3 серп. 2021 11:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

384

0

У лісах Вінниччини висаджують вид дерева, яке росло ще до Льодовикового періоду

У лісах Вінниччини висаджують вид дерева, яке росло ще до Льодовикового періоду

Вводять чистими рядами до 20% до загальної кількості посадкових місць


У лісах Вінниччини висаджують вид дерева, яке росло ще до Льодовикового періоду

На Вінниччині активно висаджують береку лікарську, горіх чорний, грушу, модрину європейську. Це аборигенні та інтродуковані породи. Вони підвищують стійкість лісів до кліматичних змін, підвищують видове різноманіття насаджень. Їх вводять чистими рядами до 20% до загальної кількості посадкових місць. Одним із цікавих інтродуцентів, які вводять у склад насаджень, є бархат амурський або коркове дерево. Цей вид існував до Льодовикового періоду. Вважається пам’яткою природи. Прийшов до нас із Далекого Сходу, поширений у Японії, Китаї, Кореї.

Повідомляє Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.

«Бархат амурський має дводомні китецеподібні суцвіття, тобто жіночі й чоловічі квітки формуються на різних деревах. Дерево росте до 20–25 м висотою, стовбур до 50 см, іноді до 70 см у діаметрі, вкритий м’якою, еластичною, оксамитовою (чи оксамитово-сірою) коркоподібною корою завтовшки до 7 см, яка може мати глибокі повздовжні тріщини чи борозни. Звідси і його назва – коркове дерево. «Амурський» - від назви далекосхідної річки Амур, де він і зростає. Щороку лісгоспи Вінниччини створюють невелику кількість насаджень з участю бархату амурського, 20-30 га. Основна мета вирощування цієї породи – підвищення природного біорізноманіття», - пояснює Ігор Мельник, начальник відділу лісового господарства Вінницького ОУЛМГ.

У лісах Вінниччини висаджують вид дерева, яке росло ще до Льодовикового періоду

Для отримання сіянців у розсадниках висівають власне насіння, яке має хорошу схожість.

«Це досить цікаве дерево завдяки властивостям деревини. Деревина має жовтуватий колір, із смужками інших відтінків. У деревообробці дуже гарно точиться, дозволяє зробити тонкі деталі. Також дерево цікаве за рахунок кори. У Жмеринському лісгоспі впродовж останніх трьох років коркове дерево вводять у склад лісових культур у Ярошинському, Людовському, Жмеринському лісництвах. Проте наші лісівники поки що спостерігають за ростом цього дерева», - зауважує Сергій Мацюк, головний лісничий Жмеринського лісгоспу.

Нагадаємо, вінницькі лісники закликають мешканців області якомога далі оминати рослину, яку науковці називають борщівник Сосновського. А у народі з 1950 років - «помстою Сталіна». Нині він буяє на узліссях, в лісосмугах, на берегах річок або обабіч доріг. Доростає до справжніх гуліверових розмірів -5 метрів у висоту. Цвіте білими гігантськими суцвіттями-парасольками. Контакт із такою, на перший погляд цікавою рослиною залишає на шкірі серйозні травми, важкі опіки.

У лісах Вінниччини висаджують вид дерева, яке росло ще до Льодовикового періоду - фото 2


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.