28 квіт. 2020 11:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

253

0

У лісах Вінниччини живе півтисячі «царських» фазанів

У лісах Вінниччини живе півтисячі «царських» фазанів

Облік мисливських тварин у 2020 році зафіксував 573 фазани в угіддях цих підприємств.


У лісах Вінниччини живе півтисячі «царських» фазанів

Розведенням фазана звичайного у напіввільних умовах серед держлісгоспів Вінниччини займаються в Іллінецькому, Гайсинському та Крижопільському лісгоспах. Облік мисливських тварин у 2020 році зафіксував 573 фазани в угіддях цих підприємств.

Про це повідомляє Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.

«Навесні у лісах найпівденнішої частини Поділля, що межують з Одещиною та Молдовою, можна почути характерний звук «шлюбного періоду» самця фазана. Лісівники розповідають, що частенько бачать «царських» птахів у лісових угіддях.

Першими узялись за цю справу іллінецькі лісівники і досягли хороших результатів. У вольєрі для напіввільного утримання на території Оратівського лісництва використовують сучасні інкубатори, доглядають птицю професійні працівники фазанарію. Потім фазанів реалізовують, а ініціативні мисливці випускають чимало птаства в ліси. Цього року чекають тепла, щоб маточне поголів’я фазанарію розпочало нестися, і тоді буде можливість закласти яйця до інкубаторів», - розповів мисливствознавець Іллінецького лісгоспу В’ячеслав Яворович.

Мають фазанарій і гайсинські лісівники, які минулого року чотирма партіями випускали фазанів у ліс, усього понад 300 птахів. Жителі місцевих сіл уже можуть побачити «царську птицю», яка забрела на поля, околиці населених пунктів. Бачать час від часу птахів і лісівники, хоча важко стверджувати, наскільки високою є щільність фазана у лісових угіддях Гайсинського лісгоспу.

«Це справа нелегка, слід враховувати безліч нюансів. Ми випускали у більшості молодняк, птахів одно- та півторамісячного віку, оскільки саме така вікова категорія має шанси встигнути адаптуватися до вільних умов. Але фазани є здобиччю для чималої кількості хижаків: лисиць, яструбів, сірої ворони, крука, бродячих собак. Минула осінь була суха для цього птаха, це негативний чинник для їхньої приживлюваності у природі. А зима – малосніжна, тому ми не могли зафіксувати за слідами чисельність птахів», - каже мисливствознавець Сергій Злепко.

Нагадаємо, що у лісах Гайсинського району живе рідкісна біла лань.

Вінниця.info