тижня.

Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства закликає всіх мисливців дотримуватися основних правил проведення полювання, користування мисливською вогнепальною зброєю. За словами фахівців, саме це – головна умова безпечного полювання, збереження життя й здоров’я людей.

Категорично забороняється перед полюванням і під час його проведення вживання спиртних напоїв. Особи в нетверезому стані до полювання не допускаються.

Довідка.

Козуля європейська – споконвічний мешканець подільських лісів, що й на сьогодні є одним із найбільш поширених представників тваринного світу. Часто козулю називають сарною, а ще – дикою козою, хоча зі свійською твариною цей вид має мало спільного. Це ссавець родини оленевих, зовнішній вигляд якого відомий практично усім: невеличке витончене тіло, непомітний хвостик, сіро-руде забарвлення, яке у малюків ще й вкрите плямами. Самиці безрогі, а от самці мають прямі, невеликі, поставлені майже вертикально роги. Самець їх скидає щоосені. За зиму виростають панти, які з часом костеніють, перетворюючись на нові гарні роги.

За цією ознакою дуже легко ідентифікувати стать козулі, зокрема це важливо під час полювання.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info