27 жовт. 2020 15:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

145

0

У листопаді зросла ціна на газ для споживачів Вінниччини

У листопаді зросла ціна на газ для споживачів Вінниччини

За блакитне паливо вінничани платитимуть 8,854 грн за м куб


У листопаді зросла ціна на газ для споживачів Вінниччини

В листопаді зросла ціна газу для побутових споживачів Вінниччини. За блакитне паливо вінничани платитимуть 8,854 грн за м куб.

У «Вінницягаз Збут» пояснили, чому зросла ціна на газ.

Після скасування державного регулювання цін на газ для населення, вартість блакитного палива в Україні безпосередньо залежить від котирувань на європейських енергетичних біржах (NCG, TTF), адже в балансі газу лише половину складає ресурс вітчизняного видобутку, а решта – імпортується.

Навесні нинішнього року ціни на газових хабах Європи впали до історичного мінімуму. Втім, з наближенням опалювального сезону блакитне паливо стрімко подорожчало. Це традиційний тренд на європейських ринках. Зокрема, з 25 вересня по 25 жовтня котирування day-ahead на європейському хабі TTF зросли на 32,8%.

Наразі вартість газу з врахуванням доставки до кордону України на нідерландському хабі TTF складає понад 8000 грн за тисячу кубометр. До цієї суми потрібно додати ще плату за вхід в українську газотранспортну систему (176 грн за тисячу куб м), тариф на транспортування газу магістральними газопроводами територією України (164 грн) і націнку постачальника, яка необхідна для підтримки роботи мережі відділень, кол-центру, онлайн сервісів, друку та доставку рахунків за газ.

Ресурс вітчизняного видобутку на Українській енергетичній біржі сьогодні вартував 6700 грн за тисячу куб м на умовах передоплати. Втім, обсяги угод на УЕБ незначні.

Таким чином, враховуючи імпортні паритети, вартість блакитного палива в Україні також зросла.

Обіцяють, що після новорічних свят почнеться традиційне падіння цін.

У листопаді зросла ціна на газ для споживачів Вінниччини

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info